Građevinarski zamah

KRČANI U ŠOKU Riječanin devastirao šetnicu i gradi pod gradskim bedemima u zaštićenoj jezgri Grada Krka

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

U zoni najstrože konzervatorske zaštite, Riječanin Renato Karadžija izvodi »rekonstrukciju« ruševine podno gradskih bedema, pretvorivši pritom tek ozelenjenu šetnicu u pristupni put za dovoz materijala. Iako je Konzervatorski odjel još 7. ožujka zabranio radove, oni se i dalje odvijaju



KRK Šokantnom primjeru građevinarske samovolje, čak i divljačkog odnosa prema javnom prostoru, posvjedočili smo jučer u Krku. Iako smo se proteklih tjedana u razmjere sličnih pojavnosti imali priliku uvjeriti u širem okružju grada, posebice na Piciku gdje se i ovih dana nastavljaju intenzivne aktivnosti građevinskih inspektora angažiranih na zaustavljanju i sankcioniranju bespravnih graditelja, ovaj najrecentniji primjer nazakonitog interveniranja u prostoru specifičan je već po tome što se odvija uz same srednjovjekovne gradske bedeme, u zoni najstrože konzervatorske zaštite krčke starogradske jezgre. I ne samo to. »Specifičnost« slučaja na koji su nas upozorili iz gradskih komunalnih struktura jest i u tome što je investitor bespravnih zahvata zbog kojih su se u Krku ovih dana angažirali i predstavnici Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Rijeci, tijekom transportiranja građevnog materijala kojim već neko vrijeme, bez valjanih dozvola gradi objekt, uništio više desetaka metara dug potez netom uređene i ozelenjene šetnice koju je Gradska uprava pred samo koji mjesec dala urediti i hortikulturalno oplemeniti u cilju početka »ušminkavanja« pješačkog poteza koji bi se u budućnosti trebao urediti duž cijelog podnožja istočnog poteza gradskih bedema.


Neugodno iznenađenje


Da se na potezu između Pisanskih vrata i sjevernog ulaza u starogradsku jezgru dogodila katastrofa, prvi je nadležne u Gradu izvijestio David Mrakovčić, izvođač nedavne sadnje više desetaka sadnica čempresa, lovora i sitnijeg mediteranskog bilja koje je, po nalogu krčke Gradske uprave, koncem listopada prošle godine ondje zasađeno.


Foto M. Trinajstić


Foto M. Trinajstić





– Radilo se o ulaganju koje je, po nalogu Grada Krka, nadzirala poznata otočna hortikulturalna stručnjakinja mr. Dobrila Kraljić iz »Studija Perivoj«, a slijedom čijeg smo stručnog mišljenja, uz nemali trud i novac osiguran iz gradskog proračuna, ondje uredili i hortikulturalno oplemenili početni potez buduće gradske šetnice, koja bi jednog dana posjetitelje Krka trebala voditi oko cijele povijesne jezgre – prenio nam je Mrakovčić. Nakon što smo jesenas ondje odradili dobar posao, nedavno sam se zaputio u obilazak kako bih prekontrolirao stanje sadnica i uvjerio se da je bilje »pregrmilo« zimu, nastavlja naš sugovornik podsjećajući da je spomenuti potez tek nedavno postao dostupan zahvaljujući prilaznoj rampi formiranoj tijekom još uvijek nedovršene sanacije dijela tamošnjih zidina. Dolaskom na to mjesto ostao sam zatečen i, da budem blag, neugodno iznenađen spoznajom da je gotovo sve što smo po nalogu Grada radili, uređivali i sadili sad – uništeno. I to ne zimom i burom, već intervencijama investitora u izgradnju obližnjeg objekta koji je šetnicu iskoristio kao pristupni put za dovoz građevnog materijala, ispričao nam je Mrakovčić, koji je odmah o svemu izvijestio nadležne u Komunalnom odsjeku Grada Krka.


Prijava policiji


Paljenje alarma u Gradu rezultiralo je žurnom inspekcijskom intervencijom riječkih konzervatora koji su 7. ožujka izdali rješenje kojim se investitoru bespravnih zahvata na obližnjem objektu (a koji se i dalje gradi op.a.), Riječaninu Renatu Karadžiji, naložili obustavu svih radova, ali i angažiranje ovlaštenog arheologa. On bi, stoji u predočenom dokumentu, na toj lokaciji trebao provesti »revizijsko istraživanje«, a potom i nadzirati vraćanje područja bespravne izgradnje u prvobitno stanje. Kako stoji u konzervatorskom rješenju, predstavnici tog odjela »registrirali« su da se na objektu već neko vrijeme, bez izdanih posebnih uvjeta zaštite kulturnog dobra i odobrenja nadležnog tijela, a sve unutar zaštićene povijesne urbane cjeline grada Krka, izvode zemljani radovi, ali i gradnja kamenih zidova. Izdano rješenje o obustavi radova, osim samom investitoru, proslijeđeno je i Gradu, građevinskoj inspekciji (koja bi se također sad trebala pozabaviti zakonitošću spomenute gradnje), ali i policiji, službama koje će, prema svemu sudeći, sve sad imati posla kako bi zaustavile i sankcionirale pokretača zahvata kojim je devastirano jedno od najosjetljivijih područja neposredne kontaktne zone tog povijesnog spomenika neprocjenjive vrijednosti. Kako nam je pak preneseno iz Komunalnog odsjeka, upravo se policiji Grad sprema prijaviti i učinjenu štetu na šetnici i zelenilu koje ju je trebalo krasiti, a koje je, pokazalo se naposljetku, »samo smetalo« vlasniku kućerka u (nelegalnom) nastajanju.


Foto M. Trinajstić


Foto M. Trinajstić