Komunalni radovi

KRČKI MEGAPROJEKT Raskopani za Uskrs kako bi sezonu dočekali “bez repova”

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Zaključili smo da privremeno, preduskrsno saniranje radovima načetih poteza ne bi imalo smisla jer u iskopane kanale valja još ugraditi DTK infrastrukturu, pa bi takvi manevri prolongirali i pogurali dublje u predsezonu pravi završetak radova, što nikome nije u interesu, kaže načelnik Dobrinja



KRK Unatoč približavanju Uskrsa i dolasku većeg broja predsezonskih gostiju, na otoku Krku nastavlja se raditi i graditi. Iako je vrijeme tog kršćanskog blagdana redovito »rok« do kojeg su otočani uvijek dosad nastojali zgotoviti, ili makar završnici privesti sve svoje veće komunalne radove koji se u pravilu odrađuju u zimskom i proljetnom periodu, ove godine u velikom dijelu otočnih priobalnih mjesta situacija baš i neće biti takva.


Raširenost i zahtjevnost radova koji se već dvije godine, u organizaciji tvrtke »Ponikve Voda«, odrađuju u sklopu velikog, europskim novcem financiranog »Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka«, je takva da će većina načetih gradilišta takva ostati i u blagdanskom periodu. Jedno od područja koje je u ovom trenutku najzahvaćenije takvim radovima, zasigurno je najposjećenije turističko središte Dobrinjštine – Šilo. Gotovo cjelokupna njegova obalna zona i ovih je dana raskopana ili zatrpana, ali i ne asfaltirana, pa se prometovanje najfrekventnijim dijelovima naselja odvija otežano, djelomično i obilaznim pravcima.


– S predstavnicima našeg komunalnog poduzeća i izvođačima radova angažiranim na području Šila, na posljednjem koordinacijskom sastanku dogovorili smo da se svi asfalterski radovi u obalnoj zoni izvedu do 20. svibnja. Nažalost, prije tog datuma, a pogotovo do Uskrsa, te zahvate nije moguće izvesti i to stoga što u postojeće kanale (u koje su već postavljene kanalizacijske cijevi) valja još ugraditi i DTK infrastrukturu – rekao nam je, pojašnjavajući trenutno »stanje stvari« na području Šila, dobrinjski načelnik Neven Komadina.




K tome, na području same Place, odnosno na lokalitetu pred šilarskim kafićem »Macao« građevinari još trebaju ugraditi i crpnu stanicu. Zbog svega toga, u dogovoru s vlasnikom ugostiteljskog objekta, to okupljalište Šilara i posjetitelja neće niti otvarati svoja vrata u vrijeme Uskrsa, nastavlja načelnik, napominjući da je hodogram predstojećih radova pravovremeno »iskomuniciran« sa žiteljima područja zahvaćenih radovima, pa tako i s vlasnicima poslovnih, odnosno ugostiteljskih objekata.


– Zaključili smo da privremeno, predsuskrsno saniranje radovima načetih poteza ne bi imalo previše smisla te da bi takvi »manevri« onaj pravi završetak radova samo prolongirali i pogurali dublje u predsezonu, što u konačnici nikome nije u interesu – objašnjava Komadina.


»Jednom za svagda«


– Nastavak odvijanja radova i u ovom preduskrsnom tjednu, zalog je njihovom čim skorijem dovršetku u svibnju, tim više što sve nastojimo predstaviti i lokalnoj javnosti koja, moram istaknuti, shvaćajući i valorizirajući značaj radova koje sad obavljamo »jednom za svagda«, pokazuje respektabilnu dozu strpljenja i tolerancije.


Dakle, osim oko plana da se sve iskopano i raskopano uredi i asfaltira u završnici svibnja, s izvođačima iz tvrtke GP Krk usuglasili smo se i oko toga da u predstojećem periodu, do ljetne sezone, više ne otvaraju nova gradilišta, odnosno da ne načinju nove dionice te da svu svoju pažnju i resurse usmjere k čim skorijem vraćanju obalnog područja tog našeg turističkog središta u »prvobitno stanje« što bi se, ponavljam, trebalo ostvariti do 20. svibnja – zaključio je dobrinjski općinski načelnik.


Svi ostali radovima zahvaćeni potezi, pa i oni u manje »izloženim« dijelovima, ali i u Klimnu i Čižićima gdje se također radi, trebaju biti asfaltirani i »popeglani« do 15. lipnja, kako uostalom predviđa i terminski plan radova tog sveotočnog projekta.


Pritom se sredina lipnja »cilja« i u svim ostalim krčkim, kanalizacijskim radovima zahvaćenim naseljima, pa tako i u gradu Krku gdje se i dalje ne može prometovati nekim od najprometnijih poteza, poput Ulice Narodnog preporoda (koja je na nekim dionicama potpuno zatvorena za promet) ili Ulice Slavka Nikolića kojom se prema centru grada vozi u izmjeničnom, semaforima reguliranom režimu. Radovima su zahvaćeni i dijelovi povijesne jezgre.


Više od 40 gradilišta


Europskim sredstvima sufinancirani megaprojekt sastoji se od šest projektnih elemenata, pri čemu su najveći i najzahtjevniji rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i izgradnja sustava odvodnje, te izgradnja i nadogradnja ukupno šest uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ističu krčke Ponikve u svom službenom izvješću o trenutnom statusu radova. Radovi na sustavu vodoopskrbe i odvodnje traju već 18 mjeseci i odvijaju se paralelno u svim naseljima zahvaćenim projektom, odnosno na području Omišlja, Njivica, Malinske, u gradu Krku, Korniću, Puntu, Baški i na Dobrinjštini, kažu iz otočne tvrtke koja je ujedno i formalni naručitelj tog čak 648 milijuna kuna vrijednog projekta, »infrastrukturnog poduhvata stoljeća« koji će se na Krku odvijati i iduće dvije godine.


Radovi su trenutačno pojačanog intenziteta i rasprostranjeni na više od 40 gradilišta na kojima je angažiran značajan broj ljudskih i materijalnih resursa. Zahvati uključuju iskope, sanaciju postojećih cestovnih propusta, zaštitu i prelaganje postojećih instalacija, izvođenje posteljice, polaganje i montažu vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, montažu okana, sva potrebna testiranja i ispitivanja gotovog cjevovoda, zatrpavanje rovova, pripremu dionica za asfaltiranje te samo asfaltiranje, a izvode se na glavnim i sporednim tlačnim i gravitacijskim cjevovodima, kućnim priključcima, crpnim stanicama, rehabilitaciji postojećeg sustava odvodnje i podmorskim ispustima.


Privremena obustava


Ako se sve bude odvijalo prema planovima, radovi na izgradnji vodoopskrbe i odvodnje trebali bi završiti u prvoj polovini 2021. godine, kada bi cjelokupna mreža trebala biti dovršena, ističu otočni komunalci napominjući da značajan utjecaj na dinamiku radova imaju ograničenja vezana uz turističke sezone zbog kojih se svake godine privremeno obustavljaju radovi na gotovo svim gradilištima.


Privremena obustava na snazi je od 15. lipnja do 15. rujna pa se stoga postavlja dodatan zahtjev izvođačima da završe radove na svim otvorenim dionicama te da ih adekvatno pripreme za normalno prometovanje. Posebna pozornost u predsezoni i posezoni obraća se na osiguranje gradilišta i regulaciju prometa, a sve kako bi se omogućila funkcionalnost svih objekata i prometnica. Dodatno, radovi se odvijaju i u jezgrama grada Krka i naselja Omišalj, koje se prostiru na arheološki zanimljivom podzemlju.



Nakon izgradnje Krčkog mosta, najveći, najskuplji i izvedbeno najzahtjevniji infrastrukturni projekt koji se s gotovo 400 milijuna bespovratnih kuna financira iz kohezijskog fonda EU-a, otoku Krku donosi 80 kilometara novih gravitacijskih kanalizacijskih vodova te dodatnih 6,9 km tlačnih cjevovoda za odvodnju otpadnih voda.


Gradi se i 26 crpnih stanica te čak 7.730 novih kućnih priključaka na sustav odvodnje otpadnih voda u svim otočnim priobalnim naseljima. K tome, gradi se 700 zasebnih crpnih stanica te obnavlja ili mijenja 2,9 km starijih obalnih kanalizacijskih kolektora. U sklopu zahvata odrađuje se i golem posao na obnovi vodovodne mreže pa se tako prekapanja ulica i trgova u naseljima šest otočnih aglomeracija koriste i za rekonstrukciju 40-ak kilometara isluženih mjesnih vodovoda.



Što se pak tiče korištenja sredstava, dosad je uspješno konzumirano oko 65 milijuna kuna bespovratnog novca. S obzirom na to da se uskoro očekuje sklapanje i drugog ugovora o radovima, za očekivati je povećana financijska realizacija u sljedećim razdobljima, kao i povećan intenzitet radova na gradilištima, ističu krčki komunalci napominjući da je protekla tek četvrtina perioda predviđenog za realizaciju tog projekta.


S obzirom na njegov značajan opseg, pružatelji usluga stručnog nadzora te upravljanja projektom dodatno osnažuju kapacitet investitora, zaključuju predstavnici Ponikava naglašavajući da je »ciljani datum« za dovršetak svih trenutačnih radova sredina lipnja, kad u svim otočnim lokalnim jedinicama u konačnici nastupa sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova.