Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Proračun

Gradski budžet Krka "težak" 89,5 milijuna

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2018. u 12:21 2018-12-21T12:21:25+01:00

U budžetu za 2019. najjači će biti projekt izgradnje ceste na području Mali Kartec, dok će se uređenje Multimedijalnog kulturnog centra Krk, zbog izostanka EU sredstava, rastegnuti na tri proračunske godine

KRK Na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju Gradskog vijeća Krka usvojen je proračun Grada za 2019., a netom prije toga i Prijedlog drugih izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna koji je s onim za nadolazeću godinu povezan nizom »prenesenih« stavki, odnosno projekata koji će, suprotno prvotnom planu, ponajviše zbog tempa dotoka »vanjskih« sredstava, ipak morati biti realizirani dogodine.

Prihode i primitke Gradskog proračuna u 2019. činit će prihodi poslovanja u iznosu od 70,9 milijuna kuna, a njima valja pridodati i one koje će Grad namaknuti prodajom imovine (7,4 milijuna kn), primitke od zaduživanja (9,9 milijuna) te iz prenesenog viška prihoda JVP-a Grada Krka i Dječjeg vrtića K. Frankopan iz 2018. u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Tako će u 2019. Grad naposljetku raspolagati ukupnim budžetom od 89,5 milijuna kuna, s tim da je projekcijama proračunskog kretanja u idućim godinama planirano i da gradska kasa u 2020. »nabubri« do 95,2 milijuna, te se potom 2021. smjesti oko iznosa od 91,5 milijuna. U proračunu za 2019. gradonačelnik Darijo Vasilić kao najznačajniji je predstavio projekt izgradnje nerazvrstane ceste na području Mali Kartec u gradu Krku, dok se uređenje Multimedijalnog kulturnog centra na Kamplinu (vrijedan nešto više od 9 milijuna kuna), zbog izostanka planiranih sredstava iz EU izvora, kani rastegnuti na tri proračunske godine. Stoga će taj budući plan ulaganja u krčku društvenu infrastrukturu gradsku kasu u idućoj godini opterećivati u manjoj mjeri nego što se donedavno računalo.

»Skinuto« 10 milijuna

Jednoglasno je usvojen drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim su gradski prihodi i rashodi u završnici 2018., zbog već spomenutog »prebacivanja« realizacije više financijski zahtjevnijih projekata iz ove u iduću godinu, ali i smanjenja očekivanih prihoda od prodaje građevinskog zemljišta, smanjeni za 11%. S planiranih 94,7 milijuna, ovogodišnji je proračun sveden na konačnih 84,3 milijuna kuna.

Zaduženje od 9,9 mil.

U predstavljanju proračuna gradonačelnik nije propustio spomenuti i da je na tragu niza mjera kojima je državna vlast proteklih godina umanjivala ili ukidala porezne izvore kojima su se dosad punili proračuni jednica lokalne samouprave, istu nepopularnu praksu nastavila i u nadolazećem razdoblju. Od početka iduće godine stopa poreza na promet nekretnina, s dosadašnjih četiri umanjuje se na tri posto, rekao je Vasilić, napomenuvši da je taj porez prihod isključivo lokalnih proračuna te da će zbog toga očekivane brojke s te osnove pasti za 25 posto.

U 2019. godini Grad se ukupno planira zadužiti za 9,9 milijuna kuna, od čega je 2 milijuna namijenjeno za inicijalne radove na uređenju Multimedijalnog kulturnog centra (koje tek treba ugovoriti), dok ostatak otpada na već ugovorene kredite, ponajprije za uređenje ceste na području Mali Kartec (4,8 milijuna kn) te 3 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete. U projekcijama proračuna za 2020. i 2021. rashodi su uglavnom planirani na razini 2019. i njima su obuhvaćeni kapitalni projekti iz Programa ukupnog razvoja Grada Krka 2014. – 2020., poput dovršetka uređenja Multimedijalnog kulturnog centra, izgradnje: gradske optičke mreže; hangara Jedriličarskog kluba Plav; tržnice u gradu Krku; gradske zapadne zaobilaznice te razvoja luke Krk i uređenja reciklažnog dvorišta.

Povratak puntarske Lastavice

Na održanoj sjednica Vijeća formalno je zaokružen i postupak vraćanja Dječjeg vrtića »Lastavica« Punat u okrilje otočne vrtićke mreže koja djeluje unutar DV »Katarina Frankopan« Krk. Nakon što su taj prijedlog pripojenja prethodno blagoslovili puntarski vijećnici (koji su taj čin i inicirali), sad su to učinili i njihovi krčki kolege ispred Grada Krka koji je formalni osnivač DV-a, ustanove unutar koje će se sad ponovo provoditi predškolski odgoj na cijelom otoku.

Različite pristojbe

Vijećnici su jednoglasno podržali i prijedloge korištenja sredstava boravišne i ekološke pristojbe te spomeničke rente. Boravišna pristojba tako je u proračunu Grada za 2019. planirana u ukupnom iznosu od 1,26 milijuna kuna, a od tog će se novca financirati rad Turističke ambulante i hitne medicinske službe (280.000 kn), organizacija Karnevala, Krčkog sajma i MIK-a (185.000 kn), sufinanciranje izdavaštva (96 tisuća), sufinanciranje rada TZ-a otoka Krka (120.000) i TZ-a Kvarnera (57.000), organizacija proslave Dana grada Krka (50.000), kao i sufinanciranje troškova mjesnog prijevoza tijekom ljetnih mjeseci (97,5 tisuća kn). Iz istog će se izvora osigurati i 100 tisuća kuna za ulaganja u opremu videonadzora i gradskog Wi-Fi sustava (66,5 tisuća kuna). Prihodi iz ekološke pristojbe rasporedit će se pak na programe unapređenja stanja okoliša te očuvanja kulturnih i estetskih vrijednosti krajolika i kulturnih dobara na području Grada.

Od 800 tisuća raspoloživih eko-kuna, za održavanje spomenika planirano je 72.000 kn, za održavanje poljoprivrednih puteva 50.000, za proširenje poljoprivrednih puteva 78.000, a za naknadu vezanu uz odlagalište otpada Treskavac 120 tisuća kuna. Sa 160 tisuća kuna iz ekološke pristojbe Grad će financirati nabavku električnih bicikala koji će do ljeta postati dijelom otočnog sustava bike-sharinga, dok je za projektnu dokumentaciju i nastavak istražnih radova na poljima Kimpi i Kaštel osigurano 320.000 kn. Spomenička renta iz koje će se u idućoj godini namaknuti 170 tisuća kuna gotovo će u potpunosti biti utrošena u održavanje gradskih zidina i trgova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.