Recept za dugovječnost

Malo gdje se mogu pohvaliti s tolikim brojem 90-godišnjaka, kao u ovom primorskom mjestu

Nedjeljko Gržetić

Foto N. Gržetić

Foto N. Gržetić



PUNAT Vjerojatno nema puno naselja koja se mogu pohvaliti s tolikim brojem 90-godišnjaka, kao što je to u Puntu, mjestu dugovječnih ljudi. Već devetnaest godina okupe se 90-godišnjaci u hladovini puntarskog parka, poćakulaju, družeći se uz fritule i kolače, ali i pokoju nazdravičarsku čašu pjenušca.


– Ove se godine za stolom okupilo devet žena i šestorica muškaraca, kaže Vojko Ragužin, predsjednik ovdašnje Udruge umirovljenika, dodajući kako je dvoje pozvanih odustalo u posljednjem trenutku. Naš sugovornik ističe kako 35 devedesetgodišnjaka, mještana Punta, osim u ovom krčkom mjestu, živi i u Sloveniji, Italiji, Peruu i Australiji, a ovogodišnjem druženju nazočile su i Marija i Ljiljana, dvije sestre, koje također zorno svjedoče o dugovječnosti Puntara i očito zdravoj ariji Puntarske drage.


Na okupljanju najstarijih Puntara susreli smo i Mariju Mrakovčić, koja je sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kao prevoditeljica boravila u Etiopiji, gdje je njen suprug Miljenko radio kao liječnik pedijatar. Gospođa Mrakovčić prisjetila se turbulentnih dana 1974. godine, kad je svjedočila svrgnuću tadašnjeg cara Haile Selasija, kojeg su pred njenim očima pripadnici vojne hunte nasilno ugurali u vozilo, te je on nešto kasnije i umro u kućnom pritvoru pod nerazjašnjenim okolnostima.




Vjerojatno bi se našlo još takvih zanimljivih priča i sudbina među najstarijim Puntarima, no druženje na otvorenom naprasno je prekinulo nevrijeme, pa se fešta u opuštenom tonu nastavila na natkrivenoj terasi obližnjeg kafića, gdje se svojim najstarijim sumještanima obratio i općinski načelnik Marinko Žic, istaknuvši kako Općina kroz niz socijalnih mjera želi pokazati brigu o ljudima koji su stvarali i izgrađivali svoje mjesto, a dogodine će, dvadesetu godišnjicu ove manifestacije, TZ Općine Punat pojačati i s nekim dodatnim programom, zaključio je Žic.