Vrbenske užance

Mesopusni “šunšur” zavladao vrbničkim ulicama i trgovima

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Uz obilje pjesme, plesa i dobre volje, mještani okupljeni oko Vrbničkog kulturnog društva Frankopan koje je inicijator i organizator programa Vrbenskih užanci, na različitom lokalitetima vrbničke povijesne jezgre uprizorili su baš sve svoje tradicionalne maškarane običaje koji se ondje i danas upriličuju u doba karnevala



VRBNIK – Veselo je i kako Vrbenčani kažu – »šunšuravo« bilo u Vrbniku ovih dana. Sedmo izdanje atraktivnog događanja Vrbenske užance koje je postalo jednim od najvećih i najsadržajnijih ljetnih zbivanja u tom otočnom mjestu ovog je puta Vrbnik učinio raspjevanim i rasplesanim, baš onakvim kakvo to turističko, ali i vinarsko središte Bodulije oduvijek biva u vrijeme karnevala.


Poveznica s najluđim djelom godine, usred ljetne sezone i kolovoških gužvi, bila je glavna tema ovogodišnje manifestacije kojom Vrbenčani, a sve u sklopu spomenutog programa, oživljavaju i svojim svakog ljeta sve brojnijim posjetiteljima ponosno predstavljaju svoje odnosno običaje svojih predaka, prezentirajući svakodnevicu svog mjesta u vremenima kad nije bilo ni turista niti apartmana, a niti na Jadranu danas sveprisutne prakse bjesomučnog domaćinskog »ganjanja eura« koja, pokazuje se u Vrbniku, ipak nije uspjela pomutiti osjećaj zajedništva, pripadnosti lokalnoj zajednici, ali ni zatrti osjećaj da su najbolje stvari u životu upravo one – besplatne!


«Općenarodna« fešta


Nakon što su lani spomenutu manifestaciju Vrbenčani posvetili srednjovjekovlju i 900. obljetnici prvog spomena plemenitaške loze Frankopanovih, ove su se godine organizatori pak posvetili oživljavanju, ili bolje rečeno predstavljanju starih mesopusnih običaja – prezentiranju mesopusnog »šunšura« i karnevalskog ludovanja po vrbničkim ulicama i trgovima. Uz obilje pjesme, plesa i dobre volje, mještani okupljeni oko Vrbničkog kulturnog društva Frankopan koje je inicijator i organizator programa Vrbenskih užanci, na različitom lokalitetima vrbničke povijesne jezgre uprizorili su baš sve svoje tradicionalne maškarane običaje koji se ondje i danas uprličuju u doba karnevala. Četrtek tusti, zadnja nedija mesopusna, mesopusni ponedijek, utorek i čista sreda, odnosno sve ono što čini tradiciju »ključnih dana« najluđeg djela godine posjetitelji Vrbnika mogli su vidjeti, osjetiti, čuti i okusiti na baš svakom koraku puta kojim su ih, tijekom večernjih ali i noćnih sati, uzduž i popreko mjesnog središta vodili odlično rapoloženi lokalni karnevalisti – raspjevani članovi lokalnog Reduta benda, članovi udruga Vrbenski dešpet i VKD Frankopan, ali i brojni volonteri koje, baš kao i u vrijeme »pravog« karnevala, nije trebalo nagovarati da se priključe »općenarodnoj« fešti koja je zahvatila Vrbnik.


Program do sitnih sati




Među ostalim, na vrbenskim se ulicama i trgovima pjevalo i plesalo, čitao se tištament, bilo je skečeva, ali i radionica izrade maski iliti škrabausnic – kako se one u Vrbniku nazivaju, a sve je bilo popraćeno i »putujućim« bukaletama žlahtine i košarama ispunjenim fritulama, kroštulima i svime onim čime se Boduli časte u mesopusnom razdoblju. U Verbenskoj etno kući upriličena je Verbenska manjaža, a na Saližu tradicionalna prezentacija mesopusne gastronomije. U Domu na Škujici pritom je bila upriličena i izložba »Mesopusni vremeplov« koja je premijerno bila postavljena u ovogodišnjoj Noći muzeja, a u sklopu pripreme koje su njeni organizatori, članice i članovi VKD-a Frankopan, prikupili i digitalizirali mesopusnu baštinu odnosno s karnevalom povezanu fotograsku i videograđu iz kućnih arhiva, nastajalu tijekom cijelog 20. stoljeća. Doprinos programu koji je potrajao do sitnih sati dali su i članovi Udruge sopaca otoka Krka, Vrbenske kanturice, sopčići i folkloraši, jednako kao i članovi istarskog etno benda Šćike koji su Vrbenčane i njihove goste glazbom zabavljali na Škujici. Ljubitelje dobre glazbe k tome su na Ribarnici zabavljali i članovi Atma Mundi Ensemble koji su ondje upriličili koncertni nastup u okviru Nada Jazz Nights programa.