»ZARAŽENA« PREDSEZONA

I Crna ovca u Baški poklekla pod pandemijom koronavirusa

Mladen Trinajstić

Foto STUDIO CONEX

Foto STUDIO CONEX

Višednevno zabavno, sportsko-rekreacijsko, glazbeno i gastrodogađanje definitivno se neće održati, kako je planirano, u drugoj polovini svibnja, a otkazana je i međunarodna utrka »4 Island MTB Race« kojoj je i ove godine Baška trebala biti domaćin i »polazna stanica«



BAŠKA – Organizatori i domaćini »Crne ovce« – jedne od najvećih, najpopularnijih i najposjećenijih predsezonskih manifestacija na otoku Krku, ali i na Kvarneru, obznanili su jučer da se od plana održavanja tog događanja – odustaje.


Višednevno, vrlo sadržajno i zabavno, sportsko-rekreacijsko, glazbeno i gastronomsko događanje koje je tijekom godina steklo poprilično širok krug svojih pobornika i posjetitelja, potvrdila nam je u telefonskom razgovoru Ivana Kovačić, direktorica Turističkog ureda TZO-a Baška, nedvojbeno se neće održati u planiranom terminu u drugoj polovini svibnja.


A hoće li biti prilike za neku »rezervnu varijantu« u formi njena terminskog preseljenja na posezonsko razdoblje, tek će se vidjeti, ustvrdila je naša sugovornica napomenuvši da će po tom pitanju glavnu riječ imati organizacijski odbor predvođen predstavnicima tvrtke Studio Conex koji su idejni začetnici i glavni organizatori tog popularnog zbivanja prepoznatljivog po dobrom iću i piću (ponajprije »u formi« bašćanske janjetine,) ali i uvijek dobrom i kvalitetnom glazbenom programu nošenom »jakim« i popularnim izvođačima.


Možda na jesen




– Iako smo se još donedavno nadali da će situacija krenuti drugim tijekom te da će Crnu ovcu 2020. možda ipak biti moguće upriličiti, sad smo svi došli na čistac sa spoznajom da to, nažalost, ipak nije i neće biti moguće, nastavlja Kovačić.


Crna ovca nije događaj koji se može organizirati »od danas do sutra«, odnosno to je prevelik i organizacijski prezahtjevan događaj da bismo ga mogli dalje pripremati u okolnostima u kojima smo svi svjesni da je i više no izgledno da će sitaucija u održavanju većih i masovnijih okupljanja još neko vrijeme biti krajnje nepovoljna.


No, iako organizatorima i domaćinima Crne ovce teško pada njeno otkazivanje, dodaje čelnica TZ-a, s obzirom na ozbiljnost situacije u turizmu i ugostiteljstvu te posebice opravdana strahovanja koja se u turističkoj branši sad već otvaraju i u očuvanja radnih mjesta, otkaz jedne predsezonske manifestacije ispada da i nije tako velik i »katastrofičan« problem.



Iako je predsezona sad potpuno »ugašena« te od nje do daljnjeg više ništa niti ne očekujemo, nekako se svi ovdje još uvijek ipak nadamo da će prolaskom vremena jenjati i ova pandemija te da će od one glavne sezone ipak nešto biti, rekla je Ivana Kovačić napomenuvši da, ne bude li se situacija u globalnim i europskim razmjerima nastavila kretati u nepovoljnom smjeru, još uvijek postoje mogućnosti da se od idućeg ljeta »nešto izvuče«. – Takvim našim nadanjima i vjeri u bolje sutra u prilog ide podatak da se do početka sezone u Baški odradi tek desetak posto ukupnog turističkog prometa, dok je 90 posto turističkog rezultata ipak plod gužvi iz špice sezone i posezone, perioda u kojem se nadamo da će stvari ipak sjesti u kakvu-takvu normalu, završila je prva operativka bašćanske Turističke zajednice.



– Bude li prilike, ne isključujemo mogućnost da tu našu feštu lokalne gastronomije, urbane glazbe, individualizma i sportske rekreacije upriličimo najesen, zaključila je naša sugovornica priznavši da u prilog toj i takvoj pretpostavci baš ne idu niti okolnosti konstantnih, sad već svakodnevnih šteta koje na stadima bašćanskih ovčara čine čagljevi.


Zbog tih okolnosti, završavaju Bašćani, najboljim savjetom mogao bi biti onaj da se, baš poput ljubitelja reprezentativnog nogometa, i ljubitelji janjetine polako ipak pripremati počnu tek za (pred)sezonu 2021.


Izvisili i biciklisti


Treba reći i da Crna ovca nije jedina velika manifestacija koju bašćanski turistički djelatnici, inače jaki i prepoznati upravo po bogatstvu i sadržajnosti njihovih predsezonskih outdoor programa, odgađaju, odnosno otkazuju zbog pandemije koronavirusa.


Direktorica TU-a TZO-a Baška potvrdila nam je i da se definitivno otkazuje i ovogodišnje izdanje »4 Island MTB Racea«, četverodnevne, međunarodne utrke brdskih biciklista kojoj je i ove godine upravo Baška trebala biti domaćinom i »polaznom stanicom«.


S obzirom na to da je spomenuta utrka koja se, osim na Krku, odigrava i na njemu susjednim otocima Rabu, Cresu i Lošinju, također svojim travanjskim terminom nepogodna za ugošćavanje većeg broja ljudi, koji inače redovito sudjeluju u njoj, organizatori su s pravom odlučili otkazati i tu manifestaciju te ju ostaviti za neka bolja i sigurnija vremena, zaključila je Kovačić napomenuvši da je do trenutka otkaza te utrke za sudjelovanje u njoj već bilo prijavljeno više od tri stotine brdskih biciklista sa svih strana svijeta.