Krčki pašnjak

Kupac ograđenog zemljišta na Krku tvrdi da je sve po zakonu: ‘Na sudu ću zaštiti svoja prava’

Mladen Trinajstić

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Radilo se o obnovi postojećih međa, a ograđivanje zemljišta temeljem Zakona o državnoj izmjeri i katastru zemljišta dužnost je svakog suvlasnika, kaže Sejdić i dodaje da je zemljište kupljeno od zakonitog nasljednika valjanim pravnim poslom



Nakon što su se stanovnici sela s jugozapadnog dijela Općine Malinska-Dubašnica organizirano dali u akciju uklanjanja višekilometarske žice i željeznog stupovlja postavljenih pod nerazjašnjenim okolnostima na području »komunskog drmuna« Gradine, uspjeli smo stupiti u kontakt sa Zlatom Sejdić iz Sesveta koja je, kao navodni kupac dijela zemljišta, zapravo i organizirala njegovo ograđivanje.


– Prije svega, radilo se o obnovi postojećih međa, a ograđivanje zemljišta temeljem Zakona o državnoj izmjeri i katastru zemljišta dužnost je svakog suvlasnika – istaknula je na početku našeg razgovora Sejdić, ustvrdivši i da će zbog svega što se ondje ovih dana događalo pokrenuti odgovarajuće sudske postupke, a sve radi zaštite svojih prava i interesa. Iako nismo dobili decidiran odgovor o tome od koga je i kako kupila zemljište, Sejdić nam je prenijela da je odbacujuće rješenje u predmetu njenog suvlasničkog upisa nadležni sud početkom ožujka donio iz isključivo procesnih razloga koji, kaže, nemaju nikakve veze s meritumom predmeta.


Maćehinski stav


– Zbog višegodišnjeg maćehinskog stava nadležnih službi više od 90 posto zemljišta u Hrvatskoj nije uređeno što, vidite i sami, stvara velike probleme i pravnu nesigurnost za sve investitore. Konkretno zemljište kupljeno je od zakonitog nasljednika valjanim pravnim poslom koji je prijavljen i nadležnoj poreznoj upravi – ustvrdila je Sejdić koja nam je na upit o njenim planovima s tom zemljom odgovorila da ondje planira osnovati poljoprivredeno gospodarstvo na kojem bi se bavila  ljekovitim biljem  i uzgojem pčela, odnosno proizvodnjom meda ali i krčke janjetine.



Policija najavila kriminalističku istragu




Služba gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske poduzet će sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i provesti kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja činjeničnoga stanja te o svemu na koncu obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, odgovoreno nam je jučer iz Ureda načelnika PU na upit o mjerama koje nadležni poduzimaju slijedom aktualnih, i više no zanimljivih događanja u okolici Malinske.



– Hrvatska je slobodna i demokratska zemlja i svatko ima pravo iznositi svoja mišljenja, riječi su kojima je načelnikove, ali i ocjene dobrog dijela mještana da su dokumenti kojima dokazuje svoje suvlasništvo na dijelu spornog zemljišta falsifikati, prokomentirala Sejdić ističući i da će nakon konzultacija s odvjetnicima razmotriti svoje daljnje korake.


– Moram izraziti žaljenje zbog ovakve hajke, a da se prije nije sjelo za stol i svim stranama dalo priliku da iznesu sve svoje pravne i stvarne argumente. Takva praksa stvara lošu sliku o našoj domovini kao pravno nesigurnoj državi, čime se tjeraju investitori koji bi otvarali nova radna mjesta i poštujući sve prirodne i ljudske zakone doprinosili razvoju našeg najljepšeg otoka – zaključila je nesuđena investitorica.


Stare evidencije


Načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić upravo u zemljišno-knjižnom kaosu i već pomalo karikaturalnoj neažurnosti mjerodavnih službenih evidencija nalazi uzroke zbog kojih se na Krku, ali i u cijeloj zemlji, sve češće događaju zbivanja kakva su ovih dana na noge digla cijelu Dubašnicu.


– Činjenica da u vlasničkim i posjedovnim evidencijama imamo upise iz pretprošlog stoljeća te da se zbog toga na različite kreativne načine, ponekad čak i falsificiranom dokumentacijom o nasljeđivanju, darovanju ili kupoprodaji  vrijednih nekretnina, nerijetko pokušavaju domoći »mutni« pojedinci upitnih motiva, najbolje govori u prilog tvrdnji da se s našim najvrednijim resursom – zemljom već dugo postupa na nerazuman i neodgovoran način, ustvrdio je »podvlačeći crtu« pod aktualna događanja (u kojima je i sam sudjelovao) malinskarski općinski čelnik.


Ocjenjujući poražavajućom činjenicu da se čak ni država sasvim očito do sad nije brinula dovoljno dobro o zemljišnom »obiteljskom srebru« koje joj je povjereno na upravljanje Kraljić se nije libio ustvrditi da u tom i takvom (ne)djelovanju leži uzrok velikog djela nepravilnosti i nezakonitosti kakavima se oni »snalažljiviji« pojedinci sasvim sigurno znaju okoristiti. Poučen zbivanjima na golemoj, čak 1,5 milijuna kvadarata velikoj komunadi pokušaj čijeg je otuđenja ovog tjedna spontanom akcijom mještana osujećen naš je sugovornik ponovio tvrdnju da se tim i takvim pojavnostima može stati na kraj samo sređivanjem zemljišnih evidencija.


 – Da se stvarni korisnici i vlasnici ovog zemljišta ovdje nisu digli i da nisu reagirali na način na koji treba reagirati svaki odgovorni gospodar, netko bi na ovaj ili onaj način naposljetku vrlo vjerojatno uspio u djelo provesti svoj nečasni naum i prisvojiti zemljište kojeg već stoljećima, bez ikakvih problema, koriste naši pastiri.  Kriminalni naum pojedinaca nitko, a posebice ne općinski načelnici ne smiju ignorirati ali jednako tako moram priznati i da u takvim nastojanjima nerijetko nije lako doći do istine sakrivene u šumi nedorečenosti i neažurnosti u zemljišnim evidencijama o kojima brine državna uprava.  Upravo danas idem na sastanak s predstavnicima policijskog odjela za gospodarski kriminalitet i vjerujem da će, nakon što su i žitelji ovoga kraja, ali i predstavnici lokalne samouprave odradili svoj dio posla, sad i nadležni odraditi ono što se od njih očekuje, tim više što mi se čini da »materijala« u ovom slučaju uistinu ne manjka, ustvrdio je Kraljić.


Ni Općina, niti naši sumještani osim upozoravanja na uočene nezakonitosti zapravo i nemaju način niti instrumenate za istragu, niti sankcioniranje onih koji nezakonito postupaju. To ostavljamo onima čiji je to posao, a naše je da zajedno s nadležnim tijelima upremo oko konačnog stvaranja učinkovitih i ažurnih evidencija koje, na našu veliku sramotu, ni nakon četvrt stoljeća postojanja ove države i modernih tehnologija koje nam stoje na raspolaganju nismo uspjeli ni izbliza približiti onom što su ovdje, u vrlo kratkom roku i s neusporedivo primitivnijim tehnologijama, uspjeli svoriti vrijedni činovnici Austro-Ugarske čijim se podacima i izmjerama zapravo i danas služimo, završio je malinskarski načelnik.


Nova izmjera


Navodeći da je, nakon višegodišnjeg zastoja, i na području Malinske-Dubašnice nedavno oživljen postupak provedbe nove katastarske izmjere i obnove zemljišne knjige načelnik Kraljić ustvrđuje da će dovršetak tog predeugog i presporog postupka uvelike pomoći nastojanjima da javnost sličnim slučajevima više nikad ne mora svjedočiti.


– Ipak, valja znati da se novi katastar, za sad, radi samo za zemljišta obuhvaćena građevinskim područjem a ne i za zemlju poput ove, koja spada u poljoprivredno zemljište izvan zona predviđenih za bilo koju vrst izgradnje. Nužno je te i takve postupke čim skorije »proširiti« na cijelu zemlju, kako građevinsko tako i poljoprivredno, odnosno šumsko zemljište, a sve kako bismo u sklopu tih postupaka konačno raščistili i zaokružili ono što će vlasništvo svih nas učiniti sigurnijim, a time i imunijim na bilo koji oblik nezakonitosti i zlouporaba, zaključio je Kraljić.