Barban

“Jednorozi” briljirali: Krčki robotičari zvijezde šestog izdanja Robotrke na prstenac

Mladen Trinajstić

Foto Društvo za robotiku Istra

Foto Društvo za robotiku Istra



BARBAN Ususret Trci na prstenac – tradicionalnoj manifestaciji koja je prošle nedjelje u istarskom Barbanu održana 43. put, mladi informatičari i robotičari s područja Istarske i Primorsko-goranske županije u tom su se istarskom gradiću okupili kako bi se, šestu godinu zaredom, i sami ogledali u »svojoj« inačici te atraktivne i nadaleko poznate viteške igre. U sjenovitom dvorištu mjesne crkve održana je završnica 6. Robotrke na prstenac koja je naslov slavodobitnika donijela mladom krčkom robotičaru – Dariju Šutiću.


S najviše pojedinačno osvojenih punata (21 od mogućih 27) član ekipe »Jednorozi« iz OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk postao je tako ukupni pobjednik ovog neobičnog natjecanja kojim se mlade potiče na uključivanje u informatičarsko-robotičarske aktivnosti, a u kojima je upravo krčka škola već godinama iznimno aktivna i uspješna.


Da uspjeh krčkih robotičara bude potpun, pobrinuli su se i ostali članovi robotičarske ekipe »Jednorozi« koji su, vođeni mentorom prof. Borisom Bolšecom, postali i ekipni pobjednici 6. Robotrke na prstenac. Pobjedničku su ekipu, uz slavodobitnika Šutića, činili još i Gabriel Bajčić te Matej Ban.


Natjecatelji – autori 




Robotrka na prstenac, podsjetimo, natjecanje je u robotici za učenike osnovnih škola dviju županija. Ekipe sačinjavaju po tri člana od kojih svatko »vozi« po tri vožnje. Da bi mogli sudjelovati, natjecatelji moraju sami sastaviti i opremiti robote motorima za upravljanje i senzorima. Na robot, također samostalno, moraju montirati i žičnu ili pak bežičnu kameru koja kasnije »vozačima« omogućava praćenje slike na, s robotom poveznom laptopu. – Sami natjecatelji su i autori programa za upravljanje robotom, a tijekom natjecanja, u prvoj vožnji, natjecatelji upravljaju robotom ručno, pomoću tipkala, tipkovnice, miša ili drugog upravljača koji su sami izradili – objasnio nam je pravila robotrke mentor ekipe prof. Bolšec, ujedno čelnik Kluba informatičara otoka Krka (KIOK-a), čiji su članovi i krčki robotičarski reprezentativci. U onoj drugoj discpilini, odnosno vožnji, natjecatelji također upravljaju robotom ručno, ali ne mogu vidjeti arenu izravno, već prstenac pokušavaju pogoditi gledajući sliku s kamere na robotu, dok se treća disciplina bazira na senzorskom praćenju crne crte postavljene na areni kojom robot sam treba doći do prstenca. Natjecatelji pritom mogu pogađati u prstenac podižući i spuštajući koplje, i to nakon što roboti u vremenu od najviše 12 sekundi prijeđu put dug 150 cm.


Neophodna uvježbanost 


Uspješnost pogodaka, kaže prof. Boris Bolšec, uvelike ovisi o programima koje su učenici sami kreirali i pomoću kojih, u konačnici, i upravljaju svojim robotima. Kao i za svako natjecanje, i za ovo natjecatelji moraju biti uvježbani, pogotovo u koordinaciji pokreta, zaključuju s pravom ponosni voditelji krčkih robotičarskih šampiona kojima ovo nije prva slavodobitnička žetva. Netom zaključenom završnom natjecanju 6. Robotrke na prstenac prethodila su i dva prednatjecanja. Prvo je sredinom svibnja održano u Puli, a domaćin mu je bila Industrijsko-obrtnička škola Pula. Drugo je održano sredinom lipnja u Krku u domaćinstvu OŠ »Fran Krsto Frankopan« na kojem je sudjelovalo 66 učenika, odnosno 22 ekipe. Na završnom natjecanju čiji je domaćin bila OŠ Jure Filipovića Barban sudjelovalo je pak 55 učenika, odnosno 19 ekipa pristiglih iz grada-domaćina, ali i Pule, Vodnjana, Banjola, Krka, Vrbnika, Čavli, Poreča, Tara, Fažane, Opatije i Medulina. Svi su natjecatelji naposljetku nagrađeni ulaznicama za posjet zabavnom parku Aquacolors Poreč koje im je osigurala općina Barban i društvo Trka na prstenac.