Dugo čekanje

Morski skijaši na Krku odskijali svoje? Poništeno davanje koncesije na Dunatu

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Dugo čekanje na natječaj dovelo nas je da smo naposljetku previdjeli otvaranje tog postupka do kojeg je došlo u za nas najnezgodnijem trenutku, kaže Tomislav Milković iz tvrtke »Svijet mora« koja je u akvatoriju Dunat izgradila Wakeboard centar »Cable Krk«



KRK Vijest da je Županijska skupština na svom zasjedanju koncem siječnja ove godine donijela odluku o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje sportsko-rekreacijskog centra na Dunatu, odnosno kompleksa na kojem već dulji niz godina uspješno djeluje ski-lift zabrinula je mnoge ljubitelje »daskanja« na moru. Bojazan da su morski skijaši, barem što se spomenutog wakeborad centra tiče, možda odskijali svoje ipak čini se nije opravdana, barem se tako nadaju njegovi dosadašnji koncesionari – predstavnici riječke tvrtke »Svijet mora«.


Do poništenja postupka davanja koncesije došlo je spletom nesretnih i nespretnih okolnosti, i to nakon višemjesečnog čekanja na raspis spomenutog natječaja do kojeg je moralo doći nakon što nam je dosadašnja koncesija istekla još koncem prošlog ljeta, rekao nam je u telefonskom razgovoru Tomislav Milković, jedan od »glavnih ljudi« riječke tvrtke koja je na spomenutom akvatoriju izgradila i ustrojila Wakeboard centar »Cable Krk« – objekt koji je s vremenom izrastao u jedan od važnijih i prepoznatljivijih elemenata krčke sportsko-rekreacijske infrastrukture ali i cjelokupne turističke ponude.


Dugo i pomalo neizvjesno čekanje na raspis novog natječaja za koncesioniranje dovelo nas je, stjecajem uistinu nesvakidašnjih okolnosti, u situaciju da smo naposljetku previdjeli otvaranje spomenutog postupka do kojeg je, moram reći i to, došlo u za nas najnezgodnijem trenutku odnosno baš kad smo bili na putu i okupirani nekim drugim obvezama, objašnjava Milković.





Odluku o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje sportsko- rekreacijskog centra na Dunatu Županijska je skupština donijela još koncem listopada prošle godine. Spomenutom se odlukom u 20-godišnju koncesiju davala morska površina s krčke strane Puntarske drage, i to u ukupnoj površini većoj od 27,5 tisuća kvadrata, od kojih 185 kvadrata podrazumijeva objekt u kojem se obavljaju djelatnosti ugostiteljstva i trgovine. Istim je natječajem bilo definirano i da je početni iznos stalnog dijela godišnje naknade za koncesiju određen na 110 tisuća kuna, dok je onaj njen promjenjivi dio zacrtan u vrijednosti 2 posto prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti.


»Nepronađeni« koncesionar je poništenom odlukom trebao biti obvezan i na 2 milijuna kuna »teko« ulaganje u pomorsko dobro od kojih je 80 posto ondje trebalo biti uloženo u prve dvije godine. Postupak javnog otvaranja ponuda u prostorijama PGŽ održan je 7. prosinca kad su »organizatori«, slijedom činjenice da im u propisanom roku nije pristigla niti jedna ponuda, mogli samo konstatirati da zinteresiranih – nema.



Nažalost, previdu do kojeg je došlo kumovalo je i to što nas, iako smo konstantno iskazivali interes za nastavkom našeg djelovanja na tom akvatoriju, nitko nije obavijestio da je natječaj »vani« zbog čega smo, nažalost, prekasno shvatili da je postupak dovršen, ali i da se nitko drugi nije javio. Naravno da smo i dalje zainteresirani i spremni za rad odnosno upravljanje kompleksom kojeg smo sami izgradili i u čije smo infrastrukturno kao i tehničko opremanje uložili mnogo rada, truda i vremena ali i golemi novac koji nam, obzirom da je formalno gledano uložen izvan područja koncesije, u konačnici čak nije bio niti priznat kao ulaganje određeno samim dosadašnjim ugovorom o koncesiji, nastvlja naš sugovornik.


Istaknuo je i da su, unatoč svemu tome, u »Svijeta mora« spremni na prijavu na (ponovljeni) natječaj koji bi, po njihovim neslužbenim saznanjima, trebao biti objavljen već ovih dana. Svi naši korisnici, brojni domaći ali i ljubitelji wakeborada i skijanja na moru iz cijele Europe i svijeta mogu računati na nas i u ovoj godini ali i u narednim desetljećima, naravno, bude li sve teklo kako se ovog puta nadamo da hoće, zaključio je Tomislav Milković od kojeg smo dozanali i da je plan »zaspalih« koncesionara da »Wakeboard centar« (u zoni koja je i Prostornim planom Grada Krka određena područjem sporta i rekreacije) svoje vučnice pokrene već s prvim danom svibnja!