Edukativno-ekološka akcija

Loparani očistili obalu i podmorje uoči nove sezone

Hrvoje Hodak

Veseli podatak da je svake godine količina otpada sve manja – ističe direktor ureda TZO-a Lopar Marin Mušćo



LOPAR Više od 200 sudionika odazvalo se tradicionalnoj edukativno-ekološkoj akciji čišćenja obale i podmorja »Neka školji budu bolji 2019« što je održana u Loparu. Ova akcija održava se u sklopu programa obilježavanja Dana planeta Zemlje u organizaciji TZO-a Lopar, Centra za kulturu Općine Lopar i Komunalnog trgovačkog društva Vrutak, a pod pokroviteljstvom Općine Lopar, Imperiala i Kaline.


U akciji su sudjelovale sve udruge s područja loparske općine: Udruga veterana Domovinskog rata, DVD, KUD San Marino, Športsko ribolovno društvo Lopar, Društvo športske rekreacije Forza, lovci, ovčari, Ženska klapa Užanca, Moto klub Rab, PD Kamenjak, Klub podvodnih aktivnosti Amfora, Udruga iznajmljivača, kao i nositelji koncesijskih odobrenja i korisnici javnih površina, bili su tu i ronioci RK AdriaticCro iz Zagreba, a pridružili su se i prijatelji iz riječkog PD-a Kamenjak. Očišćene su plaže, uvale i pristupi plažama na području Lopara, Golog otoka i Svetog Grgura. Direktor ureda TZO-a Lopar Marin Mušćo nije krio zadovoljstvo ovogodišnjom akcijom.


– Sve nas može veseliti podatak da je svake godine količina prikupljenog otpada sve manja, što zapravo znači da je edukativni dio akcije polučio pozitivne rezultate, odnosno da je ekološka svijest na sve višoj razini. Na ovaj način zajedničkim snagama dajemo doprinos pripremi destinacije za prihvat prvih turista jer autokamp otvara svoja vrata 15. travnja, a već 11. travnja kroz Lopar će proći i biciklistička utrka MTB 4 Islands – zaključio je Mušćo.