Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Renesansa renesansne zgrade

Ministarstvo kulture osigurava još 1,3 milijuna kuna za cresku palaču Moise

Palača Moise / Foto Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Palača Moise / Foto Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2012. u 16:08 2012-05-21T16:08:08+02:00

Od 2008. do 2011. godine Ministarstvo kulture za istraživačke radove, snimak postojećeg stanja, idejni projekt i druge studije uložilo je 820 tisuća kuna, a tijekom ove godine obvezalo se financirati izradu glavnog i izvedbenog projekta obnove palače u iznosu od 1.346.850,00 kuna

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Kristijan Jurjako, potpisali su Ugovor o korištenju sredstva Ministarstva kulture za izradu glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije Palače Moise. Od 2008. do 2011. godine Ministarstvo kulture za istraživačke radove, snimak postojećeg stanja, idejni projekt i druge studije uložilo je 820 tisuća kuna, a tijekom ove godine obvezalo se financirati izradu glavnog i izvedbenog projekta obnove palače u iznosu od 1.346.850,00 kuna. Izrada projektne dokumentacije uvjet je Europske komisije za dobivanje EU sredstava za rekonstrukciju zgrade.

Prigodom potpisivanja ugovora izražena je nada kako će uskoro biti objavljena i vijest da su preko programa IPA, na koji je Ministarstvo kulture prijavilo ovaj projekt, osigurana sredstva za rekonstrukciju zgrade, koje se s opremanjem, procjenjuje na 4.150.000 eura, te da će u roku do tri godine, renesansna zgrada saživjeti u svojoj budućoj namjeni i to kao regionalni centar za cijeloživotno učenje i istraživački centar za humanističke i društvene znanosti Sveučilišta u Rijeci. Do kraja ovog mjeseca trebao bit biti završen glavni projekt, a s početkom jeseni i izvedbeni, a oba izrađuje Zavod za graditeljsko nasljeđe zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. 

Na press konferenciji, koja je održana nakon radnog sastanka, ministrica Andrea Zlatar Violić kazala je da model po kojem se ovaj projekt odvija pokazuje kako se suradnja može razvijati na vertikalnoj i horizontalnoj razini pa treba poslužiti kao primjer i drugim sredinama, budući se ovdje revitalizira vrijedna kulturna baština i namjenjuje lokalnom stanovništvu i široj regiji, a u realizaciji se sureću, Grad, Primorsko goranska županija, Sveučilište u Rijeci, Ministarstvo kulture.

O značaju projekta na pressici su govorili gradonačelnik Kristijan Jurjako, u ime Sveučilišta u Rijeci, dekan Filozofskog fakulteta Predrag Šustar, saborska zastupnica Nada Turina Đurić i pomoćnik ministrice Zlatko Uzelac.

U sklopu posjete Cresu ministrica je upoznata s Pilot projektom razvoja otoka Cresa koji se provodi uz potporu Vijeća Europe o čemu je izvjestio njegov voditelj Ugo Toić, a uz razgledanje grada i Palače Moise ministrica  je posjetila i Creski muzej, rodnu kuću renesansnog filozofa Frana Petrića. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.