Stručna praksa u EU-u

Krčki srednjoškolci idu u Lisabon, Leipzig i na Maltu

Mladen Trinajstić

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir u Krku / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir u Krku / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Škola je i za iduće dvije godine ugovorila sudjelovanje učenika u pozamašnom broju programa koji su vrijedni više od 132 tisuće eura – kaže Ana Pasarić, školska koordinatorica EU projekata



KRK U prve razrede Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku, jedinog srednjoškolskog centra na otoku Krku, ove su se godine upisala 103 učenika, što čini 60 posto broja lanjskih osmaša, odnosno ukupnog broja mladih otočanki i otočana koji su pred koji tjedan započeli pohađati srednje škole.


To je i više no zadovoljavajući rezultat koji je na tragu postotaka kakve smo bilježili i proteklih godina – ustvrdila je ravnateljica škole Đurđica Cvitkušić, napomenuvši da je u tijeku postupak »prebacivanja« nekolicine novopečenih srednjoškolaca koji su se, nakon prvih tjedana nastave u riječkim školama ipak odlučili vratiti na svoj otok i popuniti razredna odjeljenja te krčke škole.


– Kao i prijašnjih godina, najveći interes bilježimo u gimnazijskom programu, a zatim slijedi program obrazovanja za tzv. turiste, ekonomiste, ugostitelje i strojare. Naša četiri gimnazijska odjeljenja tako pohađa 106 učenika, a jednako toliko razrednih odjeljenja učenika koji se obrazuju za hotelijersko-turističke tehničare popunjavaju 93 učenika – predstavila nam je ravnateljica, dodavši i da se uz spomenute njih 74 u Krku obrazuje i po ekonomskom programu. Još 43 učenika upisana su u trogodišnji ugostiteljski program. Taj program čine kombinirana odjeljenja budućih kuhara i konobara, a kroz miješana odjeljenja organizirana je i trogodišnja nastava polaznika strojarskih programa koje popunjava 38 polaznika – budućih automehatroničara, vodoinstalatera, odnosno instalatera-montera.


Đurđica Cvitkušić i Ana Pasarić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Đurđica Cvitkušić i Ana Pasarić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





Idealna brojka


Naglašavajući da je ukupan broj učenika krčke srednje škole u ovom trenutku 354, prof. Cvitkušić ocjenjuje i da je ta brojka upravo idealna za ostvarenje visokog standarda, odnosno »ciljane kvalitete« organiziranja i provođenja nastave koju u krčkom srednjoškolskom centru već godinama obilježava raznovrsnost i sadržajnost programa, bogata ponuda izvannastavnih aktivnosti, ali i respektabilan broj europskim novcem financiranih programa poticanja i promicanja mobilnosti učenika, posebice u dijelu koji se tiče obavljanja stručne prakse u zemljama EU-a, a sve u svrhu obogaćivanja praktičnih znanja i vještina polaznika programa strukovnog obrazovanja.


U razgovoru s ravnateljicom, ali i prof. Anom Pasarić, školskom koordinatoricom EU projekata po kojima je krčka škola već odavno postala »referentnom adresom« i u nacionalnim okvirima, doznali smo da je krčka srednja škola u okvirima »Erasmus+« programa osigurala sudjelovanje učenika u brojnim programima »inozemnog praksiranja«.


– Nakon što su naši srednjoškolci tijekom proteklih godina svoju praksu već obavljali u Portugalu, na Malti, u Irskoj te u Italiji, krčka je škola i za iduće dvije godine ugovorila sudjelovanje svojih učenika (i nastavnika) u pozamašnom broju takvih programa koji su vrijedni više od 132 tisuće eura – prenijela nam je prof. Pasarić.


Plan mobilnosti


– Naš »plan mobilnosti« za nadolazeće razdoblje osigurao je sudjelovanje pedesetero učenika u programima stručne prakse u inozemstvu pa će tako već koncem studenoga i početkom prosinca 14 učenika (hotelijersko-turističkih tehničara, ekonomista, kuhara i konobara) odraditi 16-dnevnu praksu u Lisabonu. Tijekom ožujka i travnja iduće godine šestero najboljih instalatera-montera na 16 dana odlazi u Leipzig, dok u studenom 2020. godine 16 hotelijera, ekonomista, kuhara i konobara na 21 dan putuje na Maltu, u Vallettu, gdje će uz obavljanje prakse imati priliku usavršavati i vladanje engleskim jezikom. I za ožujak i travanj 2021. godine ugovoreno je dodatnih 16 dana mobilnosti u Leipzigu gdje će po petero naših hotelijersko-turističkih tehničara i ekonomista te po dvoje konobara i kuhara također odrađivati praksu – zaključila je prof. Pasarić.


Napomenula je i da je to samo manji dio školskih EU projekata i programa u sklopu kojih učenici i nastavnici krčke škole putujući šire svoja znanja, ali i, ugošćavajući svoje kolege iz brojnih zemalja Europske unije, sami aktivno pridonose istim takvim nastojanjima srednjoškolaca i prosvjetara sa svih strana Starog kontinenta.