Malinska/Dubašnica

Kanalizacija zakomplicirala promet: Na dijelu Krka na snazi privremena prometna regulacija

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Prometni problemi su kod tako velikih radova očekivani, ali izvođači nisu računali da će se na potezu Vantačići-Porat kanalizacijski kolektor morati polagati po sredini prometnice. Naime, oba ruba ceste već su »zauzeta« snopovima elektroenergetskih i telekomunikacijskih kablova



MALINSKA Iako nešto sporije no što je prvotno planirano, na Krku se iz dana u dan intenziviraju i šire radovi na gradnji otočne kanalizacijske mreže, zahvati u sklopu čak 510 milijuna kuna (bez PDV-a) vrijednog »Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka«. Infrastrukturni plan unutar iduće dvije godine u svim krčkim obalnim naseljima podrazumijeva izgradnju i stavljanje u funkciju čak 80-tak kilometara novih kanalizacijskih vodova te priključenje na taj sustav više od 7,7 tisuća novih korisnika. Građevinska operativa i raskopani kanali počinju premrežavati sve veći dio otoka. Posebno su zahtjevne, ili će takvima tek postati, okolnosti u mjestima na području Općine Malinska-Dubašnica. Naime, radovi će se odvijati na potezu koji osim glavne, dijelom već prekopane županijske ceste zapravo i nema alternativnu prometnu poveznicu.


Ipak posred ceste


– Prvotni je plan bio da se na 1,5 kilometra dugom potezu županijske ceste Ž 5086, od ulaza u Vantačiće pa do krajnje točke u naselju Porat gradnja kolektora izvodi unutar samo jednog prometnog traka i uz nazimjenično prometovanje drugim trakom. Međutim, probni iskopi na samom ulazu u Vantačiće pokazali su da su i jedan i drugi rub ceste već »zauzeti« snopovima elektroenergetskih i telekomunikacijskih kablova, rekao je malinskarski načelnik Robert Anton Kraljić.


Zbog takvih iznenađujućih okolnosti izvođači radova će na tom području biti prisiljeni kanalizacijske kanale, suprotno planovima, ipak polagati po središnjem dijelu prometnice. Zbog toga naizmjenični promet ipak neće biti moguće organizirati, objašnjava Kraljić i dodaje da su izvođači i investitori prisiljeni na iznalaženje drugačijeg prometno-komunikacijskog režima na području stambenim i vikend objektima načičkanih Vantačića i Porta.





Što se Općine Malinska-Dubašnica tiče, u naredne bi dvije godine u sklopu tog, s čak 72 posto bespovratnim europskim novcem sufinanciranog projekta trebalo biti izgrađeno čak 16 km gravitacijskih te gotovo 2,5 km tlačnih cjevovoda. Ulaganja koja su samo na području Malinske-Dubašnice vrijedna 88,3 milijuna kuna sustav odvodnje u toj krčkoj lokalnoj jedinici »zaokružiti« će s 11 novih crpnih stanica te u konačnici donijeti 2.805 novih kanalizacijskih priključaka.



– Zajedno s izvođaćima i Županijskom upravom za ceste razradili smo novi plan organizacije prometa slijedom kojeg je već počela priprema obilaznih pravaca kojima će se u idućim mjesecima prometovati, izbjegavajući gradilišta, ističe Kraljić. Taj plan, osim korištenja nekih sporednih ulica, podrazumijeva i proširenje odnosno uređenje obilaznog, makadamskog puta u susjedstvu »Blue waves resorta« koji se, kaže, silom prilika pokazao najpogodnijim rješenjem osiguranja alternativnog komunikacijskog pravca na samom ulazu u Vantačiće.


Gotovo do sezone


Iako će put žitelja tih mjesta do općinskog središta narednih mjeseci biti ponešto dulji i zahtjevniji, većih problema ipak neće biti, zaključio je Kraljić napomenuvši i da bi radovi na tom dijelu otoka biti zgotovljeni prije početka turističke sezone. Nažalost, Uskrs ćemo nedvojbeno dočekati raskopani ali bi, prema planu i dogovoru s izvođačima, sav onaj grublji dio posla ondje ipak trebao biti dovršen do polovice svibnja. Ljetnu sezonu odnosno početak razdoblja u kojem je zabranjeno izvođenje građevinskih radova (a koji nastupa 15. lipnja) dočekat ćemo s potpuno dovršenim radovima odnosno s na tom potezu i finalno asfaltiranim prometnicama, rekao je načelnik Kraljić.


Osim u Vantačićima i Portu, u sklopu istog se EU projekta kanalizacija se gradi i na kraćem potezu županijske ceste u naselju Maršići. Prometovanje je, u naizmjeničnom režimo, regulirano semaforima.