Epidemija

Informacije za Rabljane vezane uz situaciju s koronavirusom

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak



Rapska plovidba je sukladno mjerama ograničavanja javnog prijevoza u pomorskom prometu reducirala plovidbeni red na liniji Mišnjak – Stinica i obratno, na način da će od 25. ožujka do 30. travnja trajekti rapskog brodara povezivati otok Rab i kopno s 4 povratne linije, a do daljnjeg je ukinula međužupanijsku brodsko-putničku liniju Rab – Lun (otok Pag).


Na sjevernoj strani otoka plovidbeni red je reducirala i Jadrolinija koja održava trajektni promet između Lopara i Valbiske, pa će tako do 30. travnja trajekt iz Lopara kretati svakoga dana u 6 sati ujutro, a u Lopar će se vraćati u 18 sati i 20 minuta.


Stožer CZ Grada Raba kontinuirano informira javnost o novodonesenim odlukama, a od ponedjeljka nadzire i provedbu mjera proizašlih iz Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Na stranicama Grada Raba i portala Rab Danas moguće je pronaći detaljne upute, sve potrebne kontakte i poveznicu na obrazac Zahtjeva za izdavanje propusnice.




Na dnevnoj bazi putem lokalnih medija i društvenih mreža svojim se članovima, kupcima ili klijentima javljaju i svi oni koji svoje usluge mogu ponuditi na način da građani ne izlaze iz svojih domova, a neke trgovine nude uslugu dostave na kućni prag.


I na Rabu su svoj veliki humani doprinos u novonastaloj situaciji dali brojni članovi Društva prijatelja Hajduka Rab i Klub navijača Hajduka Torcida Rab, koji su se spremno odazvali na poziv Gradskog društva Crvenoga križa Rab i u ponedjeljak zajedničkim snagama uz zgradu rapskog Doma zdravlja podignuli šator za trijažu.


Vezano za nužnost odgovornog ponašanja, a usmjereno na brigu o zdravlju – vlastitom, svoje obitelji i svih građana RH, u dijelu koji se odnosi na odlazak otočana s otoka na kopno, Stožer CZ Grada Raba porukom “Ne putujmo – ostanimo doma”, poziva građane da se suzdrže i odustanu od svih putovanja osim u slučajevima hitnoće.


Prema informacijama Stožera civilne zaštite Grada Raba, epidemiološka situacija na Rabu je još uvijek mirna i pod kontrolom; svi koji su u samoizolaciji pridržavaju se javnozdravstvenih odredbi i redovito se javljaju u rapsku ispostavu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ gdje se na dnevnoj bazi prati njihovo zdravstveno stanje, a prema službenim podacima nadležnih institucija, putnici koji su doputovali iz visokorizično zaraženog područja i koji su tijekom prošlog tjedna upućeni na infektološku obradu i testiranje, negativni su na koronavirus.


I nadalje stoji poziv koji je svojim sugrađanima uputio gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, da se svi skupa i nadalje ponašamo racionalno i da podatke o zaraženim osobama pratimo isključivo na stranicama nadležnih službi, kao najkompetentnijih izvora informacija, a kako bi izbjegli nepotrebno širenje dezinformacija.