Red plovidbe

Linija Crikvenica – Šilo od 1. svibnja vozi po pet puta dnevno

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić



ŠILO Kako doznajemo od direktora TU TZO-a Dobrinj Borisa Latinovića, s početkom svibnja na snagu stupa međusezonski, brojem vožnji pojačani red plovidbe na županijskoj brodskoj liniji Crikvenica – Šilo. Morska poveznica koja je, zahvaljujući zajedničkim izdvajanjima PGŽ-a, Općine Dobrinj i Grada Crikvenice službeno zaživjela sredinom velječe ove godine, od početka idućeg tjedna (1. svibnja) pa sve do 30. lipnja prometovat će pet puta dnevno, kako radnim danima, tako i u dane vikenda za koje je vozni red ipak ponešto korigiran u odnosu na ostatak tjedna.


Gliser »Sveti Roko« kojim su luke Crikvenica i Šilo odnedavno sigurno povezane i približene na svega nekoliko minuta vožnje, iz Crikvenice će radnim danom put Šila isplovljavati u 6.30, 8.30, 11.30, 14.30 te 15.30 sati. Vikendima će iz crikveničke luke isto putničko plovilo kretati od 8.30, 10.30, 12.30, 14.30 te 16.30 sati. U suprotnom će smjeru, dakle iz Šila prema Crikvenici, okretni gumenjak s 12 sjedećih mjesta svakodnevno kretati od 6.45, 8.45, 11.45, 14.45 te 15.45 sati, dok će vikendima polasci prema kopnu ići po rasporedu 9, 11, 13, 15 i 17 sati.


Cijena povratne putničke karte iznosi 38 kuna, odnosno 19 kuna za putnike sa stalnim prebivalištem na otoku. Otočni učenici, studenti i umirovljenici (koji su zapravo i najčešći izvansezonski putnici na toj liniji) brzim se gumenjakom na ovoj županijskoj liniji voze – besplatno. Podsjetimo, radi se o prvoj županijskoj brodskoj liniji koja je nedavno uvedena na relaciji na kojoj je još 1959. godine bila uvedena i prva trajektna linija na hrvatskom Jadranu.




Dva svega milju i pol udaljena obalna naselja zahvaljujući dramaljskoj brodarskoj tvrtki »Marinero Tours« (koja se za održavanje te linije izborila posredstvom javnog natječaja) tako su sad napokon učinkovito prometno povezana. Subvencije kojima dvije lokalne jedinice i Županija pomažu održavanje ove linije na godišnjoj razini dosižu 212 tisuća kuna. Plan je da u sezoni, kad će pomorska poveznica biti interesantna i brojnim turistima, Sveti Roko preko kanala »šiba« najmanje deset, a vrlo vjerojatno i više puta dnevno