Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Drugi dani čipkarstva u BiH

Globus od paške čipke plijenio pažnju ljepotom

Globus je eksponat Benediktinskog samostana sv. Margarite
Globus je eksponat Benediktinskog samostana sv. Margarite
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2014. u 17:23 2014-10-10T17:23:26+02:00

Prvi put na jednom mjestu izlagale su čipkarske udruge iz Hrvatske koje se nalaze na UNESCO-ovoj listi zaštićene baštine: Pag, Lepoglava i Hvar

PAG  Paška čipka, kako je mnogi nazivaju – najljepša rukotvorina ženskih ruku, vrlo često je viđena na manifestacijama koje promoviraju kulturnu baštinu. Ove godine bila je prezentirana u Zidinima kraj Buškog jezera u blizini Tomislavgrada gdje su održani Drugi dani čipkarstva u BiH.

Osim članica Udruge paških čipkarica »Frane Budak«, Benediktinskog samostana Svete Margarite i čipkarice Mirjane Tkalčec, kulturnu tradiciju Paga pokazali su i članovi KUD-a »Družina« koji su u paškim narodnim nošnjama otplesali tanac.

   U izložbenom prostoru postavljeni su primjerci paške čipke koji su plijenili ljepotom, a članice Udruge paških čipkarica »Frane Budak« demonstrirale su ovaj specifičan način izrade. U istom prostoru bio je izložen globus izrađen od paške čipke, inače eksponat Benediktinskog samostana sv. Margarite te nakit, košulje i sako od paške čipke koje je izradila čipkarica Mirjana Tkalčec.

   Na ovoj manifestaciji gosti su bile čipkarske udruge iz Hrvatske koje njeguju čipkarske tehnike i nalaze se na UNESCO-ovoj listi svjetske zaštićene nematerijalne kulturne baštine, a to su Pag, Lepoglava i Hvar. Ovo je prvi put da su ove tri čipkarske tehnike izlagale na jednom mjestu u BiH.

   Cilj Drugih dana čipkarstva je učvršćivanje komunikacije među ženama različitih etničkih i religijskih skupina iz BiH, ali i prikazivanje čipki iz BiH-a uz razvijenije i poznatije čipkarske tehnike iz Hrvatske poput Paga, Lepoglave i Hvara te uzajmna razmjena iskustava i načina izrade.

   Organizatori su Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH »Stećak« pod pokroviteljstvom Petra Galića, ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i supokroviteljstvom Zaklade »Hrvatska kuća« uz potporu Veleposlanstva RH u BiH .

   U karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru uz izložbu čipke održan je prigodni program u koje su nastupili članovi KUD-a Družina te Ansambl Biseri iz Lepoglave, Etno skupina Zahumlje iz Trebinja, KUD Ravnica iz Oštre Luke i Boka iz Orašja i Pjevačka skupina iz Bukovice iz Tomislavgrada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.