Po domaću

Krčki festival folklora pokazao čuvare bodulske tradicije

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Ni ovog puta Festival nije imao natjecateljski karakter, no izvedbe tancura i sopaca pratili su poznavatelji krčke folklorne baštine kako bi ukazali na eventualne manjkavosti 



BAŠKA – Ljubitelji narodnih običaja i otočne folklorne baštine, posebice tanca i sopnje »po domaću«, ovog su se vikenda okupljali, družili i zabavljali u Baški. Spomenuto otočno lokalno središte nakon sedam ljeta iznova je ovog vikenda bilo domaćinom još jednog, sad već 65. izdanja »Krčkog festivala folklora«.


Najstarija takva priredba na našem prostoru, po već uhodanom receptu, i ovog je puta ondje okupila tancure, sopce i kanture svih folklornih skupina s otoka Krka koji su se tijekom dvodnevnog programa imali priliku pokazati te pred brojnim ljubiteljima folklora i posjetiteljima ovog turističkog središta predstaviti u svom plesačkom umijeću.


Svečano otvorenje »putujuće« folklorne manifestacija koju svake godine ugošćuje drugo otočno lokalno središte organizirano je tijekom subotnje večeri na bašćanskoj Staroj rivi, i to nakon što su prije samog Festivala svi sudionici te folklorne priredbe sudjelovali u tradicionalnom svečanom mimohodu kakvim se redovito najavljuje početak revijalnog djela programa.


Dvije večeri




Prva je festivalska večer bila namijenjena članicama i članovima starijih sekcija svakog od čak 12 takvih skupina i društava sa svih strana otoka Krka dok je nedjeljna večer pak bila posvećena predstavljanju folkloraškog podmlatka, članica i članova mlađih skupina KUD-ova i folklornih društava tog kvarnerskog otoka.


A da se u svim otočnim folklornim društvima vrijedno i predano radi na čuvanju domaćeg tanca, umijeća sopnje sopela i na uvježbavanju izvedbe kanta potvrdile su i ovog puta obje festivalske večeri tijekom kojih su se na pozornici podignutoj na bašćanskoj Paladi, odnosno Staroj rivi redale i više no kvalitetne izvedbe velikih i malih folkloraša, čuvara tradicije generacija Bodula čija glazbena ostavština, pokazalo se i dokazalo, i nadalje živi.


Treba reći i da ni ovog puta, kao uostalom niti ikad do sad, Krčki festival folklora nije imao natjecateljski karakter. To ipak ne znači i da izvedbe tancura i sopaca ondje nisu pratili i (pr)ocjenjivali poznavatelji krčke folklorne baštine, dobro potkovani domaći sopački i tancurski autoriteti kojima je glavni cilj zapravo bilo ukazivanje na eventualne manjkavosti izvedbi, a sve s nastojanjem njihova približavanja »izvorniku«.



Na 65. izdanju »Krčkog festivala folklora« sudjelovali su članice i članovi KD Poljica, VKD Frankopan Vrbnik, KUD Ive Jelenović Dobrinj, KUD Ive Jurjević Omišalj, KUD Punat, KD Kornić, KUU Dubašnica, Malinska-Dubašnica, KUD Vrh, KD Sv. Petar Gabonjin, FD Njivice, KD Sv. Juraj Kras i domaćini – KD Šoto iz Jurandvora.



Kulturno dobro RH


Nije na odmet podsjetiti i da počeci ove danas za otočane iznimno važne i vrijedne folkorne manifestacije sežu još u daleku 1935. godinu kada je u Omišlju održan prvi festival pod nazivom Festival folklora otoka Krka. Do današnjeg dana očuvano okupljanje čuvara i promotora krčkog tanaca utemeljili su skladatelj, melograf i glazbeni pedagog, profesor Ivan Matetić Ronjgov te njegove kolege – profesori Slavko Zlatić i Ive Jelenović.


Od tad se, uz »preskok« ratnih i poratnih godina kad je održavanje Krčkog festivala folklora nakratko zastalo, ova manifestacija u godišnjim intervalima redovito organizira. Djelom zahvaljujući i njoj odnosno rezultatima njenog održavanja krčki su tanci još 2012. godine stekli status kulturnog dobra Republike Hrvatske. Također, i dvoglasje tijesnih intervala Hrvatskog Primorja i Istre 2009. godine upisano je u UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Uz sve krčke lokalne samouprave, pokroviteljem ovogodišnjeg Festivala bilo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija te Turistička zajednica Općine Baška.