Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Primorska voćka

Gastroadut za kraj ljeta: Smokva kraljica krčkog vikenda

Krčani nastoje vratiti u fokus pomalo zanemarenu voćku
Krčani nastoje vratiti u fokus pomalo zanemarenu voćku
Autor:
Objavljeno: 29. kolovoz 2019. u 18:20 2019-08-29T18:20:46+02:00

Dani smokava ponudit će prodajnu izložbu proizvoda od smokava na Veloj placi, slatke i slane menije na bazi smokve u 14 lokala te niz edukativnih radionica i zabavnih sadržaja

KRK - I ove godine će krajem ljeta Krčani iznova u svoj, ali i fokus još uvijek razmjerno brojnih posjetitelja svoga grada staviti – smokve. Svi ljubitelji te plemenite mediteranske voćke na kojoj su, kako to vole podsjećati organizatori iz TZ-a Grada Krka, odrastale generacije otočana, između 30. kolovoza i 1. rujna iznova će doći na svoje.

Tih se dana, naime, u Krku priređuje sad već tradicionalna gastromanifestacija posvećena smokvama. Kao i u prethodnih godina, uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava na Veloj placi, Dani smokava će ponuditi i niz zanimljivih edukativno-kreativnih radionica te pregršt popratnih kulturno-zabavnih sadržaja bez kojih niti jedno događanje na Krku ne prolazi, posebice ljeti.

Maštovita jela

Po običaju, za trajanja Dana smokava, ali i sezone dozrijevanja tog u nas nažalost još uvijek nedovoljno cijenjenog i korištenog voća, čak četrnaest ugostiteljskih objekata s područja grada i okolice služit će maštovita slatka i slana jela temeljena na plodu ove nutricionistički iznimno vrijedne voćke.

U ponudi će, najavila je predstavljajući program i sadržaje nadolazeće manifestacije Nataša Jurina, direktorica TU-a TZG-a Krka, tako i ovog puta biti kolači, palačinke, torte i sladoledi na bazi smokava, ali i niz kreativnih slanih jela, također obogaćenih smokvama.

Za kulturno-zabavni dio programa tijekom vikend-manifestacije kojom Krčani sad već punih 13 godina zaključuju onaj najživlji i turistički »najšušuraviji« dio ljetne sezone, i ovog će puta biti zaduženi članovi brojnih lokalnih udruga i društava pa se tako na glavnom gradskom trgu ujedno očekuju i nastupi Gradske glazbe Krk, Klape Nono, Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli, Klape Kaštadi, Gradskog zbora, kao i grupe »Don Demižon & Ego3pizze«.

Izrada marmelade

– Za sve kreativce tu su i dvije radionice, jedna posvećena izradi marmelade od smokava, a druga modeliranju glinenih smokava, a neće izostati ni edukativni dio programa koji je ove godine povjeren našem najvećem i najiskusnijem smokvarskom autoritetu – dr. Željku Prgometu.

Foto I. Gržetić

On će s malim vremenskim odmakom od glavnine programa, točnije u srijedu 11. rujna, u Velikoj vijećnici održati predavanje o stanju i perspektivi uzgoja smokava u Hrvatskoj, zajedno s osvrtom na VI. Međunarodni kongres o smokvama koji će se u Rovinju održati od 2. do 9. rujna - najavila je Jurina.

Organizaciju 13. Dana smokava iznova potpisuje TZG Krka koji je za vođenje radionica zadužio članove Udruge Opatija Art i djelatnike Koktel bara Volsonis.

Uključeno 14 restorana i konoba

Ugostiteljski, odnosno gastronomski dio Dana smokava odvijat će se u krčkim restoranima Oliva, Citta Vechia, Casa del Padrone, Harbour i Karaka, Caffetteriji XVIII st. i Caffe baru Vela placa, koktel baru Volsonis i pizzeriji Mala vrata, a uz njih još i u konobama Pud brest te Pud prevolt u Milohnićima, konobi Marija i Kući krčkog pršuta u Vrhu te u Trattoriji Glavotok u kampu Glavotok.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.