Dobrodošli, biskupe

Krčani ugodno iznenađeni imenovanjem fra Ivice Petanjaka: Mlad, vedar, plemenit i duboke vjere

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Krčki vjernici nisu krili oduševljenje novim biskupom, ne zaboravljajući se pritom zahvaliti i dosadašnjem pastiru mons. Županu koji je ostavio dubok trag na ovim prostorima



Krčki župnik Anton Valković tijekom jučerašnje mise pozvao je na molitvu za novog biskupaKRK » Imenovanje dr. fra Ivice Petanjaka krčkim biskupom jučer je, sasvim razumljivo i očekivano, bila »udarna tema« u razgovorima Krčana, posebice vjernika koji su se u nedjeljno jutro okupili na misnom slavlju u krčkoj katedrali, stolnoj crkvi starodrevne krčke biskupije koju će od sad pastirski voditi novoimenovani biskup.


Da se »nešto događa« Krčani su nazrijeli već u subotu kad se sa zvonika krčke katedrale u podne zaorilo glasno svečano kampananje, zvuk zvona kojima su iz Biskupije Krk vjernicima na poseban način dali do znanja da Crkva slavi.


 


Mora biti logike




Tako je i jučer na samom početku mise krčki župnik Anton Valković u katedrali okupljene vjernike izvijestio o činjenici da je papa Franjo prihvatio odreknuće dosadašnjeg biskupa mons. Valtera Župana od službe pastirskog upravljanja Biskupijom Krk i istovremeno imenovao biskupom te biskupije dr. fra Ivicu Petanjaka, člana Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, savjetnika u Upravi Provincije i gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku.


Župnik Valković okupljenim je Krčanima tom prigodom, uz poziv na molitvu za novog biskupa, pročitao i kraće pismo koje je novi biskup odaslao vjernicima te relativno male ali vrlo stare i važne otočne biskupije u kojem njihov novi pastir, ne sumnjajući u nemalo iznenađenje otočana, priznaje da je i sam pomalo iznenađen biskupskim imenovanjem u kojemu, kao i svemu temljenom na Božjoj providnosti, »zna da ima i mora biti logike«. 

Ugodno iznenađeni


A što o promjeni na čelu svoje biskupije kažu sami Krčani raspitali smo se nakon misnog slavlja. Robert Rušin rekao nam je kako se, iako je znao da će obzirom na to da se krčki biskup Valter Župan sukladno odredbama kanonskog prava odrekao biskupske dužnosti uskoro morati doći do imenovanja novog biskupa ipak iznenadio subotnjom viješću.



Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitao je novom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku na novoj službi.


   – Znakovito je da je kapucin, redovnik i da u Godini posvećenog života biva imenovan biskupom. Kao što je zauzeto djelovao u kapucinskom samostanu u Slavoniji, ali i diljem Hrvatske, tako ga sad Gospodin šalje da »lovi ribu« na krčkom otočju. Neka mu bude blagoslovljeno, rekao je nadbiskup Puljić. (I. G.)



   – Pozitivno, u svakom slučaju. Dobili smo razmjerno mladog biskupa, k tome još i »izvana« te kapucina, pa je mnogo tu onog nečeg posebnoga. Vjerujem da će s novim pastirom kvarenerskim otocima zapuhati i neki novi vjetrovi kakve svaki novi čovjek, posebice ako ja tako mlad, na tako važnoj dužnosti sa sobom neizbježno donosi.


   Sebina Ljubović također nije krila oduševljenje novim biskupom ne zaboravljajući se pritom zahvaliti i dosadašnjem pastiru mons. Županu koji je, istakla je, ostavio dubok trag na ovim prostorima.


   – Iznenađena sam, ali ugodno i vjerujem da će nam novi biskup svima prenijeti dašak nove vjere koja iz njega, koliko sam ga imala prigode vidjeti, jednostavno izbija. 

  I Tamara Bajčić u novome je biskupu, koliko ga je imala prigode upoznati preko TV ekrana, prepoznala ono »nešto posebno i drugačije«.


   – Djeluje mi kao čovjek iz naroda, jednostavan, vedar i pristupačan te mi se stoga čini da je ovo za sve nas pun pogodak. Dobro je ponekad napraviti kakvu hrabriju i korjenitiju promjenu pa mi dobrom i mudrom djeluje i ova Papina odluka koji je novog pastira Krčke biskupije odlučio potražiti u izvanbiskupijskim krugovima, čak u Osijeku. 

Detaljno »googlanje«


Josip Šamanić povjerio nam se kako je novog krčkog biskupa jučer detaljno »progooglao« te da mu se, po svemu što je našao o njemu, fra Petanjak čini vrlo interesantnim i uvelike drugačijim od lokalnih, domaćih svećenika na koje su, oslanjajući se na osjećaj, »tipovali« sami Krčani.


   – Definitivno je mlad ali i čovjek neupitnog intelektualnog kapaciteta, čini mi se i vrlo otvorenim i pristupačnim zbog čega s veseljem i zanimanjem očekujem njegov dolazak među nas, zaključio je Šamanić.


   S njegovim se ocjenama složio i Antun Grmšek.


   – Onako mlad i ležerno neobrijan, kakav nam je jučer na TV-u prikazan, na prvu me dobrano iznenadio – već svojim izgledom. Njegove prve riječi kao i sve što sam u međuvremenu o njemu doznao daje mi naslutiti da se iza vedrog i otvorenog nastupa krije i mudrost, plemenitost i duboka vjera pa sam uvjeren da dobijamo i interesantnog, ali i jako dobrog biskupa koji će nas, obzirom na njegovu svježinu i mladost, zasigurno još dugo voditi, zaključuje Grmšek.