Radovi na loparskoj plaži

Kanal spašava Livačinu, mještani se boje devastacije

Ivor Balen

Poplavljena plaža – česti prizor zbog kojeg se i krenulo u radove / Snimio Ivor BALEN

Poplavljena plaža – česti prizor zbog kojeg se i krenulo u radove / Snimio Ivor BALEN

Utoci omekšavaju pijesak i remete stabilitet čvrstog dijela plaže. Ljeti je dovoljna i manja kiša da moramo intervenirati strojevima, ne bismo li plažu priveli svrsi. Ponekad se događa i da voda desetak dana teče po plaži, ističe načelnik općine Lopar Alen Andreškić



RAB/LOPAR  Druga loparska plaža po popularnosti, Livačina, koja je smještena odmah pored jedne od najpoznatijih plaža na Jadranu, Rajske plaže, minulih je mjeseci poprište intenzivnih radova na iskopu i nadsvođivanju kanala.


Ti radovi naišli su na neodobravanje pojedinih Loparana i Rabljana, koji smatraju da je riječ o devastaciji prirode i jednog od otočnih bisera. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije golih zidova koji niču na Livačini, a spominjana je i činjenica da obitelj načelnika Lopara Alena Andreškića na Livačini vodi »beach klub«.   


Čelnik loparske oporbe Marin Lazarić (SDP) smatra da je ovo što se radi na Livačini devastacija prirode.    – Plaže su najvrjedniji resurs Općine Lopar i trebamo ih čuvati i paziti, a ne sa ponašati prema njima kao HDZ-ova vlast. U plaže se ulaže premalo i ne rade se projekti održivosti sustavno, zbog čega imamo ovakva rješenja. Zbog svega toga Rajska plaža polako nestaje, a ovo što se događa na Livačini je za svaku osudu i kritiku, kaže Lazarić. Njegovo je mišljenje da bi Livačinu trebalo projektno riješiti, pa da se zna kako će ona izgledati za jednu, pet ili 20 godina.    – A ne da se postavljaju kiosci politički podobnima i da se sve njima prilagođava. Čak se i priroda devastira radi nečijih očitih interesa. Osuđujem svako zadiranje u prirodu, ovo je samo daljnja devastacija prirodnih resursa Lopara, rekao je Lazarić.


Problemi s održavanjem


Kako ističu iz Općine Lopar i loparske turističke zajednice, kanal na Livačini ne predstavlja devastaciju tog za turizam dragocjenog prostora, nego upravo suprotno, njegovo spašavanje. Nagađanja o povezanosti projekta s klubom na plaži također odbacuju i ističu da se radi o rješavanju problema oborinskih voda i utoka koji stvaraju velike probleme na plaži.




   – Prije svega zahvaljujem Hrvatskim vodama što su nakon godina i godina našeg inzistiranja odobrili ovaj projekt, u koji će uložiti 500.000 kuna. Stvar je u tome da mi po svuda imamo problema s utocima, koji utječu na omekšavanje pijeska i remete stabilitet čvrstog dijela plaže. To iziskuje strašne probleme u održavanju. Ljeti je dovoljna i manja kiša da moramo intervenirati strojevima, ne bismo li plažu priveli svrsi. Ponekad se događa i da voda desetak dana teče po plaži, ističe načelnik Alen Andreškić.


   Kako dodaje, ovi problemi obično se rješavaju rano ujutro s ciljem da se plaža dovede u red do dolaska prvih kupača. Zbog toga, smatra, mještani gotovo uopće nisu upoznati s problemima utoka, budući da do trenutka kada oni i njihovi gosti dolaze na plažu – sve je već sanirano.


   – Stroj počne raditi u 6 sati, prolazi kroz mjesto, stvara buku koja se čuje u turističkom naselju. Osim toga, svaka intervencija košta nas oko 10 tisuća kuna, a znamo imati i po desetak intervencija godišnje. Ovo što ljudi vide kao gole zidove na Livačini zapravo je zatvaranje kanala kojim prolazi voda. Ona sada više neće ići kroz plažu, pa neće stvarati probleme koje sam nabrojio, nego će biti usmjerena ravno u more. Sve to uklapat će se u sliku plaže budući da će zidovi već do početka ovoga ljeta sa strane biti obloženi loparskim kamenom, tvrdi Andreškić.   


U radove na Livačini Općina Lopar uložit će 50.000 kuna.    – Zasadili smo 50 borova u dijelu plaže u kojem su postojeći borovi stradali. Stara stabla su se popilila jer su suha i događalo se da suha grana padne na gosta. U Loparu imamo problem sušenja borova, ali svejedno smo se ponovo odlučili na bor jer se on digne visoko pa je šuma prozračna, kaže Andreškić, dodavši da je trošak i sadnja te održavanje tih novih stabala.    Oko 30.000 kuna bit će uloženo u plažu za kućne ljubimce koja će biti smještena na takozvanoj puntici iza Livačine. U tom projektu je tuš, dovođenje vode, čišćenje od kamena te postavlanje psihološke brane i kante za otpatke.


Zidovi dijelovi šetnice


Kasnije je u planu i polaganje tlakavaca s gornje strane betonskog svoda iznad kanala, čime će zidovi postati dio šetnice koja će prolaziti iznad Livačine, jednako kao što sada slična šetnica prolazi iznad Rajske plaže.


   – Već smo krenuli s oblaganjem zidova loparskim kamenom, ali kasnimo jer kasne i Hrvatske vode. Ali do 1. svibnja će sve biti gotovo, obećava Andreškić.


   Kakve je probleme voda stvarala na Livačini ranije, čelnik Općine i direktor Turističke zajednce, Marin Mušćo, dokazuju i fotografijama.


   – Brojni problemi s kojima se susrećemo u održavanju i prihranjivanju naših plaža, kako bi bile što kvalitenije za turističku sezonu, traže brojne aktivnosti koje su javnosti više ili manje poznate. Već preko 10 godina Turistička zajednica, Općina i komunalna tvrtka Lopar Vrutak navoze pijesak koji odnese bura, bilo iz plićaka, bilo iz autokampa. S Hrvatskim vodama, koje su i projektirale ovaj projekt, surađujemo u cilju ublažavanja štetnih utjecaja voda, odnosno kanala i utoka u more, kaže Mušćo, napomenuvši da se kod projektiranja maksimalno vodilo računa o zaštiti Livačine, vizualnoj i svakoj drugoj. Kanal tako neće ići sredinom plaže, nego maksimalno rubom, koliko je to moguće. S obzirom na to da će biti nadsvođen, tvrdi Mušćo, gotovo da ga se neće ni primijetiti.


   – Kanal prolazi preko zidića koji se tamo nalazio, a ovako položen, imat će i funkciju brane kojom se sprečava daljnja erozija zemlje u dubljem djelu plaže, zaključio je Mušćo.