Izbori (ni)su promijenili političku sliku otoka

Mladi lavovi SDP-a u zaletu na otoku Krku

Mladen Trinajstić

Dok bi se apsolutnim pobjednikom lokalnih izbora mogli smatrati bodulski socijaldemokrati, istodobno se, ako ne baš gubitnicima, onda bar onima koji se definitivno moraju zamisliti nad svojim nastupom i izbornim rezultatom, mogu nazvati otočni PGS-ovci 



KRK  Ako je nešto razvidno nakon konačnog završetka novog lokalnog izbornog ciklusa koji se u dvjema, od sedam krčkih lokalnih jedinica, provodio u dva kruga, onda je to činjenica da bi se apsolutnim pobjednikom netom zaključenih redovnih demokratskih preslagivanja mogli smatrati bodulski socijaldemokrati. No, istodobno, ako ne baš gubitnicima, onda bar onima koji se definitivno moraju zamisliti nad svojim nastupom i izbornim rezultatom mogu nazvati otočni PGS-ovci.


I dok prvospomenuti, predvođeni SDP-ovim novim snagama u liku friške omišaljske načelnice Mirele Ahmetović i puntarskog načelnika Marinka Žica imaju razloga za slavlje zbog najboljeg do sad ostvarenog izbornog rezultata, onda ovi PGS-ovci imaju razloga tugovati za vremenima u kojima je ta regionalna stranka paralelno nosila izvršnu vlast u čak pet krčkih lokalnih samouprava, i to posebice sad nakon što su spali na držanje (istina čvrsto) tek jednog čelnog izvršnog mjesta – onog u Gradu Krku. Predsjednik PGS-a i zapravo sad već jedini hrvatski čelnik koji ulazi u svoj šesti mandat, Darijo Vasilić, osim zbog vlastitog ostvarenja zapravo i nema previše razloga za zadovoljstvo, posebice nakon što je ove nedjelje njegova stranka u drugom krugu sveopćeg (grado)načelničkog nadmetanja ostala kratkih rukava u svim ostalim lokalnim zajednicama PGŽ-a, čak i onima gdje su njihovi kandidati slovili za favorite. 


  





CRES/LOŠINJ  Na cresko-lošinjskom otočju prvi čovjek Malog Lošinja bio je poznat već u prvom krugu, kada je HDZ-ovac Gari Cappelli s osvojenih 53,7 posto, odnosno 2.312 glasova osvojio treći mandat. Koalicija koja ga je kandidirala, HDZ-HSS-HKDU-SU-ZS, dobila je i najviše vijećničkih mjesta, a time i najpovljniju pregovaračku poziciju. HDZ s partnerima ima šest mandata, koalicija SDP-HNS-PGS-IDS-HSU pet, lista Dubravka Devčića imat će dva, a po jedan mandat HSLS i lista Siniše Dakića Barichievicha.


   Drugi krug je razjasnio i pitanje prvog čovjeka Cresa. Drugi mandat osvojio je HNS-ovac Kristijan Jurjako, koji je dobio potporu 59.14 posto ili 925 birača. Njegovog protukandidata, HDZ-ovca Gaetana Negovetića, podržalo je 37.85 posto ili 592 birača. Na izbore u drugom krugu odazvalo se 177 birača manje nego u prvom, a povećan je bio postotak nevažećih listića. 

  Novi saziv creskog vijeća imat će 13, za razliku od prethodnog, kada je brojao 15 vijećnika. Stabilnost u Vijeću tražit će puno dogovora, jer su vijećničke klupe šarene. Najviše, pet mjesta, imat će koalicija HNS-SDP-PGS-IDS-HSU. Tri vijećničke klupe zauzet će koalicija HDZ-HSS. Lista Marčela Damijanjevića ima dva mandata, a po jedan mandat imaju Lista Samira Mujagića, potom Akcije mladih te HRAST. Većinu u Vijeću tek treba osigurati.



Pečat koalicije


S druge pak strane, ostvarenju koje su SDP-ovcima uknjižili njihovi otočni »mladi lavovi« (i lavice), 32-godišnja Ahmetović i deset godina stariji Marinko Žic, valja pridodati i podatak kako ta stranka sad na svom postizbornom kontu ima i dva zamjenička mandata. U Gradu Krku (Čedomir Miler) i Općini Baška (Hajrudin Mulaosmanović) u kojoj je, valja istaknuti i to, novi-stari načelnik Toni Juranić, iako kao formalno nezavisni, ovog je puta nastupio pod vidljivim pečatom koalicije koju je predvodio upravo bašćanski SDP. Da se na Krku ovog puta politički špil karata uistinu izmiješao te da će u novom mandatu krvna slika Bodulije izgledati umnogome drugačije no proteklih godina, svjedoči i podatak kako su s političke scene, barem u dijelu koji se tiče obnašanja izvršne vlasti, »ispraćena« tri lokalno-politička »teškaša«. Neposredni izbori već su u prvom krugu načelničke fotelje koštali HDZ-ovca Antona Spicijarića, čovjeka koji je uz krčkog gradonačelnika bio najdugovječniji čelnik neke od krčkih lokalnih jedinica. Nakon pet manadata i čak 20 godina načelnikovanja dojučerašnji prvi čovjek Malinske-Dubašnice morao je priznati tijesan poraz od svog protukandidata, vanstranačkog kandidata iz HNS-ovog okrilja Roberta Antona Kraljića kojemu je pošlo za rukom ono što njegovim brojnim prethodnicima nije. 


  S načelničke se scene nakon poraza od već spomenute Mirele Ahmetović miče i dojučerašnji omišaljski čelnik, politički prekaljeni (nezavisni) Tomo Sparožić, a prije samih izbora svojevoljno je iz izvršne politike odstupio i sad već bivši puntarski načelnik, također nezavisni Mladen Juranić. Kadidat kojeg je ovaj tjednima svojim sumještanima preporučivao kao svog nasljednika – Danijel Biljan, naposljetku se morao zadovoljiti spoznajom kako je za njega u drugom krugu glasalo 40-tak posto Puntara što mu, naravno, ipak nije bilo dovoljno za pobjedu. 


  Uz SDP-ovce koji će sad držati dvije krčke lokalne jedinice, HNS-ovce koji imaju jednu, te PGS-ovce kojima je ostao tek Grad Krk, razloga za umjereno zadovoljstvo imaju i otočni HDZ-ovci koji su zadržali vlast u jednoj krčkoj općini – Vrbniku.   

Troje novih


Ondje je svoj drugi uzastopni načelnički mandat izborila Marija Dujmović-Pavan i na taj način tu stranku održala u sferi bitnih političkih čimbenika otoka Krka. Za razliku od svih ostalih otočnih općina, uzbuđenje je i ovog puta izostalo u Dobrinju gdje je nezavisni Neven Komadina, nakon što je nezadovoljan politikom PGS-a zajedno s cijelim ogrankom istupio iz te stranke, naposljetku uknjižio 90-tak posto glasova potpore što mu, istini za volju, i nije bilo teško ostvariti s obzirom na to da nije imao protukandidata. Kako bilo, otočna politička svakodnevica danas je uvelike drugačija u odnosu na ono što je bila pred samo petnaestak dana. Boduli su tako između svojih sedam lokalnih čelnika izabrali čak troje novih. A što novi ljudi i nove političke strukture donose stanovnicima Krka, tek će se vidjeti. Nedvojbeno će zanimljivo biti praćenje odnosa unutar Koordinacije krčkih načelnika i gradonačelnika, neformalnog, ali ipak bitnog tijela otočne politike unutar kojeg tek treba vidjeti jesu li i koliko neizbježne međusobne predizborne čarke lokalnih čelnika narušile varljivu idilu koja je unutar Koordinacije proteklih godina vladala.


Složno puhati u isti rog 


    Krčki gradonačelnik budućnost suradnje PGS-a i ojačalih bodulskih socijaldemokrata (s kojima u Krku i sam koalira) ostavlja u sferi »lokalnog odlučivanja«, odnosno u kontekstu spajanja programskih ciljeva pojedinih lokalnih ogranaka tih dviju stranaka, ali i mogućnosti prevladavanja osobnih animoziteta koji, po njemu, također igraju bitnu ulogu u lokalnoj politici. Istaknuo je i kako vjeruje da predizborna i izborna razilaženja pojedninih krčkih lokalnih čelnika (kakvome smo primjerice svjedočili kad je upravo Vasilić pred drugi izborni krug podržao Sparožića i javno kritizirao nastup i programske ciljeve nove omišaljske načelnice Mirele Ahmetović i njena SDP-a) ipak neće otežati njihove međusobne odnose te da će, nakon mjesec, dva postizbornog »hlađenja« svi krčki lokalni čelnici iznova složno puhati u isti rog po pitanju tema i problema koji se tiču cijelog otoka.