Filatelističko društvo Krk

Frankopani 900: Krčki knezovi i na poštanskoj omotnici

Sanja Gašpert

Knezovi krčki Frankopani u kaštelu Gradec / arhiva NL

Knezovi krčki Frankopani u kaštelu Gradec / arhiva NL

U povodu 900. obljetnice prvog spomena knezova krčkih Frankopana bit će predstavljena prigodna omotnica s motivima kaštela Gradec i prigodni žig sa stiliziranim grbom Knezova krčkih Frankopana. Svečanost i pečatiranje obljetničkih omotnica sutra u 17 sati u kaštelu Gradec



Filatelističko društvo Krk i Knezovi Krčki Frankopani organiziraju u petak u 17 sati u kaštelu Gradec, na otoku Krku, predstavljanje prigodne omotnice povodom obilježavanja 900 godina prvog spomena knezova krčkih Frankopana. Tom prigodom, Filatelističko društvo Krk će u suradnji s Hrvatskom poštom predstaviti prigodnu omotnicu s motivima kaštela Gradec i prigodni žig sa stiliziranim grbom knezova krčkih Frankopana.


U sklopu programa, kojemu će nazočiti knez Mikula IV, Frankopan ban Dalmacije i Hrvatske, kneginja Doroteja plemenita Frankopan, stjegonoše s povijesnim stjegovima, stražari i vitezovi, notar i paž, bit će izvedena mantinjada na sopelama, najavljen je pozdrav kneza Mikule IV Frankopana kojeg utjelovljuje Petar Kopanica, pozdravna riječ predsjednika Filatelističkog društva Krk Damira Crnčića, dok će arheolog Ranko Starac govoriti o povijesti kaštela Gradec. Likovno rješenje prigodne omotnice izradila je tvrtka Heraldički Art d.o.o. Rijeka.



Kaštel Gradec smješten je u središtu šumskog prostora na rubu male zaravni povrh gornjeg dijela vrbničkog polja, odnosno iznad udoline Rovoznik, kojom protječe potok koji vodom natapa vrbničko polje. Smješten između Garice i Risike, ovaj lokalitet se gledajući u povijesnom smislu prvi može vezati upravo uz Frankopane. Na ovim lokalitetima su posljednjih godina realizirani i ograničeni arheološki, potom sanacijsko-konzervatorski zahvati, pa se danas do njih može lako stići ugodnom šetnjom po obilježenim stazama.





Poštarica i pečat


– Zahvaljujući zamolbi Filatelističkog društva Krk i samog kneza, Hrvatska pošta prihvatila je prijedlog i prvi put u povijesti knezova krčkih Frankopana, pečatiranje omotnice bit će u samom kaštelu Gradec. Naime, na sam dan događanja u kaštel će doći poštarica i na licu mjesta obaviti pečatiranje. Pečatirane omotnice bit će poslane diljem Hrvatske. Želja nam je da se glas i povijest knezova krčkih Frankopana proširi diljem Hrvatske i Europe.


U godini kada obilježavamo 900 godina od prvog spomena ove plemenitaške obitelji, 1118.- 2018., ovo povijesno događanje je jedno od četrdesetak kulturnih događanja na otoku Krku i Primorsko-goranskoj županiji koje provode Knezovi krčki Frankopani. Ponosni smo na svoju povijest, a priča o knezovima krčkim Frankopanima upravo je započela u kaštelu Gradec. Samo na Zlatnom otoku Krku su kašteli u Omišlju, Dobrinju, Baški i Vrbniku. Naša povijest ispisana je glagoljicom, od Bašćanske ploče u Jurandvoru, crkvica svete Lucije, u inkunabulama koje se čuvaju u franjevačkim samostanima na otočiću Košljunu, gradu Krku, Portu i Glavotoku, kao i Vrbniku, kaže Petar Kopanica – Knez Mikula IV Frankopan. Dodaje da će u slučaju kiše svečanost biti upriličena u Domu u Garici.


Mnoštvo događanja


Filatelističko društvo Krk, inače osnovano 7. veljače 1951. godine kao 37. podružnica Filatelističkog saveza Hrvatske, u svom radu izdaje i prigodne omotnice povodom raznih prigodnih događanja, a jedan od njih svakako je 900. godišnjica Frankopana, koja će, pod nazivom »Frankopani 900«, biti obilježena tijekom ove godine kroz mnoštvo kulturnih, znanstvenih, zabavnih i sportskih događanja na raznim lokacijama diljem županije.


– Prigodni pečat Filatelističko društvo Krk predlaže Hrvatskoj pošti, koja onda bira izgled tog pečata i koji će, ovom prigodom poštarica, pečatirati upravo u kaštelu Gradec, na toj prigodnoj omotnici. Inače, bit će tiskano 250 omotnica, koje će Knezovi Krčki Frankopani dijelom poslati sa same svečanosti, a dio omotnica koristit će za promotivne svrhe tijekom obilježavanja ove vrijedne obljetnice, ističe predsjednik Filatelističkog društva Krk Damir Crnčić.