Drugi izborni krug

Grad Pag u potrazi za velikom koalicijom

Edi Prodan

U paški drugi krug ispred MODES-a i HDZ-a idu Ante Fabijanić i Igor Karavanić kojima su uslugu učinili predstavnici PSP-a i SDP-a želeći samostalno obnašati vlast. U Kolanu okršaj čeka HSS-ovca Marina Pernjaka i nezavisnog Šimu Gligoru, a u Povljani Ivicu Pogorilića i HDZ-ovog Šimu Jurišića



PAG Iako bliski po dijelu stavova, u prvom krugu lokalnih izbora za mjesto gradonačelnika Paga predstavnici PSP-a i SDP-a su zapravo učinili – političko samoubojstvo. Želja za samostalnim obnašanjem vlasti ih je razdvojila, osvojili su po 22,43 odnosno 19,37 posto glasova te tako predstavnicima MODES-a i HDZ-a – Anti Fabijaniću te Igoru Karavaniću – širom otvorili vrata drugog kruga.


Da su Željko Maržić koji je četiri godine obnašao mjesto paškoga gradonačelnika i Dario Grašo pronašli modus podjele vlasti, bili bi najizglednijim favoritima u drugom krugu. Ovako, otvorili su prostor dvojcu kojem su predizborna istraživanja ipak davala manje šanse.


Čak šest lista u vijeću


Prisjetimo li se ne tako davne prošlosti, Fabijanić je već bio gradonačelnik Paga, a i na prošlim je izborima, čak i s manjom prednosti ispred Maržića, izborio drugi krug. Nekad je bio član HSP-a, a sada je izborima kandidat MODES-a – lani osnovane Moderne demokratske snage. 




S druge strane je iznimno iskusni političar Igor Karavanić, viđeniji član HDZ-a praktično od osnivanja jedne od naših najjačih političkih stranaka. S obzirom na to da upravo on zaziva potiskivanje stranačkih i ideoloških razlika te formiranje novog jedinstva stanovništva Paga, ne bi čudilo, ma koliko to zvučalo »nemoguće«, prikloni li se upravo njemu glasačko tijelo lijevog centra čiji su kandidati zbog nesloge neslavno prošli, mogao bi i on do željenog mjesta gradonačelnika.


Ono što će, ma tko na kraju postao gradonačelnikom, biti nemali problem u obnašanju vlasti, je nevjerojatno šarenilo sastava Gradskog vijeća u koje je ušlo čak šest listi pa bi problem koaliranja mogao biti skoro nepremostiv. Što dakako priziva – izvanredne izbore. Mada, istini za volju, šareno je bilo i u protekle četiri godine pa je sve ipak funkcioniralo i omogućilo nemalo pozitivnih pomaka u životu ovog zanimljivog, renesansnog otočnoga grada. Također, kad je Pag u pitanju, »čudne« su koalicije već postojale – PSP, SDP i HDZ znali su zajednički djelovati u Gradskom vijeću.


Pernjak i Pogorilić favoriti


A uz izbore za Grad Pag, u drugom će se krugu birati i općinski načelnici u Kolanu te u Povljani.U Kolanu je HSS-ovac Marin Pernjak osvojio 35,61 posto glasova, dok je Šime Gligora kao kandidat grupe birača prošao s 18,30 posto. Izvan utrke su ostali Branimir Tauzer, Ivica Prtorić te Grgica Šupraha koji su zajedno osvojili oko 35 posto tako da se i tu očekuje podosta neizvjesnosti.

I za kraj Povljana gdje ipak ne bi trebalo biti problema – aktualnom je načelniku Ivici Pogoriliću nedostajalo samo 0,31 posto za pobjedu u prvom krugu tako da su i u doigravanju HDZ-ovom kandidatu Šimi Jurišiću šanse ipak znatno manje.