Festival sportske rekreacije starijih

Mali Kartec: Tisuću penzića dijelilo radost sporta i zabave

Mladen Trinajstić

Umirovljenici su se odlično zabavljali natječući se u boćanju, stolnom tenisu, šahu, pikadu, visećoj kuglani, nabacivanju kolutova, gađanju koševa i brzinskom svladavanju prepreka na poligonu. Svaki slobodni trenutak ispunjavali su pjesmom i plesom ili pak razgledom grada Krka



KRK » Čak tisuću ljudi, od kojih 777 natjecatelja, okupio je jučer jubilarni, 10. Županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi koji je i ove godine održan u krugu krčkog doma za starije i nemoćne osobe »Mali Kartec«. Manifestacija po kojoj je ta krčka ustanova već poznata i u nacionalnim okvirima, upriličena je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava na prvi dan listopada. Da nema boljeg niti smislenijeg načina slavljenja i obilježavanja tog dana, svjedočili su jučer u Krku iznimno brojni umirovljenici, dobro raspoloženi penzići koji su se unutar dvorišta doma natjecali u brojnim, njihovim tjelesnim mogućnostima prilagođenim sportsko-rekreacijskim disciplinama, ali i zabavljali se i družili u okružju kao stvorenom za takvu vrst događanja.


  


Priznanje HSSR-a


Programi sportske rekreacije, prenio nam je Mladen Pokrajčić, ravnatelj Malog Karteca, u Krku se u organizaciji PGŽ-a i pod pokroviteljstvom Grada Krka provode već punih 17 godina, a u istom je razdoblju krčki dom ugostio gotovo jednak broj velikih sportsko-rekreacijskih manifestacija, kako lokalnog, tako i županijskog, pa i nacionalnog karaktera.





Da se dobar glas daleko čuje, svjedočila je i jučerašnja nazočnost poveće skupine članova Udruge umirovljenika grada Splita. Privučeni svim dobrim i lijepim što su čuli o krčkom, odnosno županijskom okupljanju, sijedi su se Splićani odlučili priključiti svojim vršnjacima s područja PGŽ-a i, kako su mnogi od njih jučer konstatirali – nisu pogriješili.



   – Kroz naš je dom, naše odlično uređeno dvorište i ondje podignute sportske terene u istom tom razdoblju prošlo čak 20-ak tisuća sudionika, ljudi starije životne dobi koji su, siguran sam, iz Krka i Malog Karteca sa sobom kući ponijeli ponešto pozitive kojom ova ustanova i ovaj grad zrače, naglasio je Pokrajčić. Veličini i značaju jučerašnjeg skupa svjedočio je i prof. dr. Vladimir Findak, predsjednik Hrvatskog saveza sportske rekreacije »Sport za sve«, koji već dugo potiče i podržava manifestacije poput Županijskog festivala. Dolazak na Boduliju Findak je iskoristio i da predstavnicima te krčke ustanove uruči posebno priznanje Saveza »na račun« njihova dugogodišnjeg rada na promicanju aktivnosti koje, složni su svi, kroz održavanje i unapređivanje fizičkog i psihičkog zdravlja uvelike obogaćuju i uljepšavaju svakodnevicu osoba treće životne dobi.


  


Prvi put odbijenice


Da je davno zasađeno sportsko-rekreacijsko sjeme među ovdašnjim penzićima pustilo duboko korijenje, svjedoči i podatak da su ove godine, prvi put, organizatori morali ograničavati broj sudionika okupljanja jer je potencijalna »prekobrojnost« mogućih posjetitelja Festivala u jednom trenutku prijetila premašenju logističko-kapacitativnih mogućnosti Malog Karteca. Okupljeni umirovljenici, svjedočili smo jučer, odlično su se zabavljali natječući se u boćanju, stolnom tenisu, šahu, pikadu, visećoj kuglani, nabacivanju kolutova, gađanju koševa ili pak brzinskom svladavanju prepreka na poligonu. Svaki slobodni trenutak umirovljenici su ispunjavali pjesmom i plesom, a mnogi su dolazak u Krk iskoristili i za razgled tog slikovitog otočnog grada. Svečanosti otvorenja nazočili su i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te Iva Josipović, viša savjetnica za socijalnu skrb u Upravnom odjelu za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a, a u sklopu istog događanja u krčkom je domu održana i prigodna izložba slika poznatog krčkog umjetnika (i umirovljenika) Itala Samblicha.