Hrvatski otočni proizvod

Još 78 otočnih proizvođača dobilo certifikate

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Oznaku koja jmači da se radi o plodovima otočne tradicije dobilo je osmero proizvođača iz PGŽ-a: OPG Nikica Pahljina iz Mundanija, OPG Dušan Matahlija iz Lopara, te Tatiana Loborec, obrt Vilma i Mali Palit d.o.o. iz Banjola, Mirta d. o. o. iz Malog Lošinja te OPG Loredana Velčić i udruga Ruta iz Cresa



CRES – Svečana dodjela oznake Hrvatski otočni proizvod za 2019. godinu održana je u creskoj OŠ Frane Petrića, a pravo na upotrebu oznake koja jamči da se radi o plodovima otočne tradicije, inovacije i invencije dobilo je 78 proizvođača sa svih hrvatskih otoka i poluotoka Pelješca, od kojih 27 prvi put. Osmero je ovogodišnjih dobitnika iz Primorsko-goranske županije: s Raba OPG Nikica Pahljina iz Mundanija, OPG Dušan Matahlija iz Lopara, te Tatiana Loborec, obrt Vilma i Mali Palit d.o.o. iz Banjola, iz Malog Lošinja Mirta d.o.o., a iz Cresa OPG Loredana Velčić i udruga Ruta.


Time Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja s provođenjem projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom HOP koji je pokrenut početkom 2007. godine kako bi se otočne proizvođače potaknulo u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Od tada su ukupno 324 otočna proizvođača stekla pravo korištenja oznake HOP (od kojih je 27 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam s oznakom izvornosti) za 1.121 proizvod i proizvodnu liniju.


Nove oznake HOP u Cresu je otočnim proizvođačima uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uz kojeg su bili njegova pomoćnica, ravnateljica Uprave za otoke Tajana Huzak, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako koji je kao domaćin ukratko predstavio otok Cres, a dobitnicima oznake HOP poželio ustrajnosti u razvoju otočnih proizvoda.




– Svaki novi proizvod, svaki novi otočni poduzetnički poduhvat, poticaj je da i drugi krenu tim putem. Uspjeh je to kako vas osobno tako i uspjeh života na hrvatskim otocima, rekao je Jurjako.


Župan Zlatko Komadina podsjetio je da se na prekrasnoj hrvatskoj obali i otocima ne razvija samo turizam, već i djelatnosti koje su stvorile otoke i na njima zadržale ljude, kao što su ribarstvo, poljoprivreda i ekološka proizvodnja.


Ministar Pavić istaknuo je da program razvoja otoka uključuje, između ostalog, i potpore u raznim područjima, od vodoopskrbe i odvodnje, poticanja cestovnog prometa do programa otočnog proizvoda, posebno naglasivši novi Zakon o otocima kojim je Vlada Republike Hrvatske napravila značajan iskorak u razvoju otoka.


– Iako nisam otočanin uvijek mi je drago vratiti se na Cres na kojem sam volontirao u oporavilištu za bjeloglave supove kao srednjoškolac. Rado se sjećam tih lijepih dana i hvala vam što sam imao priliku pobuditi te uspomene. Kao ministar kojem su u resoru i otoci trudim se što više otoka obići te biti što prisutniji i na otocima, rekao je ministar Pavić i osvrnuo se na projekt Hrvatski otočni proizvod kao jedan od projekata i programa koje ministarstvo provodi kako bi poboljšao život na otocima.


– Hrvatski otočni proizvod projekt je star trinaest godina te podupire više od 300 proizvođača i 1.000 proizvoda, a ono što mi je zadovoljstvo najaviti, jest da je od danas u javnoj raspravi novi Pravilnik o načinu provođenja mjera i aktivnosti programa Hrvatski otočni proizvod, rekao je ministar Pavić i pozvao sve zainteresirane da daju svoj doprinos kako bi Pravilnik bio što kvalitetniji.


Svečanu dodjelu oznake HOP u creskoj osnovnoj školi svojim su nastupima obogatili mići folkloraši iz Folklornog društva Orlec te domaće klape Burin i Teha. U prostoru školske blagovaonice bili su izloženi proizvodi novih korisnika oznake »Hrvatski otočni proizvod« za 2019. godinu, a na Trgu Frane Petrića održana JE prodajna prezentacija otočnih proizvođača – korisnika oznake HOP s kvarnerskih otoka.