Lovrečeva

KRČKI SAJAM Danas počinje 495. izdanje tradicionalne manifestacije. Evo što vas očekuje

Mladen Trinajstić

Trg Kamplin će biti obojen glazbom i ozračjem prošlih vremena / Foto GRAD KRK

Trg Kamplin će biti obojen glazbom i ozračjem prošlih vremena / Foto GRAD KRK

Program Lovrečeve, koja će se za svačiji uzrast i preferencije odvijati od danas do subote, bit će organiziran na tri autentične krčke pozornice – Trgu Kamplin, na Veloj placi i Gradskoj rivi



KRK Presjajni grad Krčana, kao i mnoga jadranska mjesta, dosad je ispisao debelu knjigu svoje prošlosti. Još od vremena Liburna, preko antike, srednjeg i novog vijeka pa sve do danas, područjem tog otočnog grada hodali su i trgovali mnogi, a upravo taj itekako važan segment svakodnevice njegovih žitelja utisnut je u ukupnu memoriju grada.


Tako je još daleke 1524. godine svoju priču otpočelo događanje koje se uščuvalo sve do danas, postavši sinonimom susretanja različitih kultura, ali i druženja, prijateljstva i zabave. Riječ je naravno o Krčkom sajmu iliti Lovrečevi koja se ovog tjedna, po 495. puta, iznova organizira i upriličuje u čast jednog od dva krčka nebeska patrona – sv. Lovre. 


Uz različite segmente kulturnog nasljeđa, među ostalim i nadaleko poznate vladare što ih je iznjedrila drevna Frankopanska loza, važan dio kulturalnog identiteta grada čini upravo njegova bogata sajmena povijest, napomenula je direktorica TU-a TZG-a Krka Nataša Jurina.




Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja Lovrečeva, sjedinjujući sajmenu tradiciju i nezaobilaznu gastro- ponudu baziranu na domaćim gastroadutima – krčkom pršutu, siru, maslinovom ulju, šurlicama i žlahtini sjedinjene s elementima eksperimentalne arheologije te brojnim tradicijskim, folklornim, kulturnim, edukativnim i zabavnim, odnosno glazbenim sadržajima.


TZ i Grad organizatori


Kao i dosad, program 495. Lovrečeve koja će se odvijati od četvrtka do subote bit će, poštujući svačiji uzrast i preferencije, organiziran na tri autentične krčke pozornice – Trgu Kamplin, na Veloj placi i Gradskoj rivi, nastavlja čelnica krčkog TZ-a, inistitucije koja je zajedno s Gradom ujedno i glavni organizator te financijer tog višednevnog programa.


Tri nezaboravna dana, uz brojne suradnike, zajednički priređuju TZ i Grad Krk kojima se kao suorganizatori pridružuju i Komunalno društvo Vecla, Udruga Knezovi Krčki Frankopani, Radio otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Kuća Krčkog pršuta Žužić i Klaster hrvatskog pršuta.


Bit će održano i natjecanje u ručnom rezanju pršuta


Bit će održano i natjecanje u ručnom rezanju pršuta



Sponzorsku podršku manifestaciji ove su godine pružili Zagrebačka pivovara i Zagrebačka banka, nastavlja predstavnica organizatora, uvjerena da će Krčki sajam i u svom 495. izdanju ispuniti očekivanja Krčana i brojnih posjetitelja koji će ispuniti krčke trgove, ulice i rivu na kojoj će se, po običaju, odvijati glavnina glazbenog dijela programa.


Glavne glazbene zvijezde ovogodišnje Lovrečeve bit će Petar Grašo, Melanija Purić i Xfinity Band te Goran Karan s kojima će binu na obali krčke luke još dijeliti i grupe L’Amour, Night Express i Super Cover Band.


Za razliku od rive koju će ispuniti taktovi današnje glazbe, Trg Kamplin, na kojemu će tijekom prve večeri Krčkog sajma biti upriličena i sad već uobičajena svečanost otvorenja te trodnevne manifestacije, bit će obojen glazbom i ozračjem prošlih vremena pa će tako, po završetku srednjevjekovne povorke koju će predvoditi članovi udruge Krčki knezovi Frankopani, glazbeni nastup ondje održati i članovi Ansambla za srednjovjekovnu glazbu Anfortas i Burla Konstanta.


Na istom će se prostoru, tijekom druge sajmene večeri, održati i natjecanje u ručnom rezanju pršuta za predstavnike medija i ugostitelje, ali i brojne kreativne radionice u kojima će besplatno moći sudjelovati i brojni mališani.


Posjetitelji će se moći upoznati s tradicijskim zanatima


Posjetitelji će se moći upoznati s tradicijskim zanatima



Udruge i društva


Važna pozornica ovogodišnje Lovrečeve bit će i Vela placa na kojoj će se tijekom sve tri večeri predstavljati članovi brojnih lokalnih udruga i kulturnih društava pa tako i Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli, Folklornog društva Poljica, Kulturno-umjetničkih društava Vrh i Kornić te naposljetku i Gradska glazba Krk.


Direktorica Turističkog ureda TZ-a Grada Krka nije zaboravila najaviti i da će završnu večer Krčkog sajma, također po običaju i tradiciji, uljepšati i obogatiti bogat muzički vatromet koji će biti upriličen točno u ponoć, ali i ništa manje bogata ponuda ića i pića, domaćih proizvoda i rukotvorina te sve ono bez čega ne prolazi niti jedno takvo ljetno okupljanje i druženje Krčana i njihovih posjetitelja.


A oni će, ne treba sumnjati, i ove godine »zakrčiti« krčku starogradsku jezgru koja će u toj prilici iznova odisati duhom grada duge i bogate povijesti isprepletene s turizmom obojenom današnjicom.