Deklaracija

Krk potpisao pristupnicu za ekipu “Pametni otoci”

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Inicijativa »Pametni otoci« inspirirana je projektom Europske komisije »Pametni gradovi i zajednice«, a ide i korak dalje i to prvenstveno kroz jačanje sinergija između energetike, transporta i informacijsko-komunikacijskih tehnologija, uz uključenje tema vezanih uz vodu i otpad



KRK Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić potpisao je potkraj prošle godine Deklaraciju o pametnim otocima (Smart Islands Declaration) kojom se Gradska uprava, s ciljem »stvaranja što uspješnije otočne zajednice za inovativnu i održivu Europu«, i formalno obvezala slijediti nove smjernice namijenjene europskim otocima. Kako doznajemo, riječ je o tzv. bottom-up inicijativi otočnih samouprava kojom se iskazuje spremnost za iskorištavanjem značajnog, a još uvijek nedovoljno uporabljenog potencijala otoka »kao laboratorija za tehnološka, društvena, gospodarska i politička nastojanja«.


Inicijativa »Pametni otoci«, objasnili su nam predstavnici krčke Gradske uprave, temeljena je na dugogodišnjoj suradnji žitelja europskih otoka, a teži pokazati i dokazati da i otoci mogu biti poprišta razvoja i provedbe različitih pilot projekata odnosno izvori znanja o pametnom i učinkovitom upravljanju resursima i infrastrukturom, a koje je, kasnije, moguće prenijeti i u planinske, ruralne te sve one druge geografski izolirane sredine kao i prilagoditi potrebama velikih gradova na kontinentu.


Cirkularna ekonomija


Iako je inicijativa »Pametni otoci« inspirirana projektom Europske komisije nazvanom »Pametni gradovi i zajednice«, ta otočna inicijativa ide korak dalje i to, kako nam je objasnio čelnik izvršne vlasti Grada Krka, prvenstveno kroz jačanje sinergija između energetike, transporta i informacijsko-komunikacijskih tehnologija, uz uključenje tema vezanih uz vodu i otpad, a sve na principu »cirkularne ekonomije«. Taj i takav holistički pristup izvire iz izoliranosti otoka odnosno okolnosti koje njihove žitelje prisiljavaju na ponešto drugačije razmišljanje o temama kao što su optimalno korištenje i upravljanje resursima ali i o pridonošenju održivom i ravnomjernom razvoju, temeljenom na uporabi otočnih potencijala.




– Pametni otok definiran je kao otočno područje koje se uspješno prilagođava klimatskim promjenama, kombinirajući ublažavanje efekata klimatskih promjena te prilagodbu tim i takvim okolnostima, naglasio je nakon što je potpisao Deklaraciju o pametnim otocima krčki gradonačelnik napomenuvši i da se sve u što u tom dokumentu stoji i na čemu će se u Gradskoj upravi od sada raditi poduzima s ciljem održivog lokalnog ekonomskog razvitka i povećanja kvalitete života otočana.



Potpisivanjem Deklaracije Grad Krk se u budućnosti obvezao još predanije i intenzivnije promovirati održive načine mobilnosti na otocima (uključujući elektromobilnost), smanjivati nedostatak i oskudicu vode primjenom nekonvencionalnih i pametnih načina upravljanja vodnim resursima, raditi na tranformaciji otoka u područje bez otpada promoviranjem principa cirkularne ekonomije ali i na očuvanje karakterističnog prirodnog i kulturnog kapitala otoka.


Uz to Krčani će nastaviti raditi i na diversificiranju lokalne ekonomije iskorištavanjem unutarnjih specifičnosti i stvaranjem novih i inovativnih lokalnih poslova kao i na jačanju socijalne uključenosti, edukacije i osnaženju građana te na poticanju prelaska na alternativne, dugoročne, održive i odgovorne načine obalnog, morskog i turizma u unutrašnjosti otoka.



Upravljanje resursima


To se čini ili će se pak činiti kako kroz »pametne« načine integriranog upravljanja infrastrukturom, prirodnim resursima i okolišem kao cjelinom ali i kroz korištenje informatičko-komunikacijskih alata odnosno promociju »inovativnih uključivih načina upravljanja i financiranja«.


Prema tome, zaključio je Vasilić, kako bi učvrstio epitet pametne, uključive i uspješne otočne zajednice Grad Krk se na tragu svih svojih dosadašnjih htijenja i zalaganja sada obvezao i na aktivno sudjelovanje u prilagodbi i izbjegavanju klimatskih promjena ali i na zauzimanje pozicije katalizatora u bržem korištenju naprednih tehnologija, a sve da bi se osiguralo optimalno upravljanje i korištenje lokalnih resursa i infrastrukture.


K tome u Gradu će se nastaviti raditi i na smanjenju uporabe fosilnih goriva, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije kao i na energetskoj učinkovitosti.