Za prste polizati

KORAK PREMA ZAŠTIĆENOM PIJATU Nakon krčkog ulja i pršuta, u postupak zaštite kreću i šurlice

Mladen Trinajstić

U postupak zaštite na otoku Krku kreće i čuvena tjestenina - krčke šurlice / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

U postupak zaštite na otoku Krku kreće i čuvena tjestenina - krčke šurlice / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Nakon što su potpisali ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije, Udruga sirara Krka sad i formalno kreće u zaštitu zemljopisnog podrijetla krčkih šurlica, bez kojih je otočni menu nezamisliv. Kad se one pridodaju već zaštićenom ulju, pršutu i uskoro siru, Boduli će imati čitav menu pod zaštitom



KRK – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je ugovore o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda za zaštitu naziva oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (vrijedne 447.000 kuna) sa šest skupina proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su sudjelovali u ovogodišnjem natječaju za dodjelu potpora male vrijednosti iz tog Programa.


Značajnu financijsku pomoć nužnu za propisane predradnje bez kojih je nemoguće zaštititi takve proizvode, u vrijednosti od 75 tisuća kuna, tom je prigodom dobila i »Udruga sirara Krka« koja, nakon što je već odmakla u sličnom postupku kojim bi se uskoro europskom oznakom izvornosti trebao zaštititi krčki sir, sad formalno kreće i sa sličnim postupkom štićenja krčkih šurlica.


Nedostaje brašno


Predstavnici vodstva te otočne udruge – predsjednik Vlatko Milohnić i njegova »desna ruka« Goran Marević – osobno su nazočili svečanosti potpisivanja ugovora s Ministarstvom poljoprivrede, čime sad i službeno kreće provedba postupaka i mjera kojima bi ta nadaleko poznata i cijenjena krčka tjestenina, specijalitet koji već danas čini nezaobilaznu sastavnicu svakog bodulskog menua, u doglednoj budućnosti trebala dobiti najprije nacionalnu, a potom i europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.




Prikazi izrade šurlica na Krku već godinama dio ljetne turističke ponude / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Prikazi izrade šurlica na Krku već godinama dio ljetne turističke ponude / Foto Mladen TRINAJSTIĆ



– Na oznaku izvornosti, kakvom smo na ovom otoku ne tako davno već uspjeli zaštititi naše ekstra djevičansko maslinovo ulje, nažalost, zasad još uvijek ne možemo ciljati, i to stoga što ovdje nemamo osiguranu proizvodnju svih komponenti od kojih se šurlice izrađuju, prvenstveno brašna, objasnio nam je po povratku iz Zagreba Marević.



Osim na netom dobivenu potporu Ministarstva poljoprivrede, pokretači postupka zaštite zemljopisnog podrijetla krčkih šurlica računaju i na dodatna sredstva koja bi za istu nakanu, istina u nešto manjem iznosu, trebala osigurati i PGŽ, ali i Grad Krk koji je, kaže Marević, i dosad uvijek »uskakao« u zatvaranje financijskih konstrukcija provedbe postupaka zaštite lokalnih gastroaduta. Dobra je vijest, osim te da smo dobili novac kojim ćemo financirati sam postupak, i to da cjelokupni tijek tog posla sad ide znatno brže no što je tekao kad smo, tad s našim uljem, po prvi put kretali u sličan postupak, a koji je tad potrajao pune četiri godine. Danas smo svi znatno uigraniji i učinkovitiji pa stoga računamo da će krčki sir zaštitu dobiti već do idućeg ljeta, a šurlice u periodu ne duljem od dvije godine, zaključuju ambiciozni predstavnici Udruge sirara koja, sukladno odredbama svog statuta, sličnim postupcima u budućnosti kani štiti i promovirati i brojne druge lokalne gastrospecijalitete.



Napomenuo je i da se, ako se jednog dana ta činjenica promijeni, u budućnosti zaštita zemljopisnog podrijetla i kod šurlica može »nadograditi« onom kojom će se štititi njihova izvornost, a koja podrazumijeva lokalnu te formalno reguliranu proizvodnju baš svih komponenti takvom oznakom »markiranog« proizvoda.


Kako bilo, i ovo držimo velikim i važnim ostvarenjem, a novčana potpora kojom nam Ministarstvo sad »pokriva« veći dio troškova početne faze postupka zaštite naziva proizvoda podrazumijeva odradu zahtjevnog posla pripreme i izrade specifikacije, analize sirovine i samog proizvoda, ali i istraživanja tržišta te niz drugih aktivnosti nužnih da bi se projekt zaštite naziva proizvoda kvalitetno i uspješno proveo u djelo, objašnjavaju predstavnici Udruge sirara Krka.


Posao koji će sad uslijediti, vezan uz zaštitu tradicijske recepture i načina proizvodnje krčkih šurlica, Udruga je povjerila poznatom splitskom prehrambenom stručnjaku dr. Ivici Ljubenkovu koji je, s ekipom svojih suradnika, dao golem doprinos i u svim prethodnim, već uspješno odrađenim postupcima zaštite »krčkih proizvoda«, ponajprije ulja i sira.


Jedinstveni u Europi


Koliko znamo, nitko u Europi na tako malom području kao što je otok Krk danas još uvijek nema zaštićen cjelokupan, menu kao što će to uskoro imati naš otok, naglašava Marević podsjećajući da će se završetkom postupka zaštite zemljopisnog podrijetla šurlice priključiti takvom oznakom već zaštićenom Krčkom pršutu, ali i ponešto »strožom«, odnosno formalno zahtjevnijom EU markicom zaštite izvornosti označenom Krčkom maslinovom ulju.



Osim krčkih šurlica, potporu Ministarstva poljoprivrede za istu su namjenu u ovoj prigodi dobili i pokretači postupaka zaštite komiškog rogača, istarske kobasice, dalmatinske janjetine, čepinskog kupusa te mesa turopoljske svinje.



K tome, i krčki sir je također na putu dobivanja oznake zaštite izvornosti, a koliko je to važan i potencijalno promotivno, odnosno marketinški isplativ iskorak mislimo da nikome ne treba posebno objašnjavati, zaključuju pokretači ove hvalevrijedne inicijative, iskazujući nadu da će se u kapitaliziranju koristi koje se tim ostvarenjem Bodulima otvaraju, priključiti i sve otočne turističke zajednice, različite udruge te i sami ugostitelji bez čijeg doprinosa, ocjenjuju naši sugovornici, promocija svega onog vrijednog, autohtonog, kvalitetnog i »krčkog« zapravo i nema previše smisla.


Mega padela šurlica – jedinstveni krčki gastrospecijalitet / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Mega padela šurlica – jedinstveni krčki gastrospecijalitet / Foto Mladen TRINAJSTIĆ