Međunarodni dan muzeja

Lubenički Muzej ovčarstva: Novi život creske vune

Walter Salković

U vrtu oko Muzeja postavljeni su informativni panoi kako bi  putnici namjernici u svako doba mogli biti informirani o njemu. U drugom dijelu programa Vesna Jakić iz Rute održala je radionicu bojenja i filcanja vune s ciljem promicanja stava da vuna nije otpad već korisna sirovina



LUBENICE  Međunarodni dan muzeja u lubeničkom Muzeju ovčarstva obilježen je s dva događaja: postavljanjem interpretacijskih panoa u dvorištu Muzeja te radionicom bojanja i filcanja vune. Mnogobrojne posjetitelje i sudionike na početku su pozdravili predstavnici organizatora, Marijana Dlačić i Mario Šlosar iz Ruralne otočne grupe-Muzej ovčarstva (ROG-MU), te Vesna Jakić iz Grupe za kvalitetniji život na otoku Cresu Ruta.


Proteklih nekoliko godina članovi Ruralne otočne grupe započeli su s postavljanjem simpatičnih drvenih putokaza u obliku ovce i drugih znakova koji posjetitelje upućuju na Muzej ovčarstva, kako bi Muzej i aktivnosti koje se u njemu provode postali što vidljiviji. Ovom prigodom u vrtu koji okružuje Muzej postavljena su dva informativna stalka koji se sastoje od po tri panoa. Svaki od tih panoa predstavlja po jednu cjelinu bitnu za događanja u Muzeju od 1999. godine, pa nose naslove Garbin-zapadni vjetar, A u Lubenicama Lubenice, Popovska kuća, Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva, Ovčarstvo i Muzej ovčarstva.

Informacije u svako doba


Tekst i grafički prikazi korišteni su iz raznih dosadašnjih publikacija kojima je izdavač bio Centar Gerbin, odnosno Ruralna otočna grupa, a financijska sredstva za pripremu i izradu panoa osigurali su TZ Grada Cresa, Ured župana PGŽ-a i ROG.   


– Tijekom cijele godine Lubenice su atraktivne posjetiteljima, a od listopada do ožujka gosti ne mogu dobiti nikakve informacije. Osim toga, postoji i razdoblje kad je Muzej ovčarstva zatvoren,  pa smo osmislili ove vanjske postamente s kratkim informativnim tekstom i vizualnim materijalom kako bi svi putnici-namjernici bili sažeto informirani kad god dođu u Lubenice – objasnila je Marijana Dlačić, predsjednica ROG-a.




U drugom dijelu programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Vesna Jakić iz Rute vodila je radionicu bojanja i filcanja vune, čime je započeo projekt pod nazivom Vuna i umjetnost, nastavak suradnje Muzeja ovčarstva i Rute na aktivnostima kojima je cilj promicanje stava da vuna nije otpad već sirovina koja se može upotrijebiti na razne načine.


Vuna i umjetnost


Nositelj ovogodišnjeg projekta je riječka udruga Zlatni ljudi, a partneri su Društvo za istraživanje i potporu iz Rijeke, te Ruta i ROG-MU. Uz članove Društva za istraživanje i potporu, te druge zainteresirane, na radionici su sudjelovale i tri poljske studentice na međunarodnoj razmjeni. Ovom su prigodom, uz savladavanje procesa bojanja, tehnikom filcanja samostalno izradili po jedan jednostavni predmet od vune.


Kroz projekt Vuna i umjetnost ostvarit će se više ciljeva. Zaposlit će se jedna dugotrajno nezaposlena osoba, marginalizirana i isključena iz društvenog  života, a jednoličan izgled vune poboljšat će se bojanjem, odnosno vunu će se pretvoriti u kvalitetnu sirovinu spremnu za daljnju upotrebu. Osim toga, kod svih aktivnih korisnika poticat će se izrada uporabno-dekorativnih predmeta od vune, a sudionici projekta, prije svega članovi DiP-a, uživo će osjetiti otočni prostor gdje je ovčarstvo još uvijek važan gospodarski element.