Vasilić predao ključeve

Maškare preuzele vlast: Evo što vas sve očekuje na Krčkom karnevalu

Jakov Kršovnik

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN



KRK Krčki karneval otvoren je promenadom maškara, uz pratnju Gradske glazbe Krk, od starogradske Male place do trga Vele place gdje je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić predao ključ grada maškarama, a preuzeo ga je Ivica Žic “Sore”, meštar od karnevala.


Gradonačelnik je svima zaželio da ovo bude jedna od najradosnijih i najrasplesanijih godina, a Ivica Žic je nadodao -Obećajem da ćemo dobro upravljati gradom, hvala Vam na ukazanom povjerenju te hvala što ste nam čuvali mjesto, kazao je.


Zatim je Miljenko Milohnić svečano podignuo karnevalsku zastavu koju su nosili mladi članovi Karnevalske udruge “Povero Keko” Carlo Cola, Karlo Jurasić, Dominik Sintić i Miran Toljanić.




Udruga je glavni organizator Karnevala te trud i angažman njezinih članova na čelu s predsjednikom Udruge Ivicom Žicom čine neizostavni zamašnjak za očuvanje ove tradicionalne manifestacije.



Tajnica Udruge Milica Salopek, rekla nam je nešto više o njihovu radu.


-Djelujemo od 2001. godine, a osim što smo angažirani oko našeg Krčkog karnevala, i ove ćemo godine sudjelovati na Riječkom karnevalu s grupom od 80 do 100 članova. Suradnja s Gradom Krkom i Turističkom zajednicom Grada Krka je odlična i omogućava nam da njegujemo ovu lijepu maškaranu tradiciju jer važno je čuvati svoje. Hvala našim mladima što su se uključili, a osim mladića moramo spomenuti i djevojke Evu Žužić i Anitu Gunjević koje također sudjeluju u radu Udruge, kazala je.


Kako karneval podupiru Grad Krk i TZ Grada Krka zamolili smo direktoricu TZ-a Natašu Jurinu da nam kaže nekoliko riječi -Grad i TZ podržavaju sve akcije u cilju očuvanja tradicije Krčkog karnevala, manifestacije koja ima dug vijek i uvijek okuplja velik broj sudionika.


Već zadnjih nekoliko godina imamo koordinaciju mjesta na Krku kako se program ne bi preklapao, odnosno održavao na isti dan, što je važno jer s njima dijelimo dugu karnevalsku baštinu, objasnila je Jurina.


Otvaranje karnevala tradicionalno je održano prve nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja, a dijelili su se i imbrijagoni, krčki keksi koji su posebni zbog vrlo dugog roka trajanja.


Zanimljiv karnevalski program, koji čeka sve zaljubljenike u maškare, odvijat će se u šatoru na autobusnoj stanici u dva vikenda. Tako će u subotu 18. veljače popularni Psihomodo pop na čelu s vječno mladim Davorom Gopcem održati koncert, dok će idući dan u 16 sati biti organizirana dječka zabava pod maskama.



Vikend od 14. do 16. veljače u tri će dana ponuditi mjesto za provod maškarama, ali i zaljubljenima jer u petak, na Valentinovo, nastupa jedan od najpopularnijih hrvatskih izvođača zabavne glazbe Joško Čagalj – Jole.


U subotu će Maja Šuput nastaviti u zabavnom tonu te zasigurno rasplesati sve posjetitelje. Nedjelja će u podjednako živahnom tonu donijeti još jednu zabavu za male maškare. Iako je karneval tek krenuo doznali smo da će i zatvaranje 25. veljače biti značajno obilježeno.


Uz paljenje pusta, spuštanje zastave i vraćanje ključeva, dijelit će se hrana i piće, a bit će priređen i vatromet.