Izložba

Kolekcionar dr. Damir Kovač predstavio Cres na starim kartama

Walter Salković



CRES U Creskom muzeju otvorena je izložba »Otok Cres na starim kartama« koja obuhvaća 38 zemljopisnih karata i pet veduta iz zbirke dr. Damira Kovača, poznatog kolekcionara i zaljubljenika u Cres.


– Karte datiraju od 16. do 19. stoljeća, a prikazuju svijet od vremena Rimskog Carstva pa sve do Austro-Ugarske. Nastale su u različitim centrima kartografije: Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, a izrađivali su ih majstori kartografi koji su imali različite informacije, tehnička znanja i pristupe. Na kartama možemo pratiti kako se mijenjao prikaz oblika otoka Cresa i svih okolnih krajeva, kako je postajao sve točniji i savršeniji te kako su se mijenjala i upotpunjavala imena naselja. Pored toga, možemo se diviti i umjetničkoj vrijednosti ovih karata i prelijepim ilustracijama, rekla je autorica izložbe Jelena Dunato te zahvalila stručnoj suradnici na projektu prof. dr. sc. Mireli Slukan Altić, dizajneru kataloga Josipu Strmečkom i dizajneru izložbe Hrvoju Đukezu.


Ova izložba je druga uspješna suradnja Creskog muzeja i dr. Kovača, nakon prošlogodišnjeg predstavljanja njegove zbirke starih razglednica. Dr. Kovač zahvalio se svima koji su surađivali na projektu te objasnio zbog čega skuplja stare karte.


– Godinama sam plovio svojom barkom oko Cresa i razmišljao kako je otok lijep i neobičan, te kako su ga vidjeli ljudi u različitim vremenskim razdobljima i kako su ga zvali. Pronašao sam 14 različitih imena koja za Cres spominju različiti kartografi, a prvi spomen imena Cres nalazim 1873. godine na bečkom zemljovidu, rekao je dr. Kovač.Izložbu je otvorio gradonačelnik Kristijan Jurjako, a moći će se pogledati do 20. kolovoza.