Gospodarenje otpadom

KRČKI ISKORAK Novih pet pametnih spremnika za otpad

Mladen Trinajstić

170 tisuća kuna bez PDV-a koštat će nabavka pet pametnih kanti za otpad / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

170 tisuća kuna bez PDV-a koštat će nabavka pet pametnih kanti za otpad / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Uz dva već postojeća, testna, grad dobiva još pet spremnika koji, osim što ga sabijaju, elektronički mjere količinu otpada i dojavljuju potrebu za pražnjenjem 



KRK Nakon što su proteklih mjeseci na testnoj uporabi bila prva dva spremnika za otpad opremljena solarnom energijom pogonjenim sustavom za upravljanje, vodstvo Grada Krka ovih je dana, očito zadovoljno načinom i rezultatima probnog korištenja tog sustava, odlučilo svoju mrežu »pametnih« kanti za otpad obogatiti s još pet takvih uređaja.


Tako je na kolegiju krčkog gradonačelnika Darija Vasilića donesena odluka o pokretanju postupka jednostavne nabave s ciljem nabavke dodatnih pet spremnika za otpad opremljenih sustavom za upravljanje.


Investicija je to procijenjena na 170 tisuća kuna bez PDV-a.


Senzori, kompaktori…




Kako je obrazložio prvi čovjek izvršne vlasti Grada, radi se o spremnicima za otpad opremljenim senzorima, koji posredstvom u njih ugrađenih uređaja mjere količinu ubačenog otpada te po svojoj ispunjenosti elektroničkim putem dojavljuju potrebu za njihovim pražnjenjem.


Uz to, sunčevom energijom pogonjeni ulični spremnici kakvi su prethodnih mjeseci, u sklopu svojevrsnog pilot projekta postavljeni na Veloj placi i na lokalitetu Krušije, odnosno na Šetalištu svetog Bernardina, opremljeni su kompaktorima kojima se sabija otpad unutar kanti zbog čega se osjetno smanjuje učestalost njihova pražnjenja, a time i potreba za radom komunalaca i trošenjem goriva vozila kojima se otpad odvozi i zbrinjava.


Asfaltiranja


Osim odluke o nabavi novih pametnih uličnih spremenika za otpad kojima će uskoro biti opremljene dodatne lokacije na najfrekventnijim potezima u središtu grada, na istoj sjednici Kolegija, sukladno Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019. godinu, prihvaćen je troškovnik asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području Grada Krka, a prema njemu i najavljen postupak nabave.


Vrijednost ove investicije, s PDV-om, procijenjena je na gotovo 1,7 milijuna kuna. Ovogodišnjim programom asfaltiranja bit će obuhvaćene dionice odvojaka ulica Stari put (prema kućnom broju 18) te Ulice Pava Žužića (prema k.br. 20) u naselju Pinezići, potom još i nerazvrstana cesta prema k. br. 3C u naselju Linardići, dijelovi ulice Na placu u naselju Vrh (gdje će se u sklopu istiih zahvata odraditi i izgradnja nogostupa te sustava javne rasvjete), ali i dijelovi ceste u naselju Brusići, kao i nerazvrstane ceste koja to mjesto povezuje sa susjednim Kapovcima. Asfaltirani će biti i potezi nerazvrstane ceste u naselju Nenadići te dijelovi Lošinjske, ulice Mali Kartec te Paške i Vrbničke ulice u samom gradu Krku.