Velik doprinos

Kocka okuplja mlade Rabljane i odgaja ih za volontiranje

Hrvoje Hodak

Zahvaljujući Kocki, velik broj mladih uključuje se u volontiranje / Snimio Hrvoje HODAK

Zahvaljujući Kocki, velik broj mladih uključuje se u volontiranje / Snimio Hrvoje HODAK

Kocka se bavi aktivizmom mladih i djeluje s ciljem da djeci i mladima otoka Raba osigura kvalitetne i stručno vođene programe za ispunjavanje slobodnog vremena, kaže Kristina Ribarić



RAB Povodom Međunarodnog dana volontera koji se u svijetu obilježava 5. prosinca svake godine, posjetili smo poznatu rapsku Udrugu za djecu i mlade Kocka.


U svojoj 11. godini djelovanja Kocka je na otoku Rabu dala nemjerljiv doprinos u okupljanju za otočne prilike nevjerojatno velikog broja mladih ljudi koji nesebično daruju svoje vrijeme na dobrobit čitave zajednice tijekom cijele godine.


Proteklih je dana na njihovoj FB grupi na poseban način isticana važnost volontiranja, podsjećanjem na prepoznate i nagrađivane Kockine volontere kroz proteklo desetljeće, kao i na značajne trenutke Udruge koja je sada već jako dobro utabala volonterske staze u svojoj lokalnoj zajednici, a i šire.


Udruga za djecu i mlade Kocka / Snimio Hrvoje hODAK


Udruga za djecu i mlade Kocka / Snimio Hrvoje hODAK





Bezbroj radionica


– Kocka doslovno odgaja za volontiranje, bavi se aktivizmom mladih i radi značajne promjene u svojoj zajednici, nastavljajući iz godine u godinu svoje djelovanje s istim žarom i s ciljem da djeci i mladima otoka Raba osigura kvalitetne i stručno vođene programe za ispunjavanje slobodnog vremena – kazala nam je predsjednica udruge Kristina Ribarić.


Aktivnosti u Kocki – plesne, likovne, sportske radionice, učenje stranih jezika i sl., odvijaju se pod stručnim vodstvom, a trenutno su u tijeku radionice njemačkog jezika za predškolce, djecu razredne i predmetne nastave te srednjoškolce, zatim plesna radionica Groove i radionica latinoameričkih plesova i zumbe, radionica slobodnog penjanja, team building yoga, kreativna radionica, radionica ručnih radova, radionica za djecu s teškoćama »U zdravom tijelu, zdrav duh«, te sve popularniji Pub kviz.


KOCKA: Nakon bookcrosinga stiže projekt Pop-up knjižnice igračaka / Snimio Hrvoje hODAK


KOCKA: Nakon bookcrosinga stiže projekt Pop-up knjižnice igračaka / Snimio Hrvoje hODAK



Posuđivanje igračaka


Bookcrosing je jedan od projekata Kocke koji je već godinama prisutan, a sličan je i novi projekt Pop-up knjižnica igračaka koji kreće od 9. prosinca. Taj se program od klasičnih knjižnica igračaka razlikuje po tome što ne postoji stalan fond i fizičko mjesto za pohranu igračaka, nego roditelji uključeni u aktivnost odlučuju koje će igračke za određeni mjesec dati na posudbu i time formirati malu knjižnicu igračaka. Ona je jednom mjesečno mjesto susreta i razmjene, odnosno posudbe igračaka s ciljem njegovanja kulture dijeljenja i posuđivanja u zajednici, smanjenja nepotrebne potrošnje te podizanja svijesti o održivom razvoju.


Kockina su vrata uvijek otvorena, te i mimo aktivnosti koje su u tijeku, pripremaju raznorazna događanja i projekte kojima rade značajne stvari za svoju zajednicu, volonterski i potpuno besplatno od samog osnutka do danas.