Dani loparskog krumpira

Mladi Nijemac pobijedio u – guljenju loparskog krumpira

Ivor Balen

Foto I. Balen

Foto I. Balen

U guljenju krumpira pobijedio je mladi Nijemac. Krumpir je jedan od zaštitnih znakova Lopara, uz Svetog Marina i pomidor, a svi su našli svoje mjesto i na grbu općine Lopar



LOPAR Zabavom na Rajskoj plaži zaključen je ovogodišnji Krumpirfest, odnosno Dani loparskoga krumpira. Na šetnici uz plažu i na samom pijesku skupilo se više stotina stranih i domaćih gostiju, koji su uživali u ugostiteljskoj ponudi Imperiala, u kojoj su se, uz uobičajena jela, našla i ona od krumpira. Najzanimljiviji dio večeri bilo je natjecanje u igrama vezanima uz krumpir, kao što je guljenje krumpira ili utrka u vrećama za krumpir. Uz pomoć djevojaka za animaciju, sudjelovali su natjecatelji iz Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Češke…,  a pobijedio je jedan mladi Nijemac. Za glazbenu podlogu bila je zadužena grupa Team.


Krumpir je inače jedan od zaštitnih znakova Lopara, uz Svetog Marina i pomidor. Te tri priče iz loparske povijesti našle su se i na grbu Općine Lopar, kojim u sredini dominira Sveti Marin, osnivač republike San Marino, a sa strane su cvjetovi krumpira i pomidora. Kako objašnjavaju Loparani, njihovo podneblje je zbog bure, posolice i drugih čimbenika idealno za uzgoj kvalitetnih krumpira, zbog čega loparski krumpir ima poseban okus. Na njemu su, dodaju, othranjene generacije ne samo Rabljana, nego i žitelja jadranske obale od Jablanca pa sve do Rijeke.


Je li taj krumpir doista poseban – moglo se provjeriti na Danima loparskoga krumpira, ali i tjedan dana uoči, kada su se u 13 loparskih restorana nudila jela od krumpira. I ono što je neke posebno razveselilo na završnoj svečanosti – fešta od krumpira, a konačno nigdje na meniju nije bilo pommes-fritesa, inače nezaobilaznog aduta rapske gastronomske ponude.