Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2020.
Ante Dabo

Gradonačelnik Novalje o krizi vlasti: 'Ličko-senjska županije talac je politike lokalnog HDZ-a'

Foto HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL
Foto HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 19:22 2019-07-03T19:22:44+02:00

Ne razumijem politiku ličko-senjskog HDZ-a i njihovih partnera. Nju je teško razumjeti i ona je sve samo ne odgovorna - poručuje Ante Dabo i kaže da je HDZ u Lici daleko od stabilne stranke

ZAGREB - Gradonačelnik Novalje i nositelj liste Bure Ante Dabo u razgovoru za naš list govori o situaciji u Ličko-senjskoj županiji nakon što ni iz šestog pokušaja nije izglasan županijski proračun.
- Ne želim nadolijevati ulje na vatru i naglašavati neke stvari. Mi, iz Bure promjena, pričekat ćemo još tjedan dana, do 10. srpnja kada istječe zakonski rok za donošenje proračuna. Iako situacija nije obećavajuća, još uvijek postoje šanse da prevlada razum. Trebalo se još u prosincu prošle godine sjesti i razgovarati kako bi se izbjegli nepotrebnih prijevremeni izbori. Ali ako smo već izgubili šest mjeseci zar moramo izgubiti još toliko, znači cijelu godine, i dovesti u pitanje ne samo javne projekte nego i standard građana. A sve to zbog toga jer nema razuma, odnosno nema ga dovoljno. Te ostrašćene politike koje se prečesto vraćaju u prošlost, i jedna drugoj zapliću noge jer ne mogu oprostiti nevjeru, prelamaju se preko građana Ličko senjske županije. I zato naša Županija polako postaje politički slučaj.

Znači nije stvar u samom proračunu?

- Sam proračun nije loš, dapače, vrlo je dobar i racionalan, što se vidi i po tome da na njega u raspravi nije bilo nikakvih ozbiljnijih primjedbi, a on je osnova za provođenje mnogih EU projekata. A sada se sve to dovodi u pitanje. Zbog čega? Ne razumijem politiku ličko-senjskog HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera. Nju je jako teško razumjeti i ona je sve samo ne odgovorna. Pet puta odgađati Skupštinu i pri tom javno govoriti da se dogovarate sa županom i s njim usklađujete amandmane, da vam je proračun prihvatljiv, da vam vrh vaše stranke govori da nikome nisu potrebni novi izbori, a pritom radite sve da do njih ipak dođe. E sada vi meni recite tko je tu pametan. Čini mi se da kod jednog dijela vijećnika HDZ-a ipak postoji dobra volja da se to riješi, ali oni nemaju snagu da to nametnu ostalima kao racionalno i pametno rješenje.

Politička avantura

Znači Ličko-senjska župani u stvari je talac triju frakcija HDZ-a, jedne koja više nije u stranci, te dvije koja su još uvijek u njoj?

- Ovog trenutka, Ličko-senjska županija je taoc HDZ-a. Ne toliko onog na nacionalnoj razini koji naglašava da se treba postići dogovor, nego lokalnog, ličkog HDZ-a. Taj lokalni HDZ sada ima šansu da se izvuče iz rupe u koju je upao prije više mjeseci, a oni opet ne vidi da će ih ponovljeni izbori dovesti u još nepovoljnije situaciju. Oni nisu riješili unutarstranačku situaciju u njihovoj Gradskoj organizaciji u Gospiću, nisu proveli izbore za Županijski odbor, odnosno samo su izabrali predsjednika, a on je bio izabran kao jedini kandidat jer nije bilo protukandidata budući da je tadašnji kandidat Darko Milinović bio izbačen iz stranke. I bez obzira na sve to oni opet idu u političku avanturu i destrukciju. I to s HSP-om s kojim su dogovorili prvo rušenje Proračuna. Ovo što se dogodilo je bio jedan dogovor ispod stola između HDZ-a i HSP-a. Karlo Starčević i jedan dio HDZ-a su odlučili krenuti u ovu političku avanturu.

Kakvo je stanje u lokalnom HDZ-u?

- HDZ je u Lici daleko od stabilne stranke nakon što je s njegovog čela otišla jedna jaka osoba koja je često puta svojim autoritetom rješavala probleme i političke nedoumice. Javno sam ga znao kritizirati zbog načina na koji vodio stranku i županiju. Ali nakon takvog čovjeka i jakog političkog autoriteta, oni idu u avanturu rušenja proračuna, a da prije toga nisu sredili svoje redove. To je jedna nepromišljena i neodgovorna politika kojoj je puno kumovao HSP. Kruna njihove dvoličnosti je da na dvije zadnje sjednice županijske skupštine uopće nisu došli. A na prvoj konstituirajućoj sjednici, u travnju ove godine uoči europskih izbora, kada im nije nimalo odgovarao politički brak s HDZ-om, s jednim njihovim glasom koji je prevagnuo, izglasano je da se ide na tajno glasanje za izbor predsjednika Županijske skupštine. Nisu ga se usudili provesti nakon što smo mi i Milinovićevi vijećnici izašli iz Skupštine. Nažalost prosječni birači sve ovo ne vide jer oni ipak toliko ne analiziraju političku scenu. Ali i oni su zbog svega ovog razočarani u politiku i sve manje izlaze na izbore.

Milinović - sporedna priča

Prije tjedan dva i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i politički tajnik Lovro Kuščević javno su zatražili od ličko-senjskog HDZ-a izglasavanje proračuna. Znači li to da dio ličko-senjskog HDZ-a ne sluša vrh stranke?

- Nije njihova namjera iskazati neposlušnost Zagrebu i vrhu stranke već su ovdje započeli unutarstranački sukobi. Naime, Marijan Kustić prije godinu dana jedini, je imao petlje ući u politički fajt s Darkom Milinovićem. Da su Sanjin Rukavina, Branislav Šutić, ili još neki HDZ-ovi vijećnici znali da će Darko Milinović biti izbačen iz stranke, i da će novi predsjednik biti izabran u jednoj šetnji, bez protukandidata, puno bi se njih naguravalo na tu funkciju. Kada su oni vidjeli da je Marijan Kustić, koji nije Ličanin i ne živi u Lici, nego Zagrebu, postao predsjednik HDZ-a, oni su mu počeli sapunati dasku. Vrh HDZ-a razumno sugerira da se treba postići dogovor i izbjeći nove izbore, ali oni to ne slušaju jer očito u fokusu imaju unutarstranačke preslagivanja i borbe jer se žele bolje pozicionirati u županijskom HDZ-u. To je priča koja je građanima sve jasnije. A sve to ne da nije dobro za HDZ, nije dobro za nikog.

Znači uzrok svega su borbe unutar sadašnjeg ličko-senjskog HDZ-a?

- Da. To sad ima manje veze s Milinovićem. On je ovdje po meni, sporedna priča. Najveći problem ličkog HDZ-a su unutarstranačke frakcije i borba za prevlast.

Što je dodirna točka HSP-a i Karla Starčevića s HDZ-om?

- On je imao svoju šansu. Nakon održanih prijevremenih izbora u kojima je HSP osvojio šest mandata, govorio je da će preuzeti odgovornost za županiju. Njemu je Darko Milinović nudio mjesto predsjednika Županijske skupštine i mi smo to u načelu podržavali samo da se deblokira županija. Osim toga, tu su HDZ i njegovi partneri, tu je HSP, Milinovićeva lista, Bura promjena i SDSS. I HSP se naprosto morao dogovoriti ili s HDZ-om ili s Milinovićem. Mi iz Bure promjena nismo tražili nikakve funkcije. Željeli smo samo da se konstituira Skupština i da se donese proračun te tako deblokira županija.

Zbog čega se Starčević ne želi dogovoriti s Milinovićem?

- To morate pitati njega. On vodi jednu jako čudnu i nedosljednu politiku. Možda je njegovo ponašanje i najveći problem u ovoj Županiji. Jer on koketira s određenim dijelom HDZ-a i on u jednom dijelu HDZ-a stvara jednu platformu koja želi izazvati nove izbore i stvoriti novu političku situaciju s novim omjerom snaga. Da je HSP dosljedan i principijelan i da radi u interesu građana ove županije onda bi se on dogovorio ili s Milinovićem ili s Kustićem. Starčević se pokušao ispod stola dogovoriti s HDZ-om, a sada ni ne dolaze na Skupštinu. On je sve o sebi i HDZ|-u rekao kada je u Skupštini podržao tajno glasanje. I tu se vidjelo da je on ama baš sve dogovorio s HDZ-om. HSP se pokazao politički nedorastao, sa nedovoljno političke mudrosti i dosljednosti, a rekao bih čak da nisu ni dovoljno kapacitirani da preuzmu odgovornost.

Milinović: Slobodna Lika neprestano piše izmišljotine

GOSPIĆ - Zbog (ne)izglasavanja proračuna Ličko-senjske županije i brojnih političkih intriga i animoziteta, pomalo je po strani ostao sadržaj Aktualnog sata sa Županijske skupštine ličko-senjske. Župan Darko Milinović pri tom se osvrnuo na mnoge neistine, a jedna od njih vezana je uz njegovu kćer.
- Navodno ima plaću od 17 tisuća kuna, što je potpuna izmišljotina. Bila je na natječaju HEP-a i nije primljena, ali je primljena jedna prekrasna djevojka koja je to svakako zaslužila. Novinar Željko Popović, vlasnik portala Slobodna Lika, neprestano piše izmišljotine o meni i mojoj obitelji. Onaj isti Popović koji je meni pred sutkinjom rekao: »Najprije ćeš nastradati ti, pa žena, pa onda djeca«. Znate kad vam spomene obitelj u toj prilici vam se pomrači, ali nisam reagirao. Napominjem da je Državno odvjetništvo podiglo kaznenu prijavu protiv Popovića po službenoj dužnosti. Što se tiče zaposlenja poručujem nalogodavcima toga portala da bi bilo dobro da Popović stvarno piše o zapošljavanjima unatrag nekoliko mjeseci pa da vidimo tko, gdje i kada je zaposlen, pogotovo u državnim institucijama. Ima ih i nekoliko iz istih obitelj. Možda su ljudi stvarno to zaslužili i neka im je sa srećom, ali neka javnost zna o svim zaposlenjima, a ne o samo nekima - ustvrdio je župan Darko Milinović.
Zanimljivo je što su u ovim tvrdnjama župana Milinovića podržali njegovi oponenti iz redova HDZ-a. Za riječ se najprije javio Branislav Šutić koji je osudio takva pisanja portala Slobodne Like i objavljene prijetnje. Ujedno se javno zahvalio Milinoviću na potpori u vremenima kada je i sam proživljavao teške obiteljske trenutke dok je dobivao, kako je kazao »strašne prijetnje članovima svoje obitelji«. Osudi takvih prizemnih i nedostojnih napisa pridružio se i Marijan Kustić, čelni čovjek županijskog HDZ-a i predsjednik Županijske skupštine. (M. S.)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.