Natjecanje najboljih

Kolijevka podvodnog ribolova: Lošinj u rujnu domaćin euro-afričkog prvenstva

P. N.

Mali Lošinj bio je domaćin prvog svjetskog prvenstva 1957. godine / Foto S. TARIBA

Mali Lošinj bio je domaćin prvog svjetskog prvenstva 1957. godine / Foto S. TARIBA

U dva dana natjecanja očekuje se više od 120 sudionika i posjetitelja iz 19 zemalja Europe i Afrike, među njima i svjetskog prvaka Giorgiosa Vasilioua (Cipar), viceprvaka Giannisa Siderisa (Grčka) te bivšeg europskog i svjetskog prvaka u podvodnom ribolovu, Lošinjana Daniela Gospića



MALI LOŠINJ – Sportsko ribolovno društvo »Udica« Mali Lošinj u suradnji s Gradom Malim Lošinjom, Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja te Jadranka Grupom od 13. do 17. rujna 2017. godine na Lošinju organizira 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.


U dva dana natjecanja (15. i 16. rujna), u akvatoriju otoka Lošinja očekuje se više od 120 sudionika i posjetitelja iz 19 zemalja Europe i Afrike, a među njima očekuje se nastup nekih od najboljih podvodnih ribolovaca poput svjetskog prvaka Giorgiosa Vasilioua (Cipar) i vice prvaka Giannisa Siderisa (Grčka) te nekadašnjeg europskog, svjetskog i višestrukog državnog prvaka u podvodnom ribolovu, Lošinjana Daniela Gospića.


Europski, svjetski i višestruki državni prvak u podvodnom ribolovu, Lošinjan Daniel Gospić / Foto Valentina PROKIĆ


Europski, svjetski i višestruki državni prvak u podvodnom ribolovu, Lošinjan Daniel Gospić / Foto Valentina PROKIĆ





Prvog dana programa, 13. rujna 2017. u sklopu prvenstva najmlađi će u 11 sati poribljavati u luci Mali Lošinj. Svečano otvaranje Euro- afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu započet će 14. rujna 2017. godine u 18 sati na Trgu u Malom Lošinju uz koncert The Beat Fleet (TBF) grupe. Natjecanje započinje 15. rujna 2017. u 10 sati, a nakon natjecanja slijedi za publiku možda i najataraktivniji dio manifestacije – vaganje ulova. Također, 16. rujna 2017. po završetku prvenstva i vaganja, u malološinjskoj sportskoj dvorani na Bočacu u 19 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela medalja te ceremonija Svečanog zatvaranja natjecanja.



Mali Lošinj kolijevka je podvodnog ribolova, a prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu 1957. godine održano je upravo u Malom Lošinju. Stoga je uistinu veliko zadovoljstvo biti domaćin ovakvog prvenstva. Nije slučajno ni da se prvenstvo održava u sklopu Festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta koji će od 2. do 23. rujna 2017. godine oživjeti i prezentirati povijesno i kulturno naslijeđe lošinjskog pomorstva.


Ovim prvenstvom te kroz manifestacije, radionice i gastronomsku ponudu Festivala obogatit će se turistička ponuda otoka Lošinja kao i cijele regije Kvarner, a gostima će se pružiti neponovljivi doživljaj »uranjanja« u povijest i tradiciju na atraktivan i zabavan način, izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.



Mnoga prvenstva stranih reprezentacija još nisu završena stoga je organizacija prvenstva prilično zahtjevna, obzirom da po pravilima i propozicijama postoje rokovi za prijavu natjecatelja. Predsjednik Sportskog ribolovnog društva »Udica« Dragan Jambrošić izjavio je da se očekuju vrhunski natjecatelji, kao i rezultati. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu često je i kvalitetnije nego svjetsko prvenstvo jer se radi o »top« reprezentacijama koje se lakše prilagođavaju terenima s puno ribe i terenima koji ribom ne obiluju. Lošinjski akvatorij bogat je ribom, ali ulog prvenstveno ipak ovisi o vremenskim uvjetima.


Na Lošinju će se opet okupiti najbolji na svijetu podvodni ribolovci


Na Lošinju će se opet okupiti najbolji na svijetu podvodni ribolovci