Jednoglasno

Krčki proračun »jači« za osam milijuna

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Glavni razlog tog povećanja leži u netom formaliziranom integriranju donedavna samostalnog puntarskog vrtića »Lastavica« u sveotočni vrtić »Katarina Frankopan«



KRK – Vijećnici krčkog Gradskog vijeća jednoglasno su usvojili prijedlog prvih ovogodišnjih izmjena i dopuna proračuna Grada Krka, u »paketu« s izmjenama i dopunama odluke o njegovom izvršenju. Suglasjem svih članova Vijeća proračun je s do sad planiranog iznosa od 88,2 milijuna kuna »podebljan« na 96,1 milijun kuna prihoda i primitaka. Glavni razlog tog povećanja, predstavio je gradonačelnik Darijo Vasilić, leži u netom formaliziranom integriranju donedavna samostalnog puntarskog Dječjeg vrtića »Lastavica« u sveotočni vrtić »Katarina Frankopan«.


Zbog potrebe uključenja svih prihoda, ali i rashoda vezanih uz zajedničko financiranje te otočne predškolske ustanove koja se formalno provodi kroz proračun Grada Krka, u Gradskom su proračunu narasle i s tim segmentom povezane stavke, i to za više od 2,32 milijuna kuna. Prihvaćeni pozitivan rebalans krčkog proračuna je posljedica povećanja pomoći otočnih općina za financiranje vatrogastva, ali i u proračun također sad uključenog robnog zajma vrijednog skoro milijun kuna, a posredstvom kojeg će se sufinancirati nabavka novog tehničkog vozila JVP-a Grada Krka kojim će vozni park otočne profesionalne vatrogasne postrojbe biti ojačan već za koji tjedan.


Veza s Vukovarom


Prihvaćena je i inicijativa HSP-ove podružnice Grada Krka o pokretanju inicijative bratimljenja tog otočnog grada s Gradom Vukovarom. Kako je u ovoj prigodi svojim kolegama predstavio pravaški vijećnik Berislav Manestar, tim bi se činom, a slijedom inicijative koju je u međuvremenu prihvatio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, nastavile i produbile veze gradova Krka i Vukovara koje izvorište vuku iz godina Domovinskog rata tijekom kojih je Krk ugošćavao brojne vukovarske prognanike, ali i u kojima su krčki branitelji branili taj herojski grad. Zelenim svjetlom toj inicijativi krčki su vijećnici tako pokrenuli postupak koji bi, očekuju vrlo skoro, trebao kulminirati potpisivanjem povelja o bratimljenju krčkog i vukovarskog gradonačelnika, a potom i intenziviranjem suradnje žitelja dvaju gradova.




Povremeno je među samim vijećnicima, ali i članovima izvršne vlasti, »iskrilo« u završnici zasjedanja, u dijelu u kojem su vijećnici Vasiliću imali priliku postavljati pitanja. Živahna je tako bila rasprava koju su ondje inicirali vijećnici Nezavisne liste Krk, ponajprije Goran Marević i David Mrakovčić, nastavljajući problematiziranje teme penalizacija koje će financije otočnih lokalnih samouprava potencijalno vrlo ozbiljno opterećivati slijedom velikog, više od pola milijarde kuna »teškog« EU projekta izgradnje otočnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Motiviran materijalima sa sjednice Općinskog vijeća Punta gdje je razmatran način »pokrivanja« umanjenja EU potpora do kojeg bi potencijalno moglo doći zbog nepravilnosti utvrđenih u provedbi javne nabave, Marević je gradonačelnika optužio da pokušava prikriti nakanu zaduživanja Grada za čak 11 milijuna kuna težak krčki udio u toj penaliziji. Izražavajući svoje iznenađenje da za takvu nakanu kao gradski vijećnik saznaje slučajno, iščitavajući materijale Krku susjednih lokalnih jedinica koje svoj udio u 60-milijunskoj »negativnoj korekciji« osiguranih EU potpora kane pokriti iz vlastitih proračuna, Marević je Vasilića upitao kad je Vijeću kanio predstaviti tu svoju nakanu. Gradonačelnik je tu opasku odbacio konstatcijom da s tim Vijeće nije upoznao jer takav prijedlog, odnosno sporazum, nikad niti nije imao namjeru potpisati.


Bez povećanja


– I dalje stojim kod stava da će se sva kanalizacijska penaliziranja, odnosno umanjenja EU potpora na koje smo u tom projektu računili, barem što se Grada i njegovih stanovnika tiče, financirati isključivo iz naknada za razvoj i to bez njihova povećanja – ustvrdio je Vasilić, ocijenivši da ni gradski proračun, a niti proračuni žitelja tog otočnog grada, neće biti opterećivani dodatnim obvezama s tim u vezi. Vasilić je pritom podsjetio i da iznos kao ni sama obveza plaćanja tog iznosa nije još konačna te da će se Grad po tom pitanju žaliti i pravno osporavati »kanalizacijske penalizacije« s, ocijenio je, velikim izgledom da u tome i uspije. Marevića je pak prozvao za neodgovorno i neutemeljeno licitiranje višemilijunskim iznosima kojima, koristeći medije, nastoji dobiti pažnju i pridobiti naklonost dijela lokalne javnosti.