Sjednica sazvana hitnim postupkom

Gradsko vijeće Malog Lošinja: Jednoglasno za kupovinu dvorane na katu Nautike

Bojan Purić

Bivša zgrada Pomorske škole u završnoj fazi obnove, snimljena krajem 2013. godine / Snimio Bojan PURIĆ

Bivša zgrada Pomorske škole u završnoj fazi obnove, snimljena krajem 2013. godine / Snimio Bojan PURIĆ

Prostorija na prvom katu zgrade ex Nautike bila bi iskorištena za postav muzejske građe vezane za baštinu lošinjskog pomorstva i pomorskog školstva



MALI LOŠINJ Jednoglasno je na sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja usvojen prijedlog odluke o kupnji dvorane i pratećih prostorija na prvom katu nedavno obnovljene bivše zgrade Pomorske škole na glavnom gradskom trgu, koji je pred vijećnicima branila gradonačelnica Ana Kučić.


Godinama je zgrada, od značaja za povijest pomorskog školstva i pomorstva, bila napuštena i propadala, prelazila iz vlasništva u vlasništvo (jedno je vrijeme vlasnik bio splitski poduzetnik i bivši gradonačelnik Željko Kerum), u posljednjoj fazi propadanja bila je i ograđena kako bi se zaštitilo prolaznike od padanja dijelova građe.


Posljednjih je godina u prizemlju i potkrovlju zgrade uređeno i u pogon stavljeno nekoliko poslovnih prostora, s tim da je za dvoranu i prateće prostorije na prvom katu, 269,77 kvadratnih metara, u studenom 2014. godine potpisan ugovor o kupoprodaji između tvrtke »Turizam, sport i nautika« direktora Arsena Mujagića sa sjedištem u Splitu i Grada Malog Lošinja, s namjerom da u toj dvorani svoje sjednice ubuduće održava Gradsko vijeće, a da se ona koristi i za druge priredbe s većim brojem sudionika, poput javnih tribina, skupština i predstavljanja knjiga.


Raskid ugovora




Na sjednici Vijeća sazvanoj po hitnom postupku, samo za ovu točku, gradonačelnica Kučić (HDZ) kazala je da je razlog raskida ugovora iz 2014. godine taj što »tuženici nisu ispunili svoje obveze, te da Grad nije mogao biti uknjižen kao vlasnik nekretnine zbog ovrhe od strane tvrtke ‘Međimurje graditeljstvo’, što je ugovor učinilo neispunjivim«. Na javnoj dražbi u prosincu, temeljenoj na ovršnom postupku, Grad se javio kao jedini ponuditelj. Rješenjem Općinskog suda je nekretnina dosuđena Gradu, s tim da lokalna samouprava do 17. siječnja uplati 2.842.488 kuna.


– Nakon uplate, Grad postaje vlasnikom čiste nekretnine, s koje se skidaju svi tereti – istaknula je Kučić i napomenula da tekst presude upućuje na propuste koje je u ovom postupku napravio sam Grad, predloživši da se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća formira tijelo za utvrđivanje nepravilnosti, iz redova svih zastupljenih političkih opcija u Vijeću. Kazala je i da je imala informaciju da se sljedeća dražba ne bi ni dogodila pa nije htjela riskirati da zbog »100-200 tisuća kuna niže cijene Grad eventualno ostane bez te nekretnine«.


Peta »postaja«


U raspravi na sjednici, održanoj u Muzeju Apoksiomena, sudjelovali su Dubravko Devčić, čelnik vlastite neovisne liste, koji ovo vidi kao dobro rješenje, iako je ponovio da je 2013. godine, kad je donesena prva odluka na ovu temu, bio protiv i predlagao da se ta sredstva iskoriste za potporu gospodarstvu, zatim Branko Domac (PGS), Andrino Maglievaz (IDS), Mario Kamalić (HSS), Marlen Vlašić (HRAST) i Dejan Nekić (SDP). Maglievaz i Nekić postavili su niz pitanja o samoj proceduri, za koja smatraju da moraju dobiti odgovore, bez obzira na samu odluku o kupovini.


Prema riječima Ane Kučić, postoji inicijativa da se prostorija na prvom katu zgrade ex-Nautike iskoristi za postav muzejske građe vezane za baštinu lošinjskog pomorstva i pomorskog školstva, a da se organizacijski taj postav povjeri Lošinjskom muzeju, koji bi tako uz postojeće tri lokacije (palača Fritzi u Malom Lošinju, Arheološka zbirka u Osoru, Kula u Velom Lošinju) te Muzej Apoksiomena čije se pripajanje očekuje u vrlo bliskoj budućnosti, postao peta »postaja« otočne muzejske ustanove.