Malo optimizma

HAPPY END NAKON 11 GODINA? Napokon sanacija naslijeđenog šlamperaja u Domu za starije na Rabu

Hrvoje Hodak

Foto H. Hodak

Foto H. Hodak

S prenamjenom bivše zgrade Doma zdravlja u Dom za starije krenulo se još početkom 2007., no 11 godina kasnije zatečen je niz problema i objekt u vrlo lošem stanju te je sadašnja vlast odlučila to privesti kraju – u tijeku su sanacijski radovi, ali i pregovori na koji će način biti ustrojen novi Dom



Prenamjena nekadašnje zgrade Doma zdravlja Rab u Dom za starije i nemoćne osobe čiji je nositelj Grad Rab, bio je tamo još početkom 2007. najavljivan kao izvrsno zamišljen projekt unapređenja socijalne i zdravstvene skrbi starijih i nemoćnih osoba na Rabu. No, kada smo čitavo desetljeće poslije, u veljači 2017. godine skupa s gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem i predstavnicima Udruge umirovljenika otoka Raba, zavirili u interijer spomenutog objekta, svuda oko nas bili su vlažni i pljesnivi zidovi, mokre stropne instalacije, podovi prekriveni dijelovima otpale unutarnje žbuke i ptičjim izmetom, a kao jako loša šala izgledale su svrsi potpuno neprimjerene tuš-kade i uske kabine ugrađene u sobama za teško pokretne osobe.


Iako nije bilo moguće prići tavanskom prostoru, kroz ventilacijski otvor vidjeli smo tada i nevjerojatan prizor amaterski sklepanog i potpuno vodopropusnog krovišta, s crjepovima naslaganima direktno na letve, bez dasaka i bez ikakve izolacije.


U objektu društvene infrastrukture, smještenom na bogomdanoj poziciji, s pogledom na povijesnu jezgru grada Raba i zvonike, umjesto VIP smještaja za starije i nemoćne osobe, suočili smo se tada s još jednim zornim primjerom neodgovornog gospodarenja proračunskim novcem, a rapski umirovljenici još su jednom na čekanje morali staviti san o organizaciji društvenog života u novoobnovljenom i ugodnom dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne.




Dom za starije Rab / Foto H. Hodak


Dom za starije Rab / Foto H. Hodak



Ukupna predviđena vrijednost projekta Doma za starije i nemoćne iznosila je tada 17 milijuna 361 tisuću 852 kune, a prethodna garnitura gradske izvršne vlati predvođene SDP-om, ostavila je sadašnjoj gradskoj upravi brojne probleme i  neodgovorena pitanja nastala u odnosima između tadašnjeg izvođača radova, nadzora i gradske uprave kao investitora.


U svjetlu svih tih loših momenata koji prate ovu 11 godina dugu sagu, nekako je ispod medijskog radara prošla nešto vedrija informacija da su početkom srpnja ove godine započeli radovi na popravljanju ovog teško razumljivog građevinskog šlamperaja. 


Opširnije u tiskanom izdanju