Novi akademski život

NOVI ŽIVOT Creska palača Moise od jeseni postaje “produžena ruka” Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Voditelj projekta prof. dr. Pero Lučin tijekom obilaska palače Moise / Foto Damir ŠKOMRLJ

Voditelj projekta prof. dr. Pero Lučin tijekom obilaska palače Moise / Foto Damir ŠKOMRLJ

Još je u izradi elaborat koji će definirati način funkcioniranja palače i riješiti niz logističkih pitanja. Treba uspostaviti cijeli pogon održavanja, a intencija je da taj prostor radi cijelu godinu te da se postojeći i budući, seminari, radionice, konferencije s različitih riječkih lokacija preusmjere na Cres, kaže prof. dr. Lučin



Cresku palaču Moise na proljeće će napustiti radnici, jer tada bi trebala biti dovršena njena obnova i rekonstrukcija, a već nakon ljeta ta bi renesansna patricijska kuća trebala ugostiti svoje prve učenike.


Naime, riječ je o budućem Centru za cjeloživotno učenje te Centru humanističkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Rijeci, čija je intencija, kaže voditelj tog projekta prof.dr. Pero Lučin, da postane i regionalni, a možda i europski Centar izvrsnosti.


– Kao voditelj projekta od strane riječkog Sveučilišta imam zadatak izraditi elaborat koji će definirati način funkcioniranja creske palače, a kako je elaborat još u izradi, teško mi je govoriti o konkretnim aktivnostima. K tome, eleborat mora odobriti i Senat Sveučilišta u Rijeci.




Potrebno je uspostaviti cijeli pogon održavanja, a intencija je da taj prostor radi cijelu godinu te da se postojeći, kao i budući, seminari, radionice, konferencije i znanstveni skupovi koji se održavaju na različitim riječkim lokacijama preusmjere na Cres, kaže prof. dr. Lučin.


Voditelj projekta prof. dr. Pero Lučin tijekom obilaska palače Moise / Foto Damir ŠKOMRLJ


Voditelj projekta prof. dr. Pero Lučin tijekom obilaska palače Moise / Foto Damir ŠKOMRLJ



Creska će palača biti produžena ruka Sveučilišta u Rijeci, a kao mjesto održavanja različitih edukativnih i znanstvenih aktivnosti bit će ponuđena i ostalim hrvatskim sveučilištima, kao i svim riječkim fakultetima.


Cresani prvi na redu


– Angažirat ćemo sve sastavnice riječkog Sveučilišta da predlože programe koje bi mogli održavati u palači, a ono što će, prema mojoj procjeni, prvo zaživjeti, bit će programi cjeloživotnog učenja koji će se organizirati za građane Cresa. Oni to očekuju, a to je i obveza Sveučilišta, navodi prof. dr. Lučin.



Rekonstrukciju palače provodi zagrebačka tvrtka Ing-grad, a riječ je o jednoj od šest očuvanih gradskih patricijskih kuća u srednjovjekovnoj creskoj jezgri čija se obnova vrši u najvećem postotku sredstvima Europske unije. Projekt je ukupno vrijedan 4.150.000 eura, od čega su 3,5 milijuna sredstva Europske unije, a ostatak je osiguralo Ministarstvo kulture. U većem dijelu palače planirani su prostori koji će se koristiti u edukativne svrhe poput predavaonica, učionica, knjižnice i kongresne dvorane. Planirane su i sobe za studente i predavače, kao i prostori komercijalne prirode, poput restorana, kafića, knjižare, izložbenog prostora. Stavljanjem u funkciju palače kao centra riječkog Sveučilišta, ta će visokoškolska ustanova, kaže prof.dr. Lučin, imati dva velika poligona na kojima će se odvijati slične aktivnosti, a uz cresku palaču to je i Kampus na Trsatu.



Programe cjeloživotnog obrazovanja, dodaje, tehnički je najlakše organizirati, jer održavanje velikih znanstvenih konferencija planira se i godinu dana unaprijed te bi se aktivnosti takvog tipa na Cresu mogle organizirati tek idućeg proljeća. Ono što će se moći brže preusmjeriti na Cres su razne sveučilišne radionice, a u perspektivi prof.dr. Lučin palaču Moise vidi i kao regionalni, pa čak i europski centar izvrsnosti.


– Riječ je o ideji koja je još u povojima, međutim intencija je da to bude prostor u kojem bi se educirali ljudi na regionalnom ili europskom nivou. Jedan od primjera je obrazovanje lidera, kao što su ravnatelji raznih odgojno-obrazovnih ustanova. Edukacija takvog tipa mogla bi se, zbog nepostojanja jezičnih barijera, organizirati za ravnatelje s prostora bivše Jugoslavije, kaže voditelj projekta.


Međutim da bi sve to zaživjelo, kaže, potrebno je riješiti cijeli niz logističkih pitanja, od opremanja i oplemenjivanja palače pa do razrade marketinga, zapošljavanja kadra koji će održavati prostor, kao i rješenja pitanja smještaja potencijalnih polaznika radionica i konferencija, ali i organizacije njihovog slobodnog vremena.


Nova radna mjesta


– U palači je predviđeno da će se nalaziti nekoliko soba, no to nikako neće biti dovoljno za smještaj svih sudionika budućih aktivnosti. Tu je i organizacija prijevoza, a palača će imati restoran i kuhinju za što se nadamo da će time upravljati Studentski centar, no trebat će riješiti i pitanje organizacije slobodnog vremena sudionika radionica i konferencija. Stoga predstoje razgovori s Turističkom zajednicom i Gradom Cresom da se definiraju svi ti popratni sadržaji, pojašnjava prof. dr. Lučin.



Upravo je mnoštvo nepredviđenih radova bilo jedan od razloga za posjet dužnosnika Ministarstva kulture Cresu jer je trebalo procijeniti i odlučiti što će se realizirati već osiguranim sredstvima, a za koje će intervencije trebati osigurati dodatna financiranja. Projekt je ukupno vrijedan 4.150.000 eura, od čega su 3,5 milijuna sredstva Europske unije, a ostatak je osiguralo Ministarstvo kulture. Predstavnici Ministarstva i čelnici Grada Cresa predvođeni gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom, složili su se da se radi o izuzetno značajnoj investiciji te da će potrebna dodatna sredstva za nepredviđene radove osigurati iz nacionalnih izvora.



Na pitanje koliko bi se radnih mjesta stavljanjem u funkciju palače moglo otvoriti, ističe kako će se to definirati elaboratom, a izradit će se model s minimalnim brojem zaposlenih koji bi mogli održavati prostor te model aktiviranja dodatnih djelatnika po potrebi.


– Ono što je izvjesno je da bi građevinski radovi trebali biti gotovi do proljeća, a potom će uslijediti opremanje prostora namještajem. Neki natječaji za opremu već su raspisani, no nije realno očekivati da će se opremanje završiti prije kraja ljeta, jer nije riječ samo o namještaju, nego i o opremi za koju je zaduženo Sveučilište, kao i o oplemenjivanju cijelog prostora, zaključuje prof. dr. Lučin.


Nema sumnje da će palača i aktivnosti koje će se u njoj provoditi, uz svoju edukativnu dimenziju, imati utjecaj na kulturni, društveni te gospodarski razvoj grada Cresa, otoka i regije.


Tražit će dozvolu i za radove u sezoni


Predstoje dva ljetna mjeseca kad su bučni građevinski radovi zabranjeni na otoku, no zbog važnosti projekta i obveze držanja strogih rokova Europske unije, izvođač će zatražiti dozvolu da i tijekom sezone nastavi s aktivnostima.


Građevinski radovi trebali bi biti gotovi do proljeća, a potom slijedi opremanje prostora / Foto Damir ŠKOMRLJ


Građevinski radovi trebali bi biti gotovi do proljeća, a potom slijedi opremanje prostora / Foto Damir ŠKOMRLJ



Uskoro započinje postavljanje vanjske stolarije kako bi se zgrada zatvorila te bi se u sezoni odvijali samo radovi u unutrašnjosti, prvenstveno ličilački i keramičarski.


Restauriranje


Budući da su tijekom pripremnih građevinskih radova otkriveni zanimljivi oslici u unutrašnjosti, ali i na pročelju zgrade, većina njih će se restaurirati ili interpretirati kako bi i budući korisnici palače mogli u njima uživati. Otkriveno je i nekoliko stupova s kapitelima te monofore, koji će se sačuvati i uklopiti u konačni izgled zgrade. Upravo je posao restauratora najosjetljiviji i očekuje se da će trajati do samog dovršetka radova.


Građevinski radovi trebali bi biti gotovi do proljeća, a potom slijedi opremanje prostora / Foto Damir ŠKOMRLJ


Građevinski radovi trebali bi biti gotovi do proljeća, a potom slijedi opremanje prostora / Foto Damir ŠKOMRLJ



Valja podsjetiti da je palača smještena unutar povijesne jezgre grada Cresa, guste blokovske izgradnje, zatečena u izuzetno lošem stanju. Namjera projekta bila je ovu iznimno vrijednu renesansu građevinu staviti u funkciju i prilagoditi javnim potrebama, pritom poštujući tradiciju i funkciju prostora, te strogo kontrolirajući unošenje novih struktura i sadržaja korištenjem tradicijskih oblika i materijala.