Punat Sea Art

Kreativni zanos u puntarskom škveru

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



PUNAT  Umjetničkom, odnosno kiparskom kolonijom koja se tijekom ovog tjedna odvija u Puntu počeo se oživotvorivati ambiciozno zamišljen umjetnički projekt »Punat Sea Art«. Iza prve, netom započele višednevne radionice koja će, već za koji dan, rezultirati postavom prvog niza skulptura posvećenih ribarima i moru općenito, stoji ideja akademske slikarice prof. Alme Dujmović, puntarske umjetnice čija su nastojanja uljepšanja mjesta, ali i umjetničkog obogaćenja šireg obalnog pojasa Punta, nedavno dobila nepodijeljenu podršku, najprije iz umjetničkih, a potom i iz krugova tamošnje lokalne uprave, odnosno Turističke zajednice. Te su institucije financijski i logistički omogućile oživotvorenje projekta koji će se, prenio nam je direktor TU TZO Punat Branko Karabaić, nakon ovogodišnje »pilot-faze« sasvim sigurno nastaviti odvijati i narednih godina.


Za uređeniju obalu


– Namjera da u suradnji s umjetnicima, odnosno studentima i profesorima riječke Akademije primijenjenih umjetnosti pokrenemo izradu skulptura i instalacija različitih vrsta, veličina i oblika kojima će se obogatiti obalni prostor od Dunata sa sjeverozapadne strane punatrske obale, pa sve do plaže Punta Debij na njenoj krajnjoj jugoistočnoj točki, nedvojbeno je pala na plodno tlo, otkrila nam jučer otočna slikarica Alma Dujmović, ne krijući zadovoljstvo energijom i htijenjem kojim su se tom zanimljivom projektu priključili studenti kiparstva riječke Akademije, zajedno sa svojim profesorom i mentorom Goranom Štimcem. Punatrska je obala već danas dobro uređena, ali unatoč tome i dalje postoji još niz javnih površina na kojima se planiraju ili već izvode zahvati njihova infrastrukturnog opremanja i ambijentalnog uređenja. Želji da i umjetnici pridonesu nastojanjima da naša obala postane još zanimljivijom i ljepšom, nakon podrške »lokalnih struktura«, spremno su se priključile moje kolege – umjetnici, u ovoj fazi studenti riječke Akademije, koji već danima unutar pogona našeg Brodogradilišta vrijedno stvaraju skulpture posvećene ribarima i ribarskim alatima – prvi serijal koji će iz Punat Sea Arta uskoro izaći i biti postavljen na odabrane lokalitete, zaključila je Dujmović.


Reciklirani materijal


A da je »zakuhala kreativnost« sedmero mladih budućih kipara već rezultirala kreacijama koje će za koji dan naći svoje mjesto »pod suncem«, na obali između istezališta i ulaza u Brodogradilište Punat, potvrdio nam je i umjetnički mentor ovog projekta, prof. Goran Štimac.




– Moru i ribarima posvećene skulpture koje će uskoro biti predstavljene javnosti i dostojno prezentirane posjetiteljima ovog pitoresknog turističkog i ribarskog mjesta, naši studenti izrađuju od otpadnog brodskog metala, recikliranog materijala koji će i kroz tu činjenicu biti neraskidivo povezan s morem, brodovima, ribarima i alatima kojima se ovi u svom svakodnevnom radu služe, naglasio je prof. Štimac, napomenuvši i da će metalne skulpture postavljene na obalnoj površini koju Općina već dogodine planira urediti, uvelike obogatiti prostor komunalnog dijela lučkog područja, kojim se u pravilu koriste i kreću upravo domaći »ljudi od mora«, pa tako i lokalni ribari.