Sjajna manifestacija

Muda od bika, slinjavi puž, fileki od crne krave sa škampima, rafaello kocke od prasca? Bljak fest i ove godine oduševio

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Jubilarno 10. izdanje iznova je privuklo sve one koji vole omastiti brk finim ićem i pićem, čak i kada se ponuđena hrana nudi u neobičnom sastavu, izgledu, teksturi ili tek nazivu



Tripice, muda od bika s jetricama na žaru, slinjavi puž, fileki od crne krave sa škampima, lešo ovca s povrćem, gulaš od iznutrica s palentom te slastice poput broskve s bijelom čokoladom, rafaello kocaka od prasca i crnih frita, bile su samo neke od brojnih »bljak« delicija u kojima su tijekom subotnjeg poslijepodneva mogli uživati Omišljani i njihovi brojni posjetitelji. Sunčano i ugodno, gotovo pa proljetno vrijeme još je ljepšom i ugodnijom učinilo manifestaciju omišaljskih karnevalista koja je, s dobrim razlogom, postala tradicijom i jednim od onih s najluđim dijelom godine povezanih zbivanja koje se, barem na otoku Krku – jednostavno ne propušta.


Jubilarno, deseto izdanje »Bljak festa« privuklo je u Omišalj sve koji vole maškare, a još više one koji vole omastiti brk finim ićem i pićem, čak i u slučaju da se ponuđena hrana nudi u neobičnom sastavu, izgledu, teksturi ili tek nazivu.


Posvuda redovi


Za razliku od prethodnih godina kad se Bljak fest održavao na omišaljskoj Placi, jubilarno izdanje te neobične manifestacije zbog komunalnih je radova izmješteno na trg Prikešte na kojem su lokalni karnevalisti, njihovi prijatelji i podupiratelji s improvoziranih štandova posjetiteljima nudili na tisuće porcija besplatne hrane. A da je sve od ljubitelja i promotora »eksperimentalne« pučke kuhinje bilo skuhano kako valja, potvrđivali su podulji redovi čekača pred baš svakim od štandova s kojih su se s istim guštom »trošile« delicije koje su spravili iskusni kulinarski profesionalci poput onih iz njivičkog restorana »Rivica« ili pak »Hotela Njivice«, kao i one iz lonaca kuharskih amatera iz redova omišaljskih karnevalskih skupina, vatrogasaca i ostalih sudionika.




Foto: M. TRINAJSTIĆ


Foto: M. TRINAJSTIĆ



– Da je ova manifestacija izrasla u prepoznatljiv brend omišaljskog, pa i otočnog karnevala, dokazala je i posjećenost današnjeg događanja pa tako, među brojnim posjetiteljima sa svih strana našeg otoka, ovdje danas imamo i brojne goste koji su do Omišlja potegli iz svih dijelova naše regije – otkrila nam je Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističkog ureda TZO-a Omišalj, institucije koja je s udrugama lokalnih karnevalista ujedno i glavni organizator Bljak festa.


Nastavak – na karetima


No, valja znati da Bljak fest nije jedina niti završna manifestacija u programu ovogodišnjeg Karnevala u Omišlju i Njivicama. Već idućeg vikenda, najavljuju nam iz TZ-a, okupljalište ljubitelja maškaranih zabava i brzine bit će Omišlju susjedne Njivice gdje će se održati zbog kiše prethodno odgođena »Njivice Grand Prix« balinjerada – vesela maškarana utrka kareta.


Foto: M. TRINAJSTIĆ


Foto: M. TRINAJSTIĆ



Sudjelovanja na 10. Bljak festu, kao i prethodnih godina, spremno su se jučer, uz članove domaćih karnevalskih udruga Babani i Omišaljski babani, prihvatili i članovi njivičke udruge Obitelj za mlade, lokalni sportski ribolovci, već spomenuti ugostitelji i hotelijeri, djelatnici Općine, ali i članovi udruge Puntarske užance, kao i karnevalisti iz Drivenika koji ni ovog puta nisu odoljeli zovu bodulskih karnevalskih fešti. Prvi put na Bljak festu svojim su se kulinarskim kreacijama predstavili i članovi omišaljske podružnice Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka, DVD-a Njivice, kulinarski znalci kampa Omišalj, ali i članovi udruge Knezovi Krčki Frankopani.


Foto: M. TRINAJSTIĆ


Foto: M. TRINAJSTIĆ



Sveopći šušur


Uz taktove žive glazbe i na valovima dobrog štimunga kojeg su zajednički stvarali članovi grupe Insula te sveprisutni voditelj njivičko-omišaljskih mesopusnih zbivanja Dražen Turina Šajeta, ljubitelji specijaliteta čudnih boja, ukusa i konzistencije, ali i šušura kojeg sa sobom donose karnevalske skupine, na trgu Prikešte mogli su uživati i u nastupima karnevalskih udruga Kataroška i Optimisti s produčja Dobrinjštine, predstavnika Vrbničkih užanci te feštara iz Novog Vinodolskog i Jadranova.


Foto: M. TRINAJSTIĆ


Foto: M. TRINAJSTIĆ