Riblji postav

NOVI TURISTIČKI MAMAC Krk dobio i akvarij sa slatkovodnim ribama

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Uz tropski u krčkoj starogradskoj jezgri i jadranski akvarij koji godinama vodim u Baški, odlučio sam otkupiti i akvarij u prostoru nekadašnje diskoteke »Jungle« u Krku te ga preurediti u akvarijski prostor posvećen slatkovodnom segmentu »ribljeg postava«, kaže Dragan Brnić



KRK Javnosti već dobro poznati šilarsko-bašćanski turistički poduzetnik Dragan Brnić koji već gotovo četvrt stoljeća upravlja svojom turističkom agencijom »Šilo turist«, najvećom takvom tvrtkom na Krku, napravio je novi iskorak i u drugom segmentu svog poduzetničkog djelovanja – gradnji i vođenju akvarija. Novitet u njegovoj režiji u turističkoj ponudi Bodulije je preuzimanje najnovijeg, trećeg krčkog akvarija, lani uređenog u prostoru nekadašnje diskoteke »Jungle« u kojem je Brnić sad uredio velik akvarijski kompleks slatkovodnih riba, ali i terarij u čijim »izlozima« posjetitelji mogu upoznati brojne, mahom egzotične gmazove i vodozemce.


– Do konca lanjske godine bivši vlasnik ovog kompleksa ovdje je izlagao jadransku ribu, a ja sam, ocijenivši ovaj projekt izvrsnom prilikom nadopune i zaokruženja ponude drugih dvaju mojih akvarija – tropskog uređenog u krčkoj starogradskoj jezgri i jadranskog kojeg već godinama vodim u Baški, odlučio otkupiti ovaj sadržaj te ga preurediti u akvarijski prostor posvećen slatkovodnom segmentu »ribljeg postava«, kaže Brnić.



U najstarijem, bašćanskom akvariju posjetiteljima je omogućen razgled 21 akvarija, s preko 35 kubika morske vode. Tamo je stotinjak vrsta riba te 400 vrsta školjki i puževa. Poseban adut predstavlja tropski akvarij otvoren u višeetažnom objektu u krčkoj povijesnoj jezgri. To je ujedno i prvi isključivo tropski akvarij u Hrvatskoj. Ondje, u 17 kubika vode i mora nastanjeni koraljni morski psi, piranje, ribe klauni i slični šarenim bojama obojani žitelji toplih mora i rijeka sad su, unutar novouspostavljenog akvarija-terarija dobili nove slatkovodno-gmižuće susjede kojima se posebice dive mališani.





Objedinjena ponuda


Ocjenjujući da je tim činom otok Krk, kao ni jedan drugi dio naše obale, dobio sveobuhvatan, velik, atraktivan i sadržajno bogat segment turističke ponude Brnić ističe i da su njegovim otkupom i »preradom« akvarij-terarija izbjegnuti dosadašnji negativni učinci konkurentskog odnosa s njegovim bivšim vlasnicima.


– To nikome nije nosilo ništa dobro jer smo, silom prilika, jedni drugima »uzimali« promet. Akvariji nisu restorani u kojima, obzirom da gosti svaki dan jedu, posla ima za sve. Kad netko jednom obiđe akvarij, teško da će isto učiniti i idući dan u neposrednom susjedstvu pa smo si, unatoč tome što nismo nudili iste sadržaje, recimo to tako – obojica međusobno štetili. Sada sam u uspostavio jedinstveni »paket« u načinu prezentiranja svoje akvarijske ponude, a posjetitelji kupujući zbirne ulaznice značajno povoljnije obići sva tri akvarijska kompleksa, objašnjava nam Brnić koji je u tu sada već iznimno razvijenu i razgranatu djelatnost uložio gotovo 1,5 milijuna eura.


– Takvo bogatstvo akvarijske ponude kakvo se nudi na ovom otoku ne možete naći nigdje drugdje, naglašava Brnić napominjući i da uz tri krčka akvarija odnedavno pod Šilo-turistovom »markom« djeluje i akvarij u Poreču, najstariji takav kompleks u njegovu današnjem »portfelju«. Kod tog akvarija, osim zbog njegove također respektabilne ponude, najinteresantniji mi je bio njegov kadrovski potencijal jer sam vlasničkim ulaskom u njega u »svoju ekipu« dobio neke od ponajboljih stručnjake za vrstu djelatnosti kojom se u nas baš i ne zna svatko baviti, zaključuje Brnić, dodajući da su porečki znalci sudjelovali u projektiranju i odražavanju svih njegovih krčkih akvarija.



Iako je moja glavna djelatnost vezana uz turizam kod kojeg se posao ipak vrti oko sunca i mora odnosno lijepog vremena, moram priznati da u ovom drugom segmentu djelovanja moje agencije vrijedi upravo suprotno pravilo. Što su vremenske prilike lošije, posjet akvarijskim kompleksima je bolji pa se tako, kad me kao turističkog poduzetnika s jedne strane srce steže zbog kiše koja s plaža tjera goste koji sam doveo, primio i ugostio, s druge strane veseli spoznaja da će tog dana dobro raditi akvariji, našalio se naš sugovornik.



Sto tisuća ljudi


Krokodil kajman, azijska boa, iguane, jemenski kameleoni, šareni japanski koi šarani i mnoštvo domaćih slatkovodnih uzdanica samo su dio ponude koju posjetitelji tog jakog krčkog turističkog aduta modu razgledati. A da interesa ima Brnić potvrđuje svojom procjenom, temeljenom na dosadašnjim iskustvima, prema kojoj bi njegove dojmljive akvarijske komplekse u Krku i Baški ovog ljeta trebalo obići i do stotinu tisuća posjetitelja. Iskustvo mi pokazuje da se i do 70 posto posjetitelja jednog od triju mojih velikih otočnih akvarija odlučuje na kupnju »paket« karata koja im omogućava popust kod ulaza u sve ostale akvarije, jednako kao i kod razgleda spilje Biserujka, kojom također upravljam, zaključuje Brnić.