Vjerni gosti

Jozef i Waltrud Wimmer stigli u Bašku 50. put, domaćini im priredili zabavu iznenađenja

Mladen Trinajstić

Josef i Waltraud Wimmer sa svojim domaćinima i predstvnicom TZO Baška na prigodnoj svečanosti kojom je obilježen njihov 50. dolazak u Bašku / M. TRINAJSTIĆ

Josef i Waltraud Wimmer sa svojim domaćinima i predstvnicom TZO Baška na prigodnoj svečanosti kojom je obilježen njihov 50. dolazak u Bašku / M. TRINAJSTIĆ

Prvi put su došli 1984. godine i od tada, sva 34 ljeta, ustrajno dolaze uvijek na istu adresu – kod Ljube i Olge Galić, koji im više nisu samo domaćini, nego i prijatelji



Gsti iz bavarskog grada Wasserburga u Bašku su po prvi put došli još daleke 1984. godine te su ovih dana u tom popularnom otočnom ljetovalištu obilježili svoj jubilarni, 50. dolazak. Osim tog podatka i više je no interesantan i onaj da Wimmerovi svih 34 ljeta ustrajno dolaze uvijek na istu adresu, kod sad već »svojih« iznajmljivača – Ljube i Olge Galić.


Njihovi domaćini za 50. dolazak vjernih gostiju pripremili su posebno iznenađenje, večeru i ugodno druženje za Wimmerove ali i ostalih 26-ero gostiju koji su zahvaljujući preporukama Baški i otoku Krku vjernih Nijemaca također za mjesto svoga odmora početli odabirati upravo Bašku. Večera iznenađenja, za sve njene sudionike, i domaćine ali i goste, bila je emotivna, ispunjena uspomenama i prisjećanjima na njihov prvi dolazak u mjesto koje, kažu Josef i Waltraud Wimmer, već odavno smatraju svojim drugim domom. Za tu priliku predstavljena im je i njihova sačuvana prva prijavnica Turističkog Društva Baška, preteče današnje Turističke zajednice, a koja se tada bavila vođenjem svih evidencija povezanih s »privatnim smještajem«.


U razgovoru s gostima doznali smo da im se Baška svidjela »na prvu«.




– Iako smo u međuvremenu prošli i neka druga ljetovališta, boravili i u Istri ali i susjednoj Italiji, nije nam trebalo mnogo da zaključimo da nam je u Baški ipak najljepše i to kako zbog ambijenta koji ovo mjesto čini jedinstvenim, tako i zbog njenih ljudi, ukupnog ugođaja te naposljetku i osjećaja koji ovdje prati svaki naš dolazak i koji nas na neki neobičan način već pomalo učinio domaćima – istakli su Wimmerovi naglasivši i da su za njihov doživljaj Baške kao svoga doma posebno zaslužni njihovi domaćini, Galići koje, naglašavaju, odavna smatraju svojim prijateljima.


Josef i Waltraud Wimmer (sjede) sa svojim domaćinima / MLADEN TRINAJSTIĆ


Josef i Waltraud Wimmer (sjede) sa svojim domaćinima / MLADEN TRINAJSTIĆ



Čak i u vrijeme Domovinskog rata, istaknuli su u ovoj prilici njihovi domaćini, njihovi dragi gosti nisu izostali i nastavili su dolaziti u Bašku osjećajući da su ovdje sigurni.


– A mi smo njihove tadašnje posjete na neki poseban način u to vrijeme doživljavali i kao podršku našoj obitelji u takvim teškim i turbulentnim vremenima – ističu Galići, ne skrivajući povezanost s njemačkom obitelji koju su upravo ovih dana ugostili po pedeseti puta.


Danas umirovljenici, Wimmerovi i dalje nastavljaju dolaziti u Bašku s djecom i unucima, jednako kao i prijateljima koje su svojim oduševljenjem i entuzijazmom »povukli« u Bašku.


Cijeneći svoje vjerne goste, i predstvnici Turističke zajednice Općine Baška njemačke su jubilarce nagradili prigodnim poklonima. A sama obitelj Galić za tako vrijedan povod svojim je gostima organizirala i poklonila izlet brodom do Raba te im omogućili i besplatan desetodnevni boravak u »njihovom« apartmanu. Hvale vrijedna domaćinska gesta obitelji Galić, složili su se i predstvnici bašćanske turističke asocijacije, pravi je iskaz poslovično dobrog domaćinstva Bašćana i svojevrsna garancija da će obitelj Wimmer, ali i brojni ostali tom mjestu vjerni gosti, nastaviti i dalje s veseljem i zadovoljstvom dolaziti u taj krčki tursitički centar ali i širiti dobar glas ljepoti tog mjesta kao i gostoljubivosti njegovih stanovnika.