Iskorak rapske tvrtke

IMPERIAL MAZI RADNIKE Jamče minimalac od pet tisuća kuna, obećavaju stimulacije, nagrade…

Alenka Juričić Bukarica

Veliki broj djelatnika vraća se u Imperial, a povećanje plaća bit će dodatni motiv za sve zaposlenike / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Veliki broj djelatnika vraća se u Imperial, a povećanje plaća bit će dodatni motiv za sve zaposlenike / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Počevši od svibnja pa do kraja kolovoza, osim zajamčenog minimalca, radnicima s plaćom od 5.000 do 6.500 kn ide nagrada za sezonu do 2.000 neto, a na plaću za srpanj svima posebna nagrada od 500 kn. Najbolji zaposlenici, bez obzira na status, dobit će stimulacije, a božićnice i regrese dobivaju stalni radnici, ali i sezonci



RAB Imperial d.d. Rab je u dogovoru sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) svojim zaposlenicima u ovoj turističkoj godini osigurao nova materijalna prava.


Naime, tijekom sezone, počevši od svibnja pa do kraja kolovoza, Imperial daje jamstvo minimalnih neto primanja u iznosu od 5 tisuća kuna za sve zaposlenike koji odrade puni mjesečni fond sati.


Svim ostalim zaposlenicima koji imaju neto primanja veća od 5 tisuća kuna pa do 6.500 kuna neto, isplatit će se nagrada za sezonu, što će se primjenjivati u razdoblju od svibnja do kraja kolovoza, u ukupnom iznosu do 2 tisuće kuna neto. Najbolje zaposlenike, bez obzira na to bili stalno zaposleni, sezonci ili studenti, mjesečno će se stimulirati dodatnim neto primanjima.




U tvrtki javljaju i da će svim stalnim radnicima isplatiti božićnicu i regres u iznosu od 2 tisuće kuna.


Isplatit će se i božićnica i regres za sezonce, i to do iznosa od 2 tisuće kuna, proporcionalno dužini radnog odnosa. Posebnu nagradu od 500 kuna neto Imperial će isplatiti svim zaposlenicima zajedno s plaćom za srpanj.


Rapska tvrtka će ove godine zapošljavati ukupno 670 radnika. Trenutačno su sa 140 milijuna kuna investicija najveći ulagač u turizmu Kvarnera, a ovogodišnje rekordne investicije Imperiala osigurat će otvaranje 60 novih radnih mjesta.


– Drago nam je što je odluka o povećanju materijalnih prava radnika naišla na odobravanje i zadovoljstvo oba sindikata, što je rezultat međusobnog razumijevanja i uvažavanja stavova socijalnih partnera. Takvu ćemo suradnju nastaviti i ubuduće. Također, zadovoljni smo činjenicom da nam se veliki broj djelatnika vraća, a ovo povećanje plaća bit će dodatni motiv za sve zaposlenike Imperiala – istaknuo je Vlado Miš, predsjednik Uprave rapske tvrtke.


Staniša Borović, predsjednik podružnice STUH-a i predsjednik Radničkog vijeća u Imperialu, istaknuo je, pak, kako su nova materijalna prava značajan napredak u cilju većeg zadovoljstva radnika i osiguranja dovoljnog broja sezonaca: – Smatram da smo svi svjesni da se s povećanjem materijalnih i drugih uvjeta za radnike u turizmu treba nastaviti i u idućim godinama kako bi se zadržali postojeći radnici i osigurali novi za buduće razvojne projekte. Na tome je velika odgovornost poslodavaca, ali i sindikata, a očekuje se i doprinos zakonodavca na dodatnom poreznom rasterećenju plaća – ukazao je Borović.



Što se tiče vlasničke strukture, većinski dioničar Imperiala je Valamar Rivijera, najveća turistička kompanija u Hrvatskoj, s udjelom od 56,2 posto. AZ mirovinski fond ima 35,7 posto, mali dioničari imaju još uvijek oko 7,9 posto, a 0,2 posto još ima i CERP. 



Rast dobiti za 23,7%


Biserka Novotny, predsjednica SIKD-a u Imperialu, istaknula je pak važnost ovakvih mjera posebno zbog problema nedostatka turističkih radnika i odlazaka mladih izvan Hrvatske.


– Samo pristojnim plaćama i ostalim uvjetima rada možemo zadržati postojeće i privući nove radnike te stvoriti dodatne motive za opredjeljenja mladih za turistička zanimanja. U tom pravcu ćemo nastaviti dosadašnji konstruktivan socijalni dijalog s poslodavcem – kazala je predsjednica SIKD-a u Imperialu.


Inače, rapska je tvrtka prošlu godinu zaključila s 18,8 milijuna kuna neto dobiti. Naime, prema izvješću Uprave, neto dobit je porasla za 3,6 milijuna kuna ili čak 23,7 posto u odnosu na 2017., i to uglavnom zbog rasta operativne dobiti. U Upravi ističu da je Imperial lani slijedom izvrsne turističke godine ostvario rekordno visoke prihode, a koji su, u konačnici, rezultirali većom dobiti društva.


Ukupni prihodi u 2018. iznose 179,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 11,4 posto. Od ukupnih se prihoda 176,9 milijuna kuna odnosi na poslovne prihode, što je 12,9 posto više. Glavnina poslovnih prihoda odnosi se, pak, na prihod od prodaje, a na što je utjecalo povećanje broja ostvarenih noćenja u Imperialovim objektima za 1,3 posto, što je pratilo i povećanje prosječne cijene po noćenju, a koje je lani iznosilo gotovo 10 posto. Tvrtka je tako paralelno s ulaganjima u kvalitetu objekata uspjela postići i bolje cijene na tržištu, a investicijski ciklus se nastavlja i ove godine kada će se uložiti čak 140 milijuna kuna.


Lani je u svim Imperialovim objektima ostvareno ukupno oko 726 tisuća noćenja što je za 1,3 posto više. Pritom je oko 176 tisuća ostvareno u hotelima, koji su imali neznatno manje noćenja nego godinu ranije.



Imperial u svom sastavu ima četiri hotela, dva turistička naselja i dva kampa. U hotelima ima 659 soba, odnosno 1.336 osnovnih ležaja. U turističkim naseljima  su 564 sobe, odnosno 1.175 osnovnih ležaja, a u kampovima mogu smjestiti 4.107 osoba. Kampovi u ukupnom portfelju čine 51,2 posto smještajnih jedinica i 62,4 posto ležajeva, tako ostvaruju gotovo 56 posto noćenja na razini društva.



Povukli kampovi


U turističkim naseljima je ostvareno oko 140 tisuća noćenja, što je za 3,8 posto manje nego godinu ranije, no godinu su definitivno povukli kampovi. Osim što čine više od polovine kapaciteta, lani su imali i oko 4 posto više noćenja pa je u kamping smještaju ostvareno čak preko 406 tisuća noćenja. Pritom je godišnja zauzetost hotela i ljetovališta manja za 3,6 posto, a kampova je značajno porasla, i to za čak 24,3 posto.


Imperial je ukupno produžio zauzetost svojih kapaciteta za oko 14 posto. Gosti su najkraće boravili u hotelima, 5,6 dana, u naseljima 7,8 dana, dok su se u kampovima prosječno zadržavali čak 8 dana.


Prosječne cijene po noćenju veće su u odnosu na 2017., i to u hotelima za 9,7 posto, naseljima 8,8, u kampovima 16,1 te u vilama za 19,7 posto. Ukupno su na razini društva veće za gotovo 10 posto. Vrijedi istaknuti da su dva Imperialova kampa lani ostvarila porast prihoda od pansiona od 21 posto, odnosno ukupno 8 milijuna kuna.


U ukupno ostvarenim noćenjima, strani gosti su činili čak 95 posto, pri čemu prvo mjesto uvjerljivo drže Nijemci s 35 posto udjela. Na drugom mjestu su Austrijanci koji su se lani također pokazali vjernima Rabu te čine 16,5 posto noćenja. Slijede gosti iz Mađarske, Češke, Slovenije i Italije. Zanimljiv je trend povećanja individualnih dolazaka – individualci su lani povećali broj noćenja za 15 posto, a s druge strane za oko 14 posto je u padu alotman, kao i grupni dolasci.


Tvrtka je, inače, lani zapošljavala 289 stalno zaposlenih djelatnika, dok se njihov broj u glavnoj sezoni penje na više od šesto. Isto tako, naknade radnicima poput otpremnina, prijevoza, jubilarnih nagrada, božićnica i regresa veće su za oko 35 posto, a božićnica i dar za dijete do 15 godina starosti su lani isplaćeni i većini sezonskih radnika. Kako su to već više puta isticali, to je način da privuku ljude na rad u turizmu na otoku.