Kolan

NOVO PRIZNANJE SIRANI GLIGORA Dva njihova sira nagrađena su u Bergenu

Zadarski list

Foto: Sergej Drechser

Foto: Sergej Drechser

Iznimno smo ponosni na svako priznanje, osobito na Super Gold priznanja, jer to čak dva naša sira ove godine svrstava među 78 najboljih sireva svijeta! Ovo je ogroman poticaj hrvatskim sirarima – govori direktor Šime Gligora



KOLAN Sirana Gligora osvojila je čak osam medalja, od kojih su najznačajnije one Super Gold, a osvojila su je dva sira – Paški sir i Liburjan, na najvećem svjetskom natjecanju sireva World Cheese Awards koje je ove godine održano u Bergenu u Norveškoj. Dva odličja Super Gold su ujedno i ovogodišnja najveća priznanja za hrvatske sireve na World Cheese Awardsu koji su time ponovo dokazali da su među najboljim sirevima cijelog svijeta!


Za nadmetanje na najvećem svjetskom natjecanju sireva bila su ove godine prijavljena čak 3.472 sira iz 41 zemlje svijeta. Njih je mirisalo, degustiralo i ocjenjivalo 235 sudaca iz 30 zemalja te im dodjeljivalo brončane, srebrne, zlatne i najprestižnije, Super Gold medalje.


– Iznimno smo ponosni na svako priznanje za našu siranu, osobito na Super Gold priznanja jer to čak dva naša sira, Paški sir i sir Liburjan (tvrdi sir iz mješavine kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka) ove godine svrstava među 78 najboljih sireva svijeta! Ovo je ujedno ogroman poticaj hrvatskim sirarima, a osobito nama na otoku Pagu jer iz godine u godinu Paški sir je u svjetskom vrhu, a već nekoliko godina dobiva i trofej kao najbolji sir Istočne i Centralne Europe – govori Šime Gligora, direktor Sirane Gligora. Naime, uz Siranu Gligora, Paška sirana s otoka Paga te istarska Agrolaguna dobitnici su nekoliko vrijednih medalja.