Nadzor urodio plodom

Inspekcija ipak utvrdila nepravilnosti: ‘Krivac za bacanje betona u more je GP Krk!’

Marinko Glavan

Događaj na snimci je snimljen u neposrednoj blizini gradilišta budućeg LNG terminala / Foto S. DRECHSLER

Događaj na snimci je snimljen u neposrednoj blizini gradilišta budućeg LNG terminala / Foto S. DRECHSLER

LNG Hrvatska najoštrije osuđuje iskrcavanje otpadnog betona u more te smatra da je ta radnja inscenirana s ciljem daljnjeg opstruiranja projekta od strane pojedinih interesnih skupina



RIJEKA  Izvanrednim nadzorom građevinske inspekcije na gradilištu LNG terminala u Omišlju jučer je utvrđeno da je za iskrcavanje otpadnog betona u more, koje su na snimci prije nekoliko dana prikazali župan Zlatko Komadina i omišaljska načelnica Mirela Ahmetović, odgovorna tvrtka GP Krk, kao izvođač betoniranja na gradilištu.


Komadina i Ahmetović su prije tjedan dana na konferenciji za novinare prikazali videosnimku na kojoj se vidi kako iz cijevi kakva se obično koristi za iskrcavanje betona iz kamiona, takozvane miješalice, izravno u more šiklja betonska smjesa.


Prema viđenom na snimci, događaj je snimljen u neposrednoj blizini gradilišta budućeg LNG terminala. Iz Općine Omišalj o svemu su obavijestili građevinsku inspekciju koja je na teren izašla već 3. prosinca, kada inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nikakve povrede zakonskih i drugih propisa koji reguliraju zbrinjavanje otpada, uključujući i otpadni beton, s gradilišta terminala.



Direktor GP Krka Josip Purić na naš je upit odgovorio da njegova tvrtka nema nikakve veze sa snimkom, kao i da su predstavnici tvrtke odbili potpisati zapisnik inspekcije.– Prije tjedan dana inspekcija je utvrdila da nije bilo kršenja propisa, a sad odjednom jest. Ukoliko cijeli slučaj dođe do suda, naravno da ćemo se žaliti jer se na snimci ne vidi ni tko je počinitelj, ni kada je snimljena – rekao je Purić.


Odlaganje betona


Prema dopisu tvrtke LNG Hrvatska koja je investitor projekta, inspekcijskim je nalazom tada utvrđeno da je snimka nastala u blizini čestice koju izvođač radova koristi temeljem ugovora o zakupu s tvrtkom Adria Polymers te »da se iz snimke ne može utvrditi vrijeme počinjenja događaja, kao niti tko je isto počinio«. Nadzorom se također, ističu iz LNG-a Hrvatska, utvrdilo da postoji zasebna lokacija na kojoj izvođač radova odlaže ostatni beton koji se nakon stvrdnjavanja koristi kao nasipni materijal, a sve sukladno izvedbenom projektu, kao i da se sav opasni i neopasni otpad zbrinjava sukladno propisima.


Jučer je, međutim, ponovljen inspekcijski nadzor, u kojemu je utvrđeno da je za događaj sa snimke odgovorna tvrtka GP Krk, »s obzirom da je kao izvođač radova betoniranja na gradilištu odgovoran za postupanje s građevnim otpadom, neovisno o tome što se iz snimke ne može utvrditi kada je ista nastala niti čije je vlasništvo vozilo na snimci«.Iz LNG-a Hrvatska navode da je iz snimke nemoguće utvrditi vrijeme nastanka događaja.


Omišaljska načelnica Mirela Ahmetović jučerašnji je nalaz inspekcije prokomentirala riječima da će ona i Općina Omišalj i dalje upozoravati na svako kršenje Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kao i Studije utjecaja na okoliš i Rješenja o prihvatljivosti zahvata izgradnje LNG terminala.– Pitam se što su do sad radile inspekcijske službe, kao i nadzorni inženjeri na gradilištu, kad je moguće da se događaju ovakve stvari na gradilištu projekta od strateške državne važnosti – rekla je Ahmetović.


»Izrežirana snimka«


– Također je nemoguće utvrditi počinitelja, s obzirom na to da je snimka izrežirana na način da se ne vidi vozilo niti osoba koja upravlja vozilom, već isključivo cijev autopumpe koja prvih 40-ak sekundi snimke miruje te onda počinje ispuštati nešto u more, a nakon čega se zumira pogled na Omišalj – stoji u priopćenju iz LNG-a Hrvatska upućenom nakon jučerašnjeg inspekcijskog nadzora, uz koje su poslali i kartu na kojoj je označeno mjesto ispuštanja betona u more koje se nalazi unutar bivše Dina Petrokemije, nasuprot gradilištu terminala.


– Lokaciji na kojoj se dogodio izrežirani incident, osim djelatnika izvođača radova, pristup imaju i drugi potencijalni počinitelji, s obzirom na to da je riječ o mjestu unutar bivše Dina Petrokemije te je nemoguće utvrditi tko je za isto odgovoran. Želimo istaknuti da se takva postupanja ne odvijaju prilikom izvođenja radova na gradilištu LNG terminala te da, kad je riječ o ostatnom betonu, isti se odlaže na za to predviđena mjesta sukladno propisanim procedurama na gradilištu, a koji se po stvrdnjavanju koristi kao nasipni materijal za potrebe izgradnje budućeg platoa terminala. Najoštrije osuđujemo navedeni događaj te smatramo da je navedena radnja inscenirana s ciljem daljnjeg opstruiranja projekta od strane pojedinih interesnih skupina, a u nedostatku konkretnih argumenata – stoji u priopćenju LNG Hrvatska.