Rebalans

Gradsko vijeće Cresa: Oporba propituje gospodarski razvoj grada

Bojan Purić

Foto: Bojan PURIĆ

Foto: Bojan PURIĆ

Gradonačelnik smatra da Grad itekako pokazuje otvorenost prema gospodarstvu o čemu svjedoče i budući projekti – hotel s pet zvjezdica, te solarna elektrana



CRES  Sedam glasova podrške, uz četvero suzdržanih, dobio je predloženi prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Cresa. Ukupni iznos proračuna podignut je s 32.897.000 na 35.784.800,47 kuna, a suzdržani su bili Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste, Natalija Marelić Tumaliuan iz Akcije mladih te Sanja Tomić i Stjepan Vodenac s liste HDZ-HRAST, čiji je kolega s liste Patris Salković bio među onima koji su rebalansu dali »zeleno svjetlo«. Oliver Filipas (UK) i Maja Sepčić (AM) nisu bili na sjednici.


Rasprava se ispreplela s onom po točki o izvještaju o izvršenju lanjskoga proračuna. Jadranka Blatt i Stjepan Vodenac složili su se oko toga da porast proračuna proizlazi iz investicija u gradnju stanova za tržište, uglavnom za one koji će u njima boraviti samo na praznicima, a ne iz gospodarskog razvoja. Na tom tragu je u raspravi bila i Natalija Marelić Tumaliuan, dok je predsjednik Vijeća Marčelo Damijanjević (vlastita neovisna lista) ustvrdio da gradnja nije izvan prosjeka, gleda li se od početka širenja Cresa izvan stare gradske jezgre, sedamdesetih godina. Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) mišljenja je da rad Grada itekako pokazuje otvorenost prema gospodarstvu, kazavši da u protivnom ne bi bilo nađeno mjesto za budući prvi hotel s pet zvjezdica, te solarnu elektranu kod Orleca.


Mlađe kategorije


Blatt je kazala da povećanje sredstava za Creski muzej nije popraćeno srazmjernim povećanjem aktivnosti te ustanove, a Sanja Tomić (HDZ) predložila je da se napravi ušteda otkazivanjem usluga servisu za čišćenje prostorija u zimskim mjesecima, kada Muzej uglavnom nije otvoren za posjetitelje. Vijećnici Blatt je gradonačelnik Jurjako parirao time da je ona »samo formalno za razvoj, a zapravo stalno postavlja gambete«, ustvrdivši da će se kroz par godina vidjeti rezultati povećanja sredstava za Muzej, Gradsku knjižnicu te buduće programe u sada nekorištenoj zgradi »Susajda«.


Iako je pohvalila rad u Nogometnom klubu Cres, Blatt je kazala da Grad treba plaćati samo rad s mlađim kategorijama te da gradovi s mnogo jačim proračunima ne financiraju svoje nogometne klubove tolikim iznosima. Za preciziranje troškova sportskih klubova bili su i Vodenac i Marelić Tumaliuan, dok je dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) kazao da sredstva za nogometni klub jesu velika, ali i da se u klubu 85 djece aktivno bavi sportom te da klub godišnje od sponzora inkasira više od 100.000 kuna.Elaborirajući o rebalansu, nadležna gradska pročelnica Nada Kremenić kazala je da je gradskoj upravi potrebno još zaposlenika, kazavši da su postojeći radnici postali »robovi papira« uslijed sve većeg broja administrativnih poslova i da će bez novih ljudi dio poslova neminovno ostajati neodrađen.

Naplata parkiranja




Nova odluka o naplati parkiranja na javnim parkiralištima u Cresu prošla je s deset glasova potpore i suzdržanom Natalijom Marelić Tumaliuan, a obuhvaća uvođenje novih mjesta pod naplatom – pet na Konsu blizu FINA-e, zatim osam plus jedno invalidsko mjesto preko puta benzinske stanice te pet plus jedno invalidsko mjesto uz autobusni kolodvor. Ljetna tarifa, od lipnja do rujna, bit će 15 kuna po satu, a tijekom ostatka godine 10 kuna po satu, s tim da bi zadržavanje od 15 minuta bilo besplatno.


S kraćom raspravom i jednoglasnom podrškom vijećnika, prošao je program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada, koji je predstavio Marko Ferlora, a usvojen je i program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje od 2018. do 2020. godine.


Na aktualnom satu bilo je riječi o radovima na popločenju u Ribarskoj ulici, na trafostanici u Lubenicama, izboru novog komunalnog redara, projektnoj dokumentaciji za POS-stanove, javnom WC-u na tržnici te asfaltiranju ceste za Grmov.