Dokud se stiglo

KRČKI MEGAPROJEKT Turistička sezona zaustavlja radove, najesen kreće sveopća ofenziva

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka, sveukupno težak čak 648 milijuna kuna, treba biti završen do početka 2021. godine. Procjena je da bi se od jeseni do sljedećeg ljeta možda moglo obaviti čak i 50-tak posto sveukupnog posla



KRK U velikoj vijećnici Grada Krka održano je javno predstavljanje koncem godine započelog »Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka«, sveukupno čak 648 milijuna kuna (s uključenim PDV-om) vrijednog investicijskog programa kojim se grade i kompletiraju kanalizacijske mreže šest aglomeracija otoka Krka.


Prigodno predstavljanje svega dosad na tom projektu učinjenog, kao i onoga što se do početka 2021. godine (do kad projekt traje) tek treba izvesti i izgraditi na područjima svih radovima obuhvaćenih obalnih naselja otoka Krka tom su prilikom okupljenim građanima i novinarima prezentirali domaćin jučerašnjeg skupa, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, a s njim i direktor tvrtke »Ponikve voda« Ivica Plišić, tehnički direktor »Ponikava« Dejan Kosić i Renata Ivančić, predstavica tvrtke Studio Redizajn zadužene za provedbu usluga »vidljivosti« projekta.


Projekt nad projektima


Prezentacija otočnog komunalnog megaprojekta kojeg su Vasilić i Plišić okarakterizirali najvećim, najvrijednijim i najzahtjevnijim krčkim infrastukturnim ulaganjem nakon gradnje Krčkog mosta bila je prilika i da se javnosti ponešto detaljnije predstave aktivnosti koje se trenutno izvode na tridesetak gradnjom zahvaćenih lokaliteta te najavi još življa i žešća građevinska »ofenziva« koja će, ocijenio je Plišić, uslijediti nakon skorašnje privremene ljetne obustave radova. Ocjenjujući da je nešto sporiji početak dosad izvođenih zahvata rezultat nezbježnih »dječjih bolesti« do kojih dolazi na početku svakog većeg projekta, a koje su, tvrdi, izvođači graditeljskih radova sad napokon prevladali, krčki je gradonačelnik svojim sugrađanima poručio i da bi tijekom naredne zime na području Grada i cijelog otoka trebala biti odrađena glavnina planiranih radova.




Procjena je da bi između 15. rujna, kad će radovi iznova krenuti i sredine lipnja iduće godine (kad će zbog turističke sezone ponovo zastati) trebalo izvesti i dovršiti možda i 50-tak posto ukupno planiranog posla. A taj posao, podcrtao je i čelnik otočne komunalne tvrtke Ivica Plišić, do 31. prosinca 2020. godine podrazumijeva izgradnju 79,5 kilometara gravitacijskih cjevovoda otpadnih voda, 6,9 kilometara tlačnih cjevovoda, 26 crpnih stanica te 7.730 novih kanalizacijskih priključaka. Uz sve spomenuto, izvođači radova koji se u 72,5-postotnom udjelu sufinanciraju bespovratnim EU potporama iz Kohezijskog fonda obvezani su izvesti i rehabilitaciju 2,9 kilometara obalnih kolektora te k svemu tome i rekonstruirati gotovo 40 kilometara postojeće vodovodne mreže.



Dejan Kosić predstavio je i sve ovotjedne edukacije koje su se diljem otoka odvijale pod motom »Discover Eco Lifestyle on the Island of Krk«, i to u zajedničkoj organizaciji krčkih Ponikava i Hrvatskih voda. U dječjim vrtićima tako je provedena petodnevna edukacija »Informiraj, educiraj i recikliraj«, a u nižim razredima svih otočnih osnovnih škola i niz edukacijskih događanja kojima je naglasak bio temama povezanim s vodom. Istovremeno s događanjem u Velikoj vijećnici u središtu Krka, na lokalitetu Pod koprivićem, u prijepodnevnim satima odvijala akcija informiranja građana i posjetitelja o svim ekološkim nastojanjima krčkih komunalaca.



Od mulja – kompost


O važnosti i značaju radova kojima je i ovih dana zahvaćen cijeli otok i kojima je cilj zaštita i očuvanje okoliša aglomeracija Krk, Omišalj, Malinska-Njivice, Punat, Baška i Klimno-Šilo te pružanje stopostotne usluge prikupljanja i obrade sekundarnih otpadnih voda stalnog stanovništva, industrije, trgovine i turizma okupljenima je u tom gradskom prostoru progovorio i tehnički direktor krčkih Ponikava, Dejan Kosić. Najavljujući iduće faze toga megaprojekta predstavio je i planirani tijek ulaganja koja će se realizirati na otočnom odlagalištu otpada Treskavac.


Tamo bi se u završnici investicijskih ulaganja trebala izgraditi i tehnički opremiti postrojenja u kojima će se mulj iz budućih pročistača (koji će prikupljene otpadne vode mehanički i biološki tretirati) naposljetku posebnim tehnološkim procesima pretvarati u kompost. Iako je i pred otočnim komunalcima i izvođačima radova još mnogo posla, zaključak jučerašnje prezentacije uklopljene u Ponikvine cjelotjedne edukativne programe kojima su komunalci obilježili Svjetski dan planeta Zemlje jest da ni po pitanju ovog projekta, ali ni odluke da Krk (p)ostane najčišćim i ekologiji najokrenutiji dijelom naše zemlje – nema natrag.