Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
20. listopada 2019.
Gradsko vijeće

Grad Krk postao suvlasnik tvrtke "Žičara Učka"

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2018. u 13:29 2018-01-05T13:29:17+01:00

Krčani su temeljni kapital kompanije odlučili upotpuniti sa svojih 20 tisuća kuna, simboličnim ali »znakovitim« iznosom kojim, osim što su stekli poslovni udio u tom trgovačkom društvu, pokazali da prepoznaju značaj projekta

KRK Grad Krk odazvao se pozivu matuljskog trgovačkog društva »Žičara Učka« te je jednoglasnom podrškom svih članova svog predstavničkog tijela odlučio ući u vlasničku stukturu te tvrtke osnovane s ciljem pripreme i realizacije jedne od glavnih budućih regionalnih turističkih atrakcija.

Krčani su temeljni kapital spomenute kompanije tako odlučili upotpuniti sa svojih 20 tisuća kuna, simboličnim ali i »znakovitim« iznosom kojim, osim što su stekli poslovni udio u tom trgovačkom društvu, pokazali da prepoznaju važnost i značaj cjelokupnog projekta. A kako je u obrazlaganju svoga prijedloga o uključivanju Grada u vlasničku strukturu te tvrtke ustvrdio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, Žičara Učka kroz projekt dokapitalizacije priprema se za realizaciju niza planiranih aktivnosti utvrđenih Elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti daljnjeg razvoja tog projekta.

Veći temeljni kapital

Preuzimanjem poslovnih udjela u tvrtki Žičara Učka Grad Krk će tako sudjelovati u postupku povećanja temeljnog kapitala u društvu koje je, objašnjava čelni čovjek krčke Gradske uprave, nedavno završilo prvu fazu razvijanja tog ambicioznog i turistički vrlo zanimljivog projekta, odnosno izvršilo sve potrebne pripremne radnje i izradilo dokumentacijsku podlogu nužnu za daljnji razvoj plana izgradnje tog atrakcijskog kompleksa. Kroz priloženi Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti daljnjeg razvoja projekta žičare utvrđeni su daljnji koraci i planirane aktivnosti kojima bi se u drugoj fazi njegova razvoja projekt u potpunosti pripremio za apliciranje za dobivanje bespovratnih sredstava EU-a, istaknuo je Vasilić napomenuvši da je, sukladno poslovnom planu tvrtke čijim će suvlasnikom sad postati i taj otočni Grad, u ovoj godini za izradu glavnog, kao i izvedbenog projekta žičare nužno osigurati dodatnih 3 milijuna kuna. Polovica tog iznosa planira se namaknuti dokapitalizacijom društva (kojoj je Grad Krk sad također pristupio), a ostatak iz državnih potpora.

Karakteristike

Žičara Učka, istaknuto je u prigodi prezentiranja projekta koji je sad i formalno dobio podršku Grada Krka, kad se jednom izgradi trebala bi na potezu nešto duljem od 4,6 km povezati Medveju s lokalitetom Vojak na Učki. Žičara bi, saznajemo, trebala »premostiti« visinsku razliku od 1.363 metra a u kabini koja bi spomenutu trasu prelazila za nešto manje od 8 minuta istovremeno bi se moglo prevoziti 60-tak putnika.

Čekaju se odgovori

Uprava i nadzorni odbor Društva pokrenuli su aktivnosti prikupljanja dodatnog kapitala nudeći ulaganje postojećim i novim udjeličarima pri čemu se, ustvrdio je predstavljajući ovu tematiku članovima Gradskog vijeća Vasilić, posebno naglašava uloga javnog sektora u daljnjem razvoju projekta, uz ostalo i kroz financijsko ojačavanje društva kojemu je osiguravanjem spomenutog iznosa u proračunu za 2018. godinu sad pristupio i Grad Krk.

Govoreći o ovoj temi, odnosno odgovarajući na upite članova Gradskog vijeća, gradonačelnik Vasilić je napomenuo i da su sve jedinice lokalne samouprave s otoka Krka od vodstva Žičare Učka također kontaktirane po istoj temi, ali i da mu u ovom trenutku nije poznato hoće li se uz Grad Krk, ali i Općinu Omišalj (koja se također uključila u taj plan) druge krčke općine priključiti projektu kojeg, gledano s pozicije perjanice turizma otoka Krka i Kvarnera, u tom otočnom Gradu ocjenjuju i vrijednim, i potrebnim.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.